Pestoboston

21.6.2015

Herkullinen pestoleipä paistui eilen uunissa bostonpullan muotoon. Kauaa se ei jäähtymässä viihtynyt, vaan joutui parempiin suihin.

Tarkkaa ohjetta mulla ei ole, tein ns. omasta päästä. Eipä tuo silti mikään ihmeellinen ole tehdä, joten suosittelen koittamaan. Kaunis leipä kruunaa pöydän, eikä tarvitse erillisiä rasvoja. Oliiviöljy, suola ja pesto maistuivat kunnolla kullanrapeassa leivässä.

Pestoboston

Tein itse “sämpylätaikinan” vajaaseen litraan nestettä, ja siitä riitti vielä pellilliseen sämpylöitä;
n. 7dl vettä
vajaa 1 pussi kuivahiivaa
suolaa
hyppysellinen sokeria
vehnäjauhoja
oliiviöljyä

Käytä taikinaan sen verran jauhoja, että kuvittelet pystyväsi leipomaan sitä. Itselleni tämä tarkoitti ainakin sitä, että jauhoja tuli jonkin verran enemmän, kuin tavalliseen sämpylätaikinaan, jonka jätän melko löysäksi.
Vaivaa hyvin, ja lisää oliiviöljy loppuvaiheessa. Anna kohota kunnolla. Omani taikinani sai rauhassa turvota pari kolme tuntia.

Ota taikinasta reilu puolet ja kauli se kuin tekisit korvapuusteja. Levitä taikinalevyn päälle rutkasti pestoa, ja kääri taikina rullalle. Leikkaa rulla tasapaksuihin paloihin (n. 8kpl), ja asettele taikinapalat kakkuvuokaan. Rouhi päälle suolaa myllystä, tai käytä suolankidekukkia. Anna leivän kohota ennen paistoa.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 2o min. Levitä folio leivän päälle, ja nosta asteet 225:n. Paista vielä n. 10 minuuttia, ota folio pois, ja anna pinna ruskettua. Kun leivän pinta on kullanruskea, voit ottaa leivän pois uunista.

Pestoboston on parasta vastapaistettuna, joten voit leipoa leivän valmiiksi vuokaan, ja paistaa juuri ennen tarjoilua.
Jos taikinaa jäi yli, ja teit siitä sämpylöitä, anna taikina kohota uudelleen leipomisen jälkeen, ettei sämpylöistä tule liian tiiviitä. Koska tässä taikinassa jauhoja on enemmän, kuin perus sämppäritaikinassa, leivät saa kohota kunnolla ennen paistoa, jotta kypsyvät kuohkeiksi.

Mukavaa juhannusviikonlopun jatkoa!


6 Responses to “Pestoboston”

  1. Anne-Maria says:

    Nam! Tuota täytyy ehdottomasti tehdä! 😛

  2. Katariina says:

    Testattu! Oikein hyvä tuli, kiitokset! Paistoaikaa jouduin tosin vähän pidentämään ja jätin tuon foliovaiheen kokonaan väliin. Aurinkoa uuteen viikkoon!

    • Tuli mieleeni myös, että taikinan koko ja palojen paksuus ja korkeus vaikuttavat aika paljon, eli ei kannata niin tarkkaan paistoaikaa ottaa lukuun.

      Mutta kiva jos tuli hyvä leipä! 🙂

  3. Lumo says:

    Hauska idea, voisin tehdä tuollaisen paistoa vaille valmiiksi ystävien luo ruokajuhliin mennessä.

    • Juuri näin! Ja kylmäkohottaminen on ihan hyvä juttu, joten tämän voi hyvin tehdä ajoissa valmiiksi, kun odottaa vieraita.
      Tuosta on kiva murtaa pala leipää isolla porukalla rennosti syödessä. 🙂

Kommentoi