{ tuumaustauko }

11.6.2013

Pari viimeistä päivää on, sääolosuhteidenkin vuoksi, ajanut minut nojatuolinnurkkaan tuumailemaan. Kaivoin esiin läjän sisustuslehtien kesänumeroita, ja etsin itselleni puutarhainspiraatioita. Eniten omaa silmääni miellyttävät rennot ruotsalaispuutarhat. Englantilaiset ovat jo liian runsaita makuuni kaikkine ruusuineen ja muotoaidanteineen, mutta ruotsalaisissa puutarhoissa on sitä jotakin. Runsautta, ja samalla rentoa otetta.

tuumaustauko

Välillä on hyvä muistutella itselleen, mitä puutarhan suhteen haluaa, eikä vain sokkona tehdä pelkästä tekemisen ilosta. Ja kuten melkeinpä kaikessa tekemisessä, etäisyyden ottaminen välillä selkiyttää ajatuksia. Tauko tekee hyvää, ja avaa silmät uudelle perspektiiville.
Tuumaustaukojani olen viettänyt olohuoneessa. Kesäisempään asuun huoneen sain yksinkertaisesti rullaamalla matto pois. Vaikka pidänkin niistä Ikean luonnonkuitumatoista, omaan silmääni matto sotii pahasti Tine K:n tarjotinpöydän kanssa. Ensi talveksi matto-ongelma pitää ratkaista, sen verran on noilla matoilla tälläisessä talossa eristävää vaikutusta, mutta nyt kesän ajan saa mennä ilmankin. Nautitaan vaaleudesta ja valosta.

tinek-traytable

Mutta ei tässä suinkaan ole mukavasti paria päivää vain sisällä vietetty; Nyt kun sää on viilentynyt, kunnon suojavaatteiden käyttö ulkona on huomttavasti mukavampaa, kuin helteellä. Ja kun on kunnon releet niskassa, on puutarhan raivaaminenkin huomattavasti mukavampaa.

ylvaskarp

Se on käsittämättömän ihana tunne, kun lähtee liikkeelle repimällä koiranputkia ja nokkosia muutaman kotikärryllisen, raivaten paksumpia oksia vesurilla ja yht’äkkiä huomaa katselevansa selvää kukkapenkkiä! Haa, siinähän onkin parin metrin rivi pioneja, iso kaistale päivänliljaa, ja suuri alue ritarinkannuksia! Kaikkea sitä voikin löytää – omasta puutarhastaan!

tinekbasket1

Noin karkeasti arvioiden, olemme parin päivän sisällä saaneet muutaman sata neliötä puutarhaa lisää! Tontti on vuosien saatossa ryvettynyt reunoiltaan aika pahastikin, kasvanut lähestulkoon umpeen monin paikoin. Tuota raivaamista onkin vielä moneksi kesäksi.

Mutta jotta päästäisiin taas eteenpäin asian kanssa, vedän saappaat jalkaani ja lähden ulos. Palataan, kamut!


23 Responses to “{ tuumaustauko }”

 1. Teija says:

  Ihana tuumailunurkkaus sulla siellä onkin♥ Ja tuosta lehtipinosta muistuikin mieleeni, että mähän tilasin lantlivin, mutta ei oo kyllä postilaatikkoon kopsahtanut! Hmm?

  Mukavia puutarhahetkiä sinne, se on kyllä terapeuttista möyriä siellä puskissa 🙂

  • Mä en voi sille mitään, mutta toi lantliv on kyllä vuosi toisensa jälkeen ihan mahtava lehti! Oikein harmittaa, että lopettivat sen suomenkielisen, vaikka olihan se hiukan tyhmää, kun siinä oli juttuja, jotka oli vuosi sitten lukenut ruotsalaisesta versiosta. Mutta musta se oli kuitenkin paras kotimainen lehti….

   Joo, terapeuttista kyllä. Mutta käy se fyysisestäkin treenistä, mun on meinaan takareidet ihan höllänä tuosta kykkimisestä 😀

 2. Pieni lintu says:

  Hih, hauskaa löytöretkeilyä puutarhaan. 😉

 3. Leann says:

  Ihanan näköinen teidän olohuone. 🙂 Onnea löytöretkeilyyn!

 4. -heinie- says:

  Kaunis ja tunnelmallinen tuumausnurkka siellä :). Täälläkin vietetään taukoa pihanlaitossa. Kukkapenkki mietinnässä, mut ei kaikkea kerralla :). Ihania puutarhahetkiä sinne, mikäs sen mukavampaa kuin möyriä pihalla, vai mitä 🙂

  • Möyriminen on kyllä ihanaa! Miten mä kestinkin sen viime kesän siinä kerrostalossa!?

   Meillä on onneksi nota perennoja ja kukkamaita pihassa sen verran paljon, että mitään taimia ei tarvitse ostaa, tai kukkamaita perustaa. Tulee halvaksi, maksaa vain vaivan. Tosin sitä vaivaa on kyllä aika lailla! 😀

 5. JuttaEmilia says:

  onpa todella kaunis tuumailunurkkaus kesäasussaan(kin).

  Ihanaa kun omasta puutarhasta voi tehdä löytöjä :). Aurinkoisia kesäpäiviä pihahommiin!

 6. leena says:

  Hienoja löytöjä puutarhasta !
  Voit tehdä vielä vaikk mitä löytöjä; akileijoja,rohtosuopayrttiä, tiikerililjoja, kosk kyseessä vanha puutarha.
  Muistelen että pioneja rakastat, mitä muita lemppareita sulla on ?

  • Voi mä olen tosi vanhanaikanen mun suosikeiden suhteen!
   Pionit on tietty ihania, varsinkin sarah bernhardt, mutta tykkään, että niitäkin on montaa lajia. Pidän myös sormustinkukasta, ukonhatuista, akileijoista, iiriksistä (sibiricasta, mutta myös germanicasta). Malvat, kurjenpolvet ja monet muut vanhat peruskasvit on mun mieleen.
   Olen kuitenkin värisokea, ja punainen sekä vihreä ovat se vaikein pari, joten esimerkiksi palavarakkaus tai tummanpunainen poni, eivät mun silmään kummoisiltakaan näytä 🙂

   Vaikka meillä on vanha talo, piha ei ole ihan yhä vanha. Kuulime nimittäin, että asukkaat, jotka ovat puutarhan perustaneet (rakentajista seuraavat) ovat joutuneet kulottamaan koko pihan ennen puutarhatöiden aloittamista. Olisiko ollut kaupan aikaan vijelysmaanakin osa tontista.

   Ja hassu juttu muuten, mutta tiikerinliljoista en ole koskaan pitänyt! 🙂

 7. Cillatar says:

  Kaunis on tuo sinun tuumailunurkkauksesi! Vaaleat lattiat on kauniit. Onkos sulla mattoideoita?! Täällä sama ongelma, et syksyksi pitäisi saada kaksi suureahkoa mattoa olo ja ruokahuoneeseen. Millaista ajattelit? Olisko joku vaalea/harmaa vähän marokkolaistyylinen kelim-matto vai mitä ne nyt on? Hobbyhallin kevätkuvastossa oli yksi täydellinen, mutta niitä ei ilm.saa enää :(.

  • Samoja mattoja katsoin hobbarilla keväällä!
   Meillä on se ongelma, että tuo nykyinen työhuone ja olkkari ovat niin paljon yhtä samaa tilaa, että mattoja pitää olla kaksi hyvin samanlaista ainakin. Lisäksi koot täytyy olla suurempia kuin se yleinen 140×200. Olkkariin menis varmaan joku himpun suurempi, mutta työhuoneessa tilaa jää kyllä aika isollekin matolle. Nuo nykyiset on 200x300cm, ja ne on kyllä talvella aika ihanat eristeet 🙂
   Olen katsellut myös anttilan anno -sarjan mattoja, mutta en osaa vielä päättää. Myös Tine K:lla on ihania mattoja, mutta koot ei ainakaan vielä ole mätsännyt mun tarpeisiin. Pitää harkita ja mutustella. Todennäköisesti harmaan sävyissä matto-ongelma ratkeaa, mutta katsotaan nyt, mitä markkinoille tupsahtelee 🙂

 8. Martta says:

  Hui, teidän pihassanne ei ole tainnut vähään aikaan asustaa kukaan puutarhatöistä kiinnostunut tai niihin pystyvä… Ihanan palkitsevaa puuhaa tuollainen, missä heti näkee kättensä jäljen!

  • Joo, ei noi hommat vissiin nappaa kaikkia. Toisaalta, työtä on sen verran, että jos on ollut aikaa vain pikkuisen pihatöille, lopputulos on ollut välttämätön. Tuo piha vaatii aikaa ja hartiavoimia enemmän kuin uskoisikaan.
   Toivon, että kun nyt paiskitaan hommia ahkerasti, ensi vuonna päästään jo inan helpommalla 🙂

 9. kaijuli says:

  Teillä on niin kaunista! Ja voi mitä kaikkea vielä löydätkään sieltä puutarhasta!! Pionit ovat myös minun suosikkeja; josko löytäisimme piakkoin oman talon, kun en ole viitsinyt postimerkin kokoisen rivitaloasuntomme pihaan pionipensaita istutella.. kuitenkin tietty repisin ne sitten lähtiessämme mukaan! Mukavaa puuhastelua puutarhassa! 😀

  • Kiitos, kylä tuo pihassa möyriminen vain on niin iahnaa ja palkitsevaa 🙂

   Toivotaan, että koti, sekä pionimaa löytyy pian. Omat pionit on ihan mahtava juttu, sen verran noista kukista pyydetään suolaista hintaa kukkakaupoissa 🙂

 10. leena says:

  Sama juttu….tiikerililjat eivät vaan sytytä, mutta kaikki muut mainitsemasi kyllä. S B pioni on tuoksuineen ja kerrattuine kukkineen ihana . Meillä ei ole sitä nyt tässä uudessa omassa puutarhassa ( istutan sen kyllä ), mutta myös valkoinen kerrattu Duchesse Nemours on sanoinkuvaamattoman ihana ja moni muu! Ovat nyt isoilla lipuilla. Taimimoisiolla kannattaa piipahtaa . Tulevan viikonloppunasiellä onkin tapahtumaa.
  Terveisiä muuten Ruissalon kasvitieteellisestä puutarhasta jossa tänään kävin ;oih ja voih mikä paikka <3
  Selvisikö mikä pelästytti Niilon pihalla ?

  • Hassu juttu ne tiikerinliljat 🙂
   Oih, ruissalo, mikä ihana Kasvin valtakunta 🙂 Pitäis varmaan tehdä kesäretki!
   Meillä on iso rivi pioneita tuolla tienposkessa, ja jännityksellä odottelen mitä niistä puhkeaa. Osa on kerrottuja, osa ei, mutta niin nupuill avielä, että en osaa pelkän varren avulla erottaattaa lajiketta. Kuolanpioneja meillä on myös, mutta ne kukkikin jo aikaisin, ja nyt on enää vihreät jäljellä.
   Hei, meillä on chilit vielä hankkimatta, pitäisköhän mennä käymään moisiolla! Kiitti kun muistutit 🙂

   Mies kävi läpi tänään tuon pihan perän, eikä minkään pesivän otuksen olemassaolosta näkynyt viitteitä. Toivotaan, että olisivat vain läpikulkumatkalla, mutta pitää nyt olla varovainen, ja pitää lapset ihan nenän alla koko ajan! Hui!

 11. leena says:

  …oi mitä kirjoitusvirheitä…tää näpyttely Lumialla on niin tyhmää…pionit on siis nupuilla!

 12. leena says:

  Oi, teillä on luvassa pionien tulitusta !
  ….Eihän siitä ole kauan aikaa kun lähikaupungissa oli karhu =[
  Niin lauantaina on chileja ja sunnuntaina muuta ihanaa siis Moisiolla.
  Kotiudun pe iltana täältä R.salosta, saas nähdä inspiroidunko taimiostoksille jo lauantaina….tai ees sunnuntaina. Nyt ainakin tulee vettä hurjasti !

Kommentoi