Hyllyllä mårbacka, kelloköynnös ja chili
Chili ja mårbacka
kesädaalia ja maahumala
Päivänliljat ja sormustinkukat
Hopeasalava
Daalioita ja sormustinkukan siemenkotia
Oregano (mäkimeirami)
Purppuraomenapuu, alla tarha-alpi
Timjamia oreganon alla…
Laventeli
Mårbacka
Laikkuköynnös kietoutuneena ritarinkannuksiin
Valkoinen pompom-daalia
Oregano
Daalia (Lake Ontario)
Kirjavaa maahumalaa daalioiden seurassa.
Salaattia, tilliä, laventelia…
Lisää mårbackoja
Pompom-daalia
Kirsikkatomaatti
Tilli
Laikkuköynnös ja ritarinkannukset
Taustalla tomaatit, ruukussa daalioita ja kelloköynnöstä
Valkoinen kesädaalia
Päivänlilja
Keltaista tarha-alpia
Heinäkuun viimeinen, aurinkoinen aamu ja aamukahvi kasvihuoneessa. Vaikka elokuu vielä kesää onkin (ja toivottavasti myös syyskuu) päätin heti aamulla tallentaa tämän vehreyden ihan vaikka vain omaksi ilokseni, jotta keväällä on sitten taas jotakin motivaationa puutarhapuuhille. Sillä vaikka nyt just ajattelisi, että eihän tätä voi unohtaa, niin kyllä ne muistot haalenee kun lumen alta paljastuu kuollut maa. Huomaatte ehkä että elän myös siinä ajatuksessa, että tuleva talvi tuo tullessaan myös lunta!
Daalioiden kukinta on vielä sen verran aluillaan, että mitään suuria kimppuja en raaski leikellä maljakkoon. Ritarinkannukset, tarha-alpi, kuuniljat, nauhukset, päivänliljat, sormustinkukat ja harmaamalvikit kukkivat kuitenkin upeasti. Tänäkin vuonna laikkuköynnös nappasi ritarinkannukset tuekseen, mutta olkoon näin.
Vihreän sävyt ovat tässä kohtaa vuotta syvempiä ja nurmikko näyttää sadejakson jälkeen taas hyvinvoivalta, vaikka vähän ylimittainen onkin. Herukat ja karviaiset ovat kypsiä, mutta luumusato jää tänä vuonna kovin vähäiseksi.
Pienet kasvilavat pursuavat täysinäisinä. Ruohosipulin kukinta-aika on päättynyt, mutta omaa loistoaan luo oregano, tilli, timjami ja laventeli. Kaikki vanhoja, lavakauluksissa talvehtivia kasveja. Oregano selkeästi kaipaa jo harvennustakin, tai kohta timjamit tukehtuvat sen alle. Vain salaatti on kylvetty tänä vuonna. Ensi viikolla tuorepakastan yrttejä, jotta niitä saa riipiä taas talvella patojen, keittojen ja kastikkeiden mausteeksi. Se on aika ihanaa, kun uunikasvisten ylle saa heittää kunnolla yrttejä ja tillinipun vuoksi ei tarvitse lähteä kauppaan.
Mårbackoja tuli lisättyä keväällä niin paljon, että syksyn tullen pitää oikein miettiä, miten saan taas kaikki ikkunalle. En siis talveta niitä viileässä, vaan ihan keittiön ikkunalla, talon lämpimimmässä huoneessa patterin yllä.
Kasvihuone on aivan täynnä, joten kirjaan tähän nyt itsellenikin muistutukseksi, että ensi vuonna puolet riittää!
Puutarhassa kaikki hyvin, aurinko paistaa ja hellemekossa tarkenee. Tästä on hyvä jatkaa elokuuhuun!
Voisitko mahdollisesti kirjoittaa kuviin kasvien, erityisesti kukkien nimiä? kun osa on ainakin minulle vaikea tunnistaa mutta ovat niin kauniita että haluaisin niitä omaankin puutarhaani. Ja toivoisin sellaista oikein kattavaa pihapostausta, josta kävisi ilmi millaisia kukkapenkkejä sinulla missäkin päin puutarhaa on
sinulla on todella ihana puutarha ja koti!
Kiitos, Noora!
Kirjoitin kuvien alle mitä kasveja niissä näkyy. Auttaisiko tämän tyylinen nimikointi? Kiitos kovasti vinkistä!
Kyllä auttaa, kiitos kovasti
Hienoa!
Hyvä idea Nooralta. Minäkin ihailen kuvia pihastanne ja mietin usein, että mikähän kukka tuokin ihana on.
Hei, Eija! Todella hyvä idea! Kirjoittelin nyt kuvien alle kasvien nimiä. Toimisiko tämän tyylinen nimikointi jatkossa?
Hei! Onko Mårbacka siis belargonia?
Kyllä! Myydään joskus myös nimellä vanhanajan pelargonia. Kestävä ja varma lajike, kerrottu ja kaunis kukka.
Miten Mårbackan saa menemään talven yli ikkunalaudalla? Pudottaako se lehtiä talvella? Kuinka usein kastelet talvisin? Minulla ollut ensimmäistä kesää kyseisiä kasveja ja niin ovat kauniita että olisi ihana saada ne säilymään talven yli.
Valitse valoisin ikkuna, itä-etelä -linjalta. Lehtiä kasvi menettää paljon, mutta se kuuluu asiaan. Keväällä mårbackan melkein kuuluu olla puumainen paljaine varsineen. Muista siis nyppiä kuihtuneet lehdet ja kukat pois, ja pitää kasvi puhtaana.
Kastelun suhteen pitää olla nuuka, kuten kesälläkin. Mutta mitä vähemmän lehtiä, sitä vähemmän haihdutusta. Itse annan mullan kuivua ihan rutikuivaksi ennen seuraavaa kastelua. Lasittamaton saviruukku on hyvä, koska se haihduttaa kosteutta myös läpi, eikä vesi pääse seisomaan.
Mikäli mahdollista/haluat voit laittaa kasville lisävalon talven ajaksi.
Leikkaatko pelargonin alas keväällä? Jos, niin kuinka lyhyeksi?
En leikkaa kuin pistokkaita. Niitä lähinnä vähän tasoitellakseni.
Ihailen. Olet taitava puutarhuri!
Kiitos!


Aluksi mulla oli ehkä jonkinlainen käsitys siitä, mitä kommentoin, mutta mitä pidemmälle kuvia selasin, sitä sanattomammaksi muutuin. Eihän tuota kauneutta voi sanoilla kuvailla. Olette kyllä onnekkaita, kun saatte asua tuollaisessa paikassa. Ja kyllä, tiedän, ihan pienellä hommalla itsestään ei tuo ole syntynyt…
Mulla on haaveissa oma kasvihuone mökkipihaan. Mies lupasi ensi kesäksi nikkaroida kasvatuslaatikot. Alku sekin, ehkä…
Mukavaa viikonloppua!
Kiitos, Suvi.
Oma piha ja puutarhahommat on yksi niistä jutuista, jotka antavat mulle ihan hirmuisesti voimaa. Joten kyllä, koen olevani tosi onnekas.
Kasvatuslaatikot mökillä kuulostavat ihanalle. Sitten saisi perunakattilaan tillit omasta maasta ja salaatinlehdet aamupalavoikkariin.
Ihanaa uutta viikkoa sinne!