{ DIY: betonitasot keittiöön }

11.12.2014

Olen luvannut teille postausta keittiön betonitasoista ja siitä, miten betonitasot keittiöön tehdään itse. Aiheen ympärille mulla on niin paljon juttua, että päätin suosiolla jakaa sen muutamaan osaan. Tässä postauksessa alustusta aiheeseen, ja perusidea lyhykäisyydeessään. Työvaiheita ja vinkkejä kokoan tuleviin postauksiin! Ja pahoittelut, että postauksen kanssa on kestänyt, aika ja kädet eivät vain totaalisesti ole riittäneet kaikkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Betonitasot on olleet haaveissani siitä lähtien kun aloimme metsästää uutta kotia. Alunperin ajattelin, että tasoille tehdään muotit, ja ne valetaan keittiön lattialla, jonka jälkeen nostetaan paikalleen, kuten mitkä tahansa muutkin keittiöntasot. Vaan tässä isossa keittiössäpä sumenee nuo mittasuhteet. Nimittäin, tällä meidän allasvalinnallakin tason pidemmäksi pätkäksi piti valaa 3,3 metrinen taso, ja mikäli olisimme jääneet ilman tuota allasta, olisi upotettava malli pidentänyt tason yli 4,5 metriin. Jo kolmen metrin kohdalla tässä ongelmaksi muodostuu tason keskikohdalla oleva liesiaukko. Niinpä tason nostaminen paikalleen katkaisemata sitä tuosta aukon kohdalta, olisi ollut mitä todennäköisemmin mahdotonta.

Koska betonitasot olivat päähänpinttymä googlailin toki vaihtoehtoja ratkaisuksi. Selvisi, että valmiitakin tasoja saa, mutta näissä maksimipituus on kolme metriä. Sitä pidemmät tasot tehdään osista. Koska saumakohta tasossa ei ajatuksenkaan tasolla miellyttänyt, päätin jatkaa aiheeseen perehtymistä.

Jonkinlainen heureka-kokemus olikin kun törmäsin Z Counterform muotteihin niiden maahantuojan sivuilla. Näillä muovimuoteilla taso voitaisiin valaa ohuen levyn päälle, suoraan paikalleen. Muovimuotti kiinnitettäisiin vain reunoihin, ja näin muotti valaisi reunaan pykälän, joka taasen piilottaisi pohjalle jäävän levyn. Koska idean myyminen miehelleni oli osa haastetta, istutin hänet tietokoneen eteen katselemaan erilaisia videoita, joissa yksinkertaisesti näytettiin, kuinka helppoa tason tekeminen on. Jep, tulimme siihen tulokseen, että kyse ei ole tähtitieteestä, vaan enemmänkin omasta viitseliäisyydestä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Ohut sementtilevy,  jonka päälle taso valetaan,  ja johon reunamuotit kiinnitetään. Mahdolliset saumat teipattiin ilmastointiteipillä.

betonitasomuottiKuva: Betonitason valumuotti näkyville reunoille. Seinää vasten, ja esim. liesi- ja allasaukoille, käytetään suoraa muottia, mutta tämä profiili on tarkoitettu peittämään ohut sementtilevy, jolle valu tehdään.
Punainen katkoviiva kuvaa osaa, joka ruuvvataan kiinni alustaan. Mustat täplät toimittavat kuvassa ruuvien virkaa. Musta katkoviiva kuvaa pykälää, jolla betonitason reunaan saadaan alustan peittävä helma. Sininen katkoviiva kuvaa muotin osaa, joka muodostaa tason etureunan. Keltainen katkoviiva kuvaa linjaa, josta muotti aikanaan katkaistaan, kun valu on ehtinyt hieman kuivua. Reunalistaa siis vain väännetään, ja naps, lista katkeaa siististi tuosta linjasta. Näkyviin ei jää sementtilevyä, eikä listaa. Ainoastaan betonitaso, joka näyttää pikkuisen paksummalta, kuin oikeasti onkaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Kulma A. Muotti valmiina….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Kulma A hiomisen jälkeen, ja viimeistelykäsittelyä vaille.

Noita Z Countertop –muotteja myydään jo joissakin rautakaupoissakin, mutta itse otin yhteyttä maahantuojaan, jonka kautta tarvikepaketteja pystyi myös tilaamaan. Lähetin keittiömme piirustukset ja selitin, mitä haluamme. Meille laskettiin tarvitsemiemme tuotteiden hinnat ja annettiin lisäksi kattavasti neuvoa betonilaaduista, sekä erilaisia vinkkejä valamiseen. Maahantuojan sivuilta sai myös kyselyn tason tekijästä, mikäli sitä ei olisi itse hallunnut jostakin syystä valaa.

Hintaa koko projektille tuli n. 600€. Tähän siis sisältyi myös itse betoni, ja kaikki hiekkapaperista, tasoittimeen, liippauslastaan, ja pintakäsittelyaineeseen saakka. Betoniksi valittiin, Weber RL45, suositusten mukaan. Tässä betonilaadussa on mukana pientä kiveä, joka helpotti tasoittusta, ja laadultaan hyvä betoni on perus rautakauppatavaraa tasaisempaa. Valuvaiheessa voi siis jokaista säkkiä kohti laittaa mililleen saman vesimäärän, ja betoni on yhtä notkeaa joka sekoituskerralla. Tämä tuote on hiukan hintavampaa, kuin halpa rautakauppabetoni, mutta kyse on tämänkin kokoisessa projektissa vain muutamasta kympistä. Paikka, jossa ei ehkä kannata alkaa säästelemään! Itse halusimme harmaata betonia, siis sellaista betonin väristä betonia, mutta katselin, että Z Countertop myy myös esim. valkoista betonia, ja betonia kai voidaan myös sävyttää, eli vaihtoehtoja on paljon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Liesitason aukolle rakennettiin ensin puukehikko, johon listamuotit saatiin kiinnitettyä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Muotit paikallaan. Seinää vasten suora, ja reunoissa profiililista, joka muodostaa valualustan peittävän helman.

lasikuituverkko2

Kuva: Betonitasossa raudoituksen korvaa lasikuituverkko. Verkko ja kiinnikkeet kuuluvat kaikki betonitasopakettiin.

Olisikohan tässä kohtaa tarpeeksi yhteen postaukseen?! Tosiaan lisää tuosta itse tekemisestä laitan vielä erikseen. Joitakin ajatuksia tähän loppuun kuitenkin vielä summaten;
Olenko tyytyväinen tason ulkonäköön? No todellakin!
Oliko tekeminen vaikeaa ja hankalaa? Vähän sellaista askartelua, mutta kaiken vaivan arvoista!
Miltä valmis taso on tuntunut käytössä? Ei mitään valittamista. Suoja-aine teki pinnasta veden, ja muidenkin roiskeiden kestävän. Viime viikonlopulla tasolla oli vuoroin rasvaista suklaakakkutaikinaa, sitruunamehua ja vastakeitettyä mansikkahilloa, eikä mistään jäänyt jälkeäkään.

Jos betonitaso on ihan oikeasti harkinnan alla, suosittelen katsomaan nuo videot, sillä meille ne ainakin selkiyttivät asiaa tuhat kertaa enemmän kuin mikään kirjallinen ohje.

Kysykää ihmeessä, jos jokin asia jäi vaivaamaan! 🙂


15 Responses to “{ DIY: betonitasot keittiöön }”

  1. Jarna says:

    Aivan ihana taso! Voi vitsi. Innoissani esittelin miehelle teidän keittiöntasoa ja hän jäi miettimään onko taso kylmä. Eli tuntuuko taso kylmältä käteen?
    Ehkäpä myyn tämän idean hälle jossain kohtaa 🙂

    • No meillä oli vanhassa kodissa kivitasot, joten ei nää nyt ainakaan sen kylmemmät ole.:) Eikä myöskään tämän talon entisen keittiön laminaattitasot sen lämpimämmät olleet, ehkä umpipuussa on oma lämpönsä, mutta kiveen ja laminaattiin verrattuna, eroa ei paljon ole. Ja siis kivihän on joka tapauksessa se kylmin vaihtoehto.

  2. Johanna says:

    Älyttömän mageet!

  3. Oi, on kyllä todella kaunis! Olisin halunnut meidän keittiöön aikanaan betonisaarekkeen, mutta kun keittiö on vanhan talon keskikerroksessa, niin mulle sanottiin että se saareke on kohta sitten kellarissa 🙂 haha, Just oltiin siihen viereen puhkastu reikä portaille, niin mulle sanottiin että tulee liika painava…
    Mutta ihana se on, ehkä ulos kesäkeittiöön on seuraava haaveeni.

    • Mua itseäni ihmetyttää juuri tuo betonin painavuuteen tarttuminen. Multa jopa kysyttiin, että mikä on keittiövalmistajien kanta tuohon tason painoon. Onhan se betoni kuitenkin kevyempi kuin kivitaso, ja niitä kivisiäkin ihmiset asentelevat surutta. Meilläkin on keittiön alla kellarikerros, mutta yhtä hyvin lattia voi pettää sitten vaikka silloin, kun tupa on täynnä vieraita. 🙂

      Mutta kesäkeittiöön tuosta kyllä saisi ihanan tason. Mullakin muhii mielessä pari muutakin ideaa! 😀

      • Anna / A&A at Home says:

        No se on kyllä ihan totta, en edes ajatellut sen kummemmin koko asiaa. Ja eihän tosiaan lattia nyt voi pettää alta niin vaan 🙂 Mä ajattelinkin silloin, kun mulle kaikki väitti että aivan liian painava, että se paino jakautuukin niin isolle alueelle, mutta en sitten väittäny vastaan (olis pitänyt).
        Ja onhan se saareke tammitasollakin painava, ehkä jopa yhtä painava.

        Vessaan/kylppäriin tein kipsilaastista betoniseinät vanhojen laattojen päälle, ja silloin mulle nauretttiin rautakaupassa ja miehet sanoi ettei niin voi tehdä? Ihan hyvin voi, jopa suihkuseinälle? Joskus ammattilaisetkin voi neuvoa jotain mikä ei välttämättä pidä paikkansa. Vain 1 ihana miesmyyjä selvitti mulle soittamalla kaverilleen miten se pitää tehdä <3

  4. Tellu says:

    Kiitos, kiitos, KIITOS! Jo tämä eka katsaus valoi minuun uskoa niin paljon, että alkuvuodesta valetaan, se on päätetty!

    • Juuri näin! Tää ei oikeasti ole mitään rakettitiedettä! Ihmiset ihan turhaan pelkää ja kauhistelee! Jos joskus on sahannut jiiriin vaikka kattolistoja, niin ei tuo muottejen sahaaminen ole sen kummempaa. Saatte ihan mahtavat tasot, olen varma siitä! 🙂

      • Tellu says:

        Niin mäkin uskon!!!
        Nostan todella hattua pioneeriasenteellesi! Itsestä kun ei ole ollut lähtemään projektiin pelkän maahantuojan suitsutusten rohkaisemana, vaan tarvitsin “oikean” kokemuksen. Todella mahtava juttu, että näet vaivan ja jaat projektinne. Piti vielä kysyä aikataulusta, ymmärsinkö oikein että kyseessä ei edes ollut monta päivää kestävä projekti?

        • Niin ymmärrän sua! Mäkin olisin kaivannut jonkun aidon ihmisen kokemusta, ja ehkä juuri sitä naisen näkökulmaa. Ja näiden puute olikin ainoa asia, joka tässä projektissa juuri mietitytti. Oon kuitenkin iloinen, että otettiin harppaus ja päätettiin kokeilla.

          Meillä aikataulutus meni jotenkin näin. Huom. lyhyet myöhäisillat vain aikaa, eli jos on vapaapäivä, tai olisi ollut hetki lapsivapaata, niin homma olisi sujunut vikkelämmin! 😀
          1. Ilta muottien teko, 2. ilta verkko ja aukot, 3.ilta valu
          4. päivänä irrottetiin reunat ja annettiin kuivua. 5. päivä hiottiin ja käsiteltiin.
          Mutta siis kolme päivää siihen varmaan menee, jos ehtii tekeen nuo kolme ekaa yhdessä päovässä, mikä siis on ihan mahdollista! 🙂

  5. Hilma says:

    Aivan mielettömän kauniit tasot, ja koko keittiö. Onko tuo teidän taso minkä paksuinen? Meillä kun alkoi uuden tason suunnittelu heti, kun luin tämän postauksen eli kiitos siitä!

    • Kiva kuulla! Ihanaa, että olen saanut monen harteilta jo ennakkoluuloja ja pelkojakin pois! 🙂

      Tuo listan eturena (5,5cm) on siis meillä se tason “paksuus” vaikka eihän se sieltä sisältä ihan sitä ole, kun osa on sitä pohja levyä.

      Ihanaa suunnitteluaikaa sinne! 🙂

  6. Katja Viinamäki says:

    Aivan mielettömät tasot! Itsellä haaveena myös alkuvuodesta tehdä saarekkeen taso betonista. Minua kiinnostaisi vielä, että käytittekö viimeistelyyn sen peruspinnoiteaineen lisäksi kiilloitusainetta, jota kyseinen maahantuontifirma myös myy…?

Kommentoi