{ tunnelmalla on merkitystä }

10.11.2014

Maanantaimoodista jo tänään aikaisemmin kirjoittelinkin (kiitos vastauksistanne, palailen niihin myöhemmin, ja nyt mulla on listaa sekä apteekkiin, että superfood-hyllylle :)), mutta ihan pakko vielä tuohon jaksamiseen ja pimeän kauden ylipääsemiseen tarttua vähän toisellakin tavalla. Nimittäin tunnelmalla ja kynttilätunnelmallakin on aika iso merkitys syksyn siedettävyyteen!

Itselläni on hauska (tai no, se niin hauska ole, mutta kuitenkin) muisto tuoksukynttilöistä. Nimittäin joulukuussa 2008 kun olin juuri palannut esikoisen kanssa sairaalasta kotiin, ja byby blues iski vasten kasvoja oikein kunnolla, soitti ystävä ovikelloa tuodakseen tekemäni PartyLite -tilauksen. Mieheni mennessä avaamaan ovea, minä istuin makuuhuoneessa vauva sylissäni ja itkin minkä pystyin. Niin no, tietenkin annoin ohjeet, joissa piti valehdella, että olin juuri saanut vauvan rauhoittumaan, eikä missään tapauksessa saa kertoa, että itken. Jälkeenpäin taisin ymmärtää itsekin, että ystäväni, tuolloin jo kahden lapsen äiti, varmaankin tajusi tilanteen oikein hyvin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No, sellainen se baby blues on, mutta niillä itse knttilöillä olikin sitten paljon suurempi merkitys. Elettiin joulukuuta, ja tilauksessani oli erilaisia jouluntuoksuisia tuikkuja, joiden voimalla elin ensimmäiset vauvaviikot. Joka ikinen aamu sytytin yhden joululta tuoksuvan tuikun, ja pidin lähes ikuista tulta yllä. Ja tuolloin ne tuikut, ja se kynttilän tuoma tunnelma, olivat hirvittävän tärkeitä. Ne pitivät jollakin tapaa elämänsyrjässä kiinni, toivat päivääni rytmiä ja sitä jotain, mikä puuttui elämästä koliikkivauvan kanssa. Paljon ei ole noilta viikoilta mieleen jäänyt, ja hassulta jopa tuntuu, että muistan ne kynttilät varmaan paljon paremmin kuin monet vauvaan liittyvät asiat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuolloin kuitenkin mulle jäi jokin kynttiläfiksaatio, ja joka ikinen syksy, ja sen pimeimmät päivät, yritän polttaa kynttilöitä, minkä pystyn. Kynttilänvalo ja sen tuoma tunnelma kompensoivat muuten niin lohdutonta ja pimeää vuodenaikaa. Ja, vaikka toki sillä liikunnalla, ravinnolla ja unella on osuutensa jaksamisen kanssa, niin väitän, että oikeanlaisen tunnelman luominen ja pimeyden “hyväksikäyttäminen” ovat tärkeitä siinä, missä nuo edellämainitutkin. Meillä, itse asiassa, poltetaan kynttilöitä niinkin paljon, että muistan hyvin appiukkoni joskus tokaisseen, että “tapa se on lämmittää tuokin”. Tästä onkin jäänyt elämään vitsi, ja aina kun tarkoitukseni on sytytellä kynttilöitä, kerron ryhtyväni lämmityspuuhiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pidän kovasti noista Tine K:n tuoksukynttilöistä, niissä on jotenkin niin luonnollinen ja lämmittävä tuoksu. Mutta, jostain voisi kyllä koittaa hommata niitä PartyLite tuikkujakin, ihan vaikka vain verestämään vanhoja muistoja, jotka aika on onneksi jo ehtinyt kullata.

Tunnelmallista (kynttilöiden valaisemaa) iltaa!


8 Responses to “{ tunnelmalla on merkitystä }”

  1. Misorella says:

    Kauniita yksityiskohtia kodin sisustuksessa! Kynttilät ja tuikut tuovat iloa muuten niin pimeään marraskuuhun. 🙂

  2. Katja says:

    Voi että, ymmärrän niin hyvin tuollaisen muiston! Itse asiassa hajuthan ihmiset juuri muistavat, eli tuoksukynttilät varmaankin auttoivat asiaa. Olen itsekin katsellut partyliteja, mutta ovat niin hurjan kalliita. Ikean tuoksuilla mennään siis!

  3. Pjapienet says:

    Hei, nyt tuli tarve kommentoida- jotenkin tuo kuvailemasi muisto vauva-ajasta osui ja upposi. Meillä elellään täällä parhaillaan vauva-arkea perheemme uusimman tulokkaan kanssa ja tämä kolmen kuukauden ikäinen suloinen pieni on aikamoinen aamuvirkku. Aamut alkavat n. klo 4.30 ja ainakin viimeisen parin kuukauden ajan olen heti vaipanvaihdon jälkeen ryhtynyt kynttilöiden sytytyspuuhiin 🙂 jotenkin väsymys ja pimeä on paljon siedettävämpää kynttilän hämyssä. Olen aina ollut kova polttamaan kynttilöitä mutta tänä sylksymä sillä on ollut erilainen, jopa jaksamista tukeva vaikutus 🙂 Viimeaikoina aamuihin on kuulunut lisäksi höyryävä glögilasi- joten eiköhän näillä eväillä tästäkin ajasta päästä yli 🙂 Oikein ihania kynttiläntuoksuisia tunnelmia sinulle ja perheellesi!

    pjapienet.blogspot.fi

    • Kyllä ne vain siihen jaksamiseen vaikuttavat! Itse uskon siihen täysin!
      Koitahan ottaa kaikki ilonaihe elämäntilanteesta irti. Ja myös ne, jotka eivät varsinaisesti liity vauvaan. Kuinka moni esimerkiksi voi nauttia kynttiläterapiasta tuohon aikaan aamusta!

      Jaksamisia, ja ihanaa joulun odotusta. Pian ne yöt venyvät pidemmiksi ja kevätaurinkokin alkaa piristämään! ❤︎

  4. Tuulevi says:

    Meillä vastaava muisto liittyy Samuli Edelmanin joululevyyn. 😀 Kotiuduimme synnäriltä viikon reissun jälkeen lauantaina iltapäivällä ja mies joutui lähtemään samoin tein kauppaan, koska jääkaappimme sisältö oli mainitun viikon vanhaa. Minä jäin kotiin tavararöykkiön ja vauvan kanssa. Mietin paniikissa, että mihin ryhtyisi ja voiko tämän laskea hetkeksi johonkin? Lopulta pistin Samulin soimaan ja rauhoituin. Kuuntelimme sitä yhtä levyä käytännössä repeatilla yli joulun.

    • Juuri näin! On hyvä, että tuossa tilanteessa on jokin juttu, jota voit tehdä kaavamaisesti. Se tosiaan pitää kiinni elämässä.
      Minä sain eilen äidiltäni noita tuoksutuikkuja ja palaan nyt muistoissani aika vahvasti vuosien taakse. 🙂

Kommentoi