{ kesähaaveiluja }

22.4.2013

 Ihan pikkuinen katselmus kesään ja puutarhahaaveiluihin. Ollaanhan kohta jo toukokuussa, joten nämä asiat alkavat olla ajankohtaisia.

Kasvimaata ei puutarhassamme vielä ole, joten sellaisen perustaminen on tämän vuoden tehtävälistalla. Suuren maan sijaan, ajattelin tällä kertaa olla kaukaa viisas ja helpottaa kitkemistä jakamalla kasvatusalueet heti pienemmiksi. Kekkilän viljelylaatikko olisi helppo valmis ratkaisu, mutta voi olla, että tässä kohtaa säästetään, ja käytetään varaston jämälautoja.

summer2

Ruukkupuutarhaan päätyvät mitä todennäköisemmin ne jokavuotiset suosikkini: Margetat, laventelit, oliivi, mårbackat jne. Uusia ruukkuja pitää hankkia, ja oikein kivan näköinen yksilö, sekä edullisia kesäkukkia löytyi Ikean sivuilta. Plantagenin oliivipuu odottaakin jo ulkoilukelejä.

summer1

Rikas mies jos oisin…. Kekkilän vihervajan ostaisin! Olen alusta asti pitänyt noiden kasvihuoneiden ulkoasusta. Varsinkin tuo Vihervaja Sato on aina ollut mieleeni. Kasvihuoneessa pitää olla tilaa, ja pieni vajaosa riittäisi kyllä kuokille ja kintaille.

summer3

Jos vihervaja kuuluu osastoon “haaveet, jotka tuskin koskaan toteutuvat”, voisi mukava tuoli tai riippumatto olla vielä ihan toteutettavaakin luokkaa. Bloomingvillen riippumatton ripustaisin mielelläni löhöpaikakseni ja Ikean lepotuolista ajattelin itseasiassa vihjata, kun tulee puhe äitienpäivästä. Hinta on melkoisen kohtalainen, ja harmaaksi käsitelty tuoli istuisi mitä parhaiten suuren puun katveeseen.

4

Mutta kuten muuallakin, luodaan puutarhan viimeinen silaus pienillä yksityiskohdilla. Mukava ja kevyt pitsipeitto on helppo sujauttaa suureen korikassiin, ja mukaan mahtuu vielä vaikka kirja tai radio. Selän taakse suloinen tyyny, jonka raaskii ottaa ulkokäyttöönkin, ja pimeneviä loppukesän iltoja ajatellen kaunis lyhty.
Yrtit nakkaisin mielelläni myös ruukkuihin, jotka toimivat talviajan sisälläkin. Pienet, mutta tukevat ruukut sopivat esimerkiksi basilikalle, joka ei kesäämme täysin ulkosalla siedä.
Pienen ja edullisen korin käyttötarkoitus löytyisi luonnonkukkien kantamisesta tai sadonkorjuusta.

summer5

Että sellaisia. Mutta ensin pitäisi saada haravoinnit suoritettua, hankkia ruohonleikkuri ja hoitaa kaikki muu pakollinen pihatyö ja hankinta. Lopulta voi olla, että lepotuolille ei kovinkaan paljoa käyttöaikaa tänä kesänä jää. Mutta haaveita pitää olla, eikös!? Ja kesiäkin on toki edessä, eli mitäs näistä stressailemaan.

Aurinkoista kevätviikon alkua kaikille!

(Kuvat lainattu valmistajilta. Osa linkeistä vie suoraan ostopaikkoihin.)


24 Responses to “{ kesähaaveiluja }”

 1. hanna says:

  Voi Emilia, sun haaveilujen myötä iskee niin himo
  saada oma piha 🙂

  • Muistan nuo haaveilut viime kesältä, kun vietimme elämämme ensimmäistä parvekekesää. Voin siis ainakin jollakin tasolla ymmärtää tunteesi! 🙂
   Nyt vain loihdit itsellesi jonkinlaisen keitaan parvekkeelle tai terassille! Ja jos ei ole niitäkään, hankit suloisen korikassin, ja mukavia vilttejä, matkaradion ja kivan fillarin, jolla pääset puistopiknikille aina kun siltä tuntuu! 🙂

 2. Pieni lintu says:

  Sama täällä kuin Hanna tuossa sanoi – tahtoo oman isomman pihan. No on tää vuokra-asunnon rivitalopihakin kivempi ku pelkkä parveke kerrostalossa. 🙂

 3. Teija says:

  Ihan joka ikinen juttu näistä löytyy myös omalta lempparilistalta♥ Ihanan kollaasin oot saanut koottua! Ja niinpä, olispa kiva istuskella lepotuolissa puun juurella tai rottinkituolissa siellä ihanasti sisustetussa kasvihuoneessa, mutta todellisuus on kyl aivan toista 😀 Luulen, että muutaman vuoden päästä pikkusen jo helpottaa?

 4. Sari says:

  Joiltakin osin aika samansuuntaisia haaveita täälläkin, ja itse asiassa jotain noista poiminnoista hankittukin. 🙂 On tämä vaan niin parasta aikaa vuodesta! Linnunlaulu, leskenlehdet ja haravan suihke, ihan mahtavaa. 🙂

 5. Helinä says:

  Kivannäköinen suunnitelma sulla. Itelle käy tosin aina niin että joka kevät keksii lisää suunnitelmia. Ettei siitä levosta pääse nauttimaan, ainakaan kovin paljoa. 😀 Viime kesänä rakennettiin vanhoista ikkunoista kasvihuone, nyt olen ajatellut siirtää koko kasvimaan uuteen paikkaan kasvihuoneen vierustalle, terassinkaide meni rikki katolta tippuneen lumen painosta, joten ajattelin pärskäyttää terassit uuteen uskoon. Vanhaa kierrättäen mutta silti. Sitten pari kukkapenkkiä taitaa ottaa muuttokuorman alle.. Jooo, kyllähän noit suunnitelmii aina on ja kesä loppuu aina kesken. No en ole koskaan osannutkaan levätä laakereilla kauaa joten.. Parasta kesässä on kuitenkin se että siellä ulkona saa olla ja tehdä kaikkea kivaa!:)

 6. Minttu says:

  Tsekkaappas, jos jostain saisit kuormalavan kauluksia, ajavat saman asian kuin kekkilän kasvatuslaatikot, ja ovat heti valmiita! Me laitettiin sellaiset viime keväänä, ja on tosi kivat, ehkä jopa paremmat kuin valmiit laatikot. Googleta vaikka kuormalavan kaulus, jos et tiedä mitä ne on (kuten minä ennen viime kevättä 🙂 )

  • Tiedän toki mitä lavakaulukset ovat. Ovat vaan aika kovassa hinnassa, varsinkin jos siis euro- tai fin-lavojen kauluksia ovat. Mulla on kyllä nytkin kysely meneillään yhteen paikkaan, jossa on lavakauluksia noille kertakäyttölavoille 🙂

 7. Anu says:

  Kivan näköisiä ideoita olet kerännyt. Tuo kasvihuone olisi ihana, samoin tuo lepotuoli… Idean sain noista lavakauluksista, saas nähdä onnistuuko niitä mistään metsästämään…

  • Joo, lavakaulukset olis kyllä ihanat, mutta en raaski maksaa kauheasti, kun puutavaraa kuitenkin löytyy varastosta.

   Vitsi kun nyt tulisi kunnon aurinkoisia päiviä lisää, ja saisi haravoinnit edes alta. Taas lupasi vesisateita, plääh!

 8. Outi-Maria says:

  Ihania haaveita, tässä muutama vinkki: Itsekin haaveilen noista istutuslaatikoista. Bongasin jo paikallisesta agrista puutarhalaatikkoon suunniteltuja mansikantaimia, joita ajattelin hakea meille. Samoin löysin yrttiamppelin, jossa oli 3-4 yrttilajiketta valmiina kasvatettu (vähän salaatin tapaan) uusavuttomalle. Ne oli vasta tulossa, joten kaupoissa eivät ole vielä. Kyllä kesää jo odotellaan -meille valmistui tänään uusi takaterassi kotiimme 🙂

  • Mulla tulee yrtit siemenistä, ei ole isokaan vaiva kasvattaa itse. Kesäkurpitsan taimet haen torilta, ja chilit taas koitan saada tuosta koululta. Muuten tykkään kyllä näpertää kaiken ihan alusta asti.

   Oih, onnea uudesta terassista! Kyllä nyt kelpaa juoda päiväkahvit ulkosalla 😀

 9. Kivoja ideoita 🙂 Tuommoiset viljelylaatikot kyllä kuulostaa käteviltä 🙂

  • Joo, meillä oli iso laidattu kasvimaa vanhassa pihassa, mutta sen hoitaminen oli hankalaa, kun rikkaruohoja piti kurkotella. Keskelle maata tein kyllä polun liuskekivistä, mutta ei se silti ollut kauhean käytännöllinen. Viisastuneena siis uuteen viljekauteen 😀

 10. Mirva says:

  Pihasuunnitelmia on täälläkin pyöritelty enkä malta olla kommentoimatta. 🙂 Me teimme laatikot harmaantuneesta laudasta (laudat kierrätettiin rakennusaikaisista “tellingeistä”, olivat jo valmiiksi kauniisti harmaantuneet) ja tänä keväänä niihin on tarkoitus saada täytteeksi muutakin kuin kompostia. Ihania hetkiä uudella pihalla!

  • Meillä tehtiin vanhan talon pihaan sellainen laudoilla reunattu kasvimaa. Vaikka uutta lautaa käytettiinkin, oli se jo seuraavana kesänä ihanan harmaantunut ja luonnollinen. Maata vasten oleva puu kaunistuu kumman nopeasti.
   Varmaan tehdään tälläkin kertaa samaan tapaan, on sitten parin vuoden päästä ainakin tosi ihanat. Noissa kekkilän laidoissa mua vieroksuttaa just toi kyllästetty pinta. Ne ei ole niin luonnollisen nättejä ollenkaan 🙂

   Hauskaa pihasuunnitelun aikaa ja aurinkoista kevättä sinne!

 11. Saga says:

  Vihervaja on ihana, mutta itsekin päädyttiin vähän edullisempaan versioon. Hyvä sekin on. Nyt vaan odotellaan, että kasvit saisi jo siirtää sinne. Ihana kevät 🙂

 12. Johanna says:

  Kivoja suunnitelmia 🙂 me teimme juuri puulaatikoista edelliseen taloon kasvimaan. Hyvin kasvoi 🙂

 13. Marie says:

  Ihania juttuja, mun makuuni myös 🙂
  Hei, voisitko tehdä postausta yrttien kasvattamisesta? Nimimerkillä tähän asti epäonnistunut…

Kommentoi