{ nukkuu nukkuu nurmilintu }

06.5.2013

Lupasin alkuvuodesta kirjoittaa teille jonkinlaista arviota Lenaderin kehdosta, kunhan käyttökokemusta on ensin ehtinyt hieman kertyä. Nyt kun takana on jo reilut kolme kuukauttaa kehdossa nukuttuja öitä, voin kai todeta jo tietäväni Leanderin plussat ja miinukset. Niin, ja nämä perustuvat nyt vain omiin mielipiteisiini, ja meidän tarpeisiimme.

leander2!

Kirjoittelinkin jo raskausaikana nuku nuku nurmilintu -postauksessa, että Leanderin keinuva kehto on kiehtonut meitä jo esikoisen vauva-ajoista lähtien. Esikoista odottaessani en edes tiennyt moisesta sängystä, mutta etsiessäni tietoa kaikesta mahdollisesta koliikkilasta rauhoittavasta törmäsin kehtoon. Silloin oli kuitenkin jo liian myöhäistä, kehtoajat alkoivat olla melkeinpä takana, ja koliikkikin loppusuoralla.
Klaara on rauhallinen vauva, ja koliikista ei nyt ollut tietoakaan. Parin itkuisen illan aikana, jotka tulivat siinä kolmen viikon tietämillä, ehdin jo pelätä pahinta, mutta tilanne rauhoittui onneksi nopeasti. Keinuva sänky ei siis meillä päässyt nyt hoitamaan koliikkia, mutta suuri apu pitkien yöunien saavuttamiseen sillä varmasti oli.

leander4!

Kehto on meillä makuuhuoneessa kattokoukulla kiinnitettynä sängyn viereen. Paikka on sopiva, vaikka seinän ja sängyn väliin ei hirveästi tilaa jääkään. Liikerata on kuitenkin tarpeeksi suuri, ja sänkyä on helppo tönäistä liikkeeseen, kun lapsi yöllä alkaa ääntelehtiä. Uskon, että tuolla rauhoittavalla keinunnalla saimme syöttövälit Klaaran kanssa yöaikaan pidemmiksi. Klaara nukahtaa edelleen iltaisin sänkyyn ilman sen kummempia nukuttamisia. Kiitos selkeän vuorokausirytmin, mutta myös rauhoittavan keinumisen. Sänkyhän on suunniteltu niin, että pienellä tönäisyllä se jaksaa keinua aika pitkään.Muistan esikoisen kanssa pitkälle yöhön jatkuneet rauhoittavat sylittelyt. Lapsi oli pakko nukuttaa syliin, ja varovasti siirtää siitä sänkyyn. Muutaman kilon painoisen vauvan heijaaminen sylissä kävi paitsi hermoillekin, myös hartioille raskaaksi.
Aluksi refluksioireiden, ja parhaillaan vaivaavan flunssan vuoksi, sänky on roikkunut meillä koko ajan hieman kaltevasti. Kehdon korkeutta ja kaltevuutta on helppo säätää ripustusliinojen avulla. Vastasyntyneen nukuttaminen kyljellään vaatii sekin vuorottaista kylkiasentoa kallon muotoutumisen vuoksi, ja kehto on helppo kääntää siten, että vauvan kasvot ovat äitiin päin, nukkui vauva kummalla kyjellään tahansa.

leander5!

Ostimme kehtoon lisävarusteena myös kolmijalan. Käytettynä löysin vain niitä kirsikan värisestä puusta tehtyjä, mutta halusin tuon skandinaavisen vaalean jalustan, joka sopii omasta mielestäni paremmin paitsi itse sänkyyn, myös meidän sisustukseen. Kolmijalka oli kätevä ensimmäisten viikkojen aikana, kun vauva oikeastaan vain söi ja nukkui. Sänkyä kiikutettiin milloin mihinkin huoneeseen, ja joskus vauva viihtyi siinä myös hereillä. Nykyisin kolmijalalle ei enää ole käyttöä, sillä Klaara nukkuu päiväunensa ulkona vaunuissa. Jalusta toimittaa nyt lähinnä virkaansa Niilon tiipiinä suuren peiton kanssa. Kolmijalka oli toki kätevä siirrettävyytensä ansiosta, mutta sängyn liikerata jää siinä kovin olemattomaksi, eikä keinunnasta saa ainakaan omasta mielestäni tarpeeksi rauhoittavaa ja nukuttavaa. Parempi vaihtoehto olisi kai ollut kiinnittää koukku myös työ- tai olohuoneen kattoon.
Lisävarusteena meillä oli sänkyyn myös verho, mutta sitäkään en kokenut kovin tarpeelliseksi. Vastasyntynyt nyt nukahtaa ympärillä olevista ärsykkeistä huolimatta, ja nykyisin Klaara laitetaan kehtoon yöunille pimeään makuuhuoneeseen. Lähinnä pimentävien verhojen hankkiminen onkin nyt ajankohtaista. Pidin verhoa myös asteen verran liian söpönä, vaikka se onkin pitsitön ja röyhelötön yksinkertainen puuvillakangas.

leander1!

Yksi mummulan matkasängyssä nukuttu viikonloppu sen todisti: Klaara on tottunut keinuvaan sänkyyn. Nyt kun pikkuinen jo itse liikuttelee itseään, kääntää kylkeä, ja liikehtii unissaan, ei kenenkään tarvitse erikseen sänkyä keinutella, se myötäilee automaatisesti vauvan liikkeitä. Sanotaan, että se antaa lapselle turvallisen olon muistuttaen olosuhteita äidin vatsassa. Juuri nyt pelottaakin hiukan tuleva; Miten ihmeessä vaihto pinnasänkyyn onnistuu, ja rauhoittuuko lapsi vuorokausirytminsä ansiosta ihan vain paikallaan tönöttävään vuoteeseen!? Voin vain toivoa, että sängyn ansiosta saavutettu hyvä nukahtamisrytmi säilyy sängystä huolimatta, ja vaihto vaatii vain muutaman päivän tottumisen.

leander3!

Summa summarum: Kehto oli juuri sitä, mitä uskoinkin sen olevan. Sen avulla meille on auennut vauva-arjesta ihan uusi käsitys, ja yöunet ovat olleet pääosin pitkiä ja rauhallisia. Kehdon kolmijalkaa ja katosverhoa en pidä välttämättömänä hankintana, mutta itse sänkyä suosittelen ihan jokaiselle! Jos meille vielä tulisi lisää lapsia, olisi kehto automaattisesti vauvanhoitotarvike numero yksi!
En yhtään ihmettele, että kehto on saanut design klassikon maineen; Se on paitsi kaunis, myös toimiva. Enkä yhtään ihmettele, että sängyn saatavuus Suomessa on välillä huono, kysyntää on varmasti maailmalla suuremmankin massatuotannon verran!
Leanderin kehto ei kuitenkaan ole mikään massatuotettu tusinajuttu, vaan huolella valmistettu tanskalainen designhuonekalu, joka on aivan taatusti kaiken saamansa hypetyksen arvoinen. Oikeastaan en usko, että maailmassa on tärkeämpää huonekalua, kuin vauvansänky, joka tekee arjesta sujuvampaa niin vastasyntyneelle, kuin uuteen elämänrytmiin totutteleville vanhemmillekin. Vauva-arjessa unen määrä ja laatu korostuvat täysin uusiin mittoihin.

Kehtoa on jälleen saatavilla paisi maahantuoja Pikkukengurun verkkokaupasta, myös Vepsäläiseltä.
Me saimme sängyn blogin kautta lainaan, ja melko pian se pakataankin jo laatikkoon, ja lähetetään kiitollisena takaisin. Kohta on aika siirtyä uudenlaisen nukkumisen opetteluun. Mutta se kolmijalka… Sen taidan säilyttää vielä – ihan vaikka vain varmuuden vuoksi….

Aurinkoista ja pirteää maanantai aamua kaikille!


21 Responses to “{ nukkuu nukkuu nurmilintu }”

 1. Hanna says:

  Ihana & kaunis kehto 🙂

 2. aijuli says:

  SÖPÖ!

 3. Tiuhti says:

  Jos nukkuminen pinnasängyssä ei meinaa onnistua, kannattaa kokeilla keinutassuja sängynjalkoihin (http://www.ozbaby.fi/tuote/brio-vyssan-lull-keinutassut/37200/) vähensivät ainakin meillä jonkin verran silittelyn ja sylissä heijaamisen tarvetta.

  • Siis miten mä en ole ikinä kuullutkaan moisista! Ihan pakko hankkia! SUURISUURI KIITOS, sä pelastit mut nyt tältä siirtymävaiheen stressaukselta! Ehdottomasti pitää hommata pinnasängyn lisäksi noi!

   Siis oon nyt niin iloinen, että jos olisit tässä, mä halaisin sua! 😀

 4. Ida-Lotta says:

  Olin JUST tulossa vinkkaamaan sinulle noita Brion keinutassuja! Joku kerkesinkin jo ensin, hyvä hyvä.

  Tuo kehto on kyllä todella kaunis ja kätevän oloinen!

 5. Anna says:

  Ihana lukea, että sänky todella toimii! Toivottavasti se on meilläkin yhtä suuri hitti. Nukkuisin siellä mieluusti itsekin, jos vain mahtuisin. 😀

 6. Henni says:

  Voi elämä tuota teidän piskuista “nurmilintua” tuolla kehdossa pötköttelemässä, uskomattoman ihana tapaus!!

  Pssst, sinulle olisi “terveisiä” tuolla meikeläisen blogin puolella 😉

 7. Maiskis says:

  Tuo on kyllä kaunis kehto. Meillä oli käytössä Uinuan Ensikehto ja sekin hoiti hommansa oikein hyvin. Oli ihanaa öisin kun ei tarvinnut nousta ihan joka kerta kun vauva heräsi, vaan pikkuinen nukahti kun vähän tönäisi kehtoa. Meillä ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia siirtyä keinuvasta kehdosta pinnasänkyyn. Toivottavasti ei teillekään tule 🙂

 8. Anna-Kaisa says:

  Piti heti tulla vinkkaamaan, että Ozbabyssa olen nähnyt Brion keinutassuja pinnasängyn alle. Itse en ole kokeillut, mutta voisivat olla käteviä. Ihana kuulla, että kauniista kehdosta on ollut suuri apu, koska levännyt äiti on perheelleen parempi äiti!

 9. Heppu says:

  Meillä oli kehto jo kakkosen aikaan, mutta se ei missään nimessä riittänyt meidän koliikin hyssytyksessä:/ kyllä se oli sitä ympäri talon kävelyä ja melkoista rumpsutusta kuulosuojaimet korvilla. Hienoa ettei teidän ole tarvinnut tehdä empiiristä tutkimusta kehdon toimimisesta enää toisen lapsen kohdalla! Pian kehto pääsee olohuoneeseen kolmosen päiväunipaikaksi, kattoon roikkumaan..taidan ripustaa sen heti äitiysloman alkajaisiksi, sen verran kaunis se on ja muistuttaa ihanasti tyhjänäkin tuloillaan olevasta uudesta elämästä <3

 10. Hanna says:

  Onpas kyllä ihana kehto! Siinä on varmasti ihana nukkua! Meillä on myös ollut nuo keinutassut pinnasängyssä ja toimivat kyllä. Tämän kolmosen kanssa ei ole niistä kokemusta, kun nukkuu vieressä.. siinäkin on sitten totuttelua joku päivä kun siirtyy omaan sänkyyn. Nyt neidillä ikää tasan 6kk.

 11. Emilia says:

  Ei kyllä yhtään hellitä vauvakuume kun tämmöisiä postauksia lukee 🙂 aivan mahtava tuo kehto, jospa joskus vielä saisi sen pienen, jonka kehtoon laittaisi 🙂

 12. tatja juvonen says:

  Moi, meillä kehtona ollut katosta riippuva pärekoppa jonka tuunasin ja tilasin patjan, toimi myös hyvin keinutteluun 🙂 esikoisella oli vaikeuksia pinnasänkyyn nukahtamisessa kehdon jälkeen, mutta ehkä hankin myös tassujalat kun kuopus 3kk kohta pinnasänkyyn siirtyy 🙂

 13. Maiju says:

  hieman aiheen sivusta, mutta mikä on teidän upean näköisen takan merkki/malli?:)

 14. Jinni says:

  Pakko kommentoida, että meillä on kaikki kolme lasta nukkuneet ensin Leanderissa ja sen jälkeen siirtyneet pinnasänkyyn ilman ongelmia eli ei olla tarvittu keinutassuja tms. Rohkeasti kokeilemaan vaan 🙂

 15. Niinuska says:

  Bongasin tuon kehdon ensimmäistä kertaa täältä blogistasi. Ja arvaa vaan, tekiskö mieli hankki tuo… Vauvalle on kyllä sänky valmiina, mutta tuosta kehdosta löytyy kaikki hyvät ominaisuudet… Hinta vaan on aika tyyris. Harkitaan.

 16. Beatris says:

  Voi kuinka suloista! Aivan ihana blogi sinulla <3

 17. Äippä31 says:

  Mainitset postauksessa esikoisesi koliikista. Olisi kiva lukea siitä enemmänkin, vai oletko jossain aiemmassa postauksessa siitä kirjoittanut? Itsellä on koliikkivauva ja kaikki kokemukset ja keinot saman kokeneilta olisivat tervetulleita. 🙂

Kommentoi