lisää tilaa

26.10.2015

En tiedä mikä ihmeen raivausinnostus eilen illalla iski, mutta jostain kumman syystä istuttiin sunnuntai-iltaa lattialla ja lajiteltiin vaatteita jääviin ja lähteviin. Tänään kierrätyskeskukselle meni lasti lastenvaatteita, sukasta sydvestiin. Kurahousuja, saappaita toppavaatteita jne. Jollain tapaa innostus kai lähti siitä tosiseikasta, että eteinen on jälleen joutunut ns. kahden kauden väliin, ja pursuaa kengistä, takeista, haalareista ja rukkasista.

Ei varmaankaan olla ainoa lapsiperhe, jossa toimiva eteinen tuottaa välillä päänvaivaa. Vaatteille ja kengille pitäisi olla tilaa, säilytyskalusteiden sellaisia, että isommat lapset voivat itse niitä käyttää, ja kiva tietenkin olisi, että tilaa olisi myös pienempien lasten pukemiseen. Kaiken tämän mahduttaminen kohtalaisen pieneen tilaan, ja siten, että vieraita tervehtisi siisti ja viihtyisä eteinen? Jep, onhan siinä haasteensa.

Meillä arkieteinen, eli tila johon tullaan heti kuistin jälkeen, ei ole välttämättä pienimmästä päästä, mutta 2mx3m kokoisessa huoneessa ongelmaksi tulee kolmella seinällä komeileva oviaukko. Vielä kun kaksi ovista aukeaa eteiseen, ehjää seinätilaa säilytyskalusteille on äärimmäisen vähän. Toki jonkinlaisten (mittatilauksena teetettyjen) liukuovikaapistojen avulla säilytysmahdollisuudet paranisivat, mutta samaan aikaan tahtoisin säilyttää sisustuksen linjan ja “talon hengen” eteistä myöden. Niinpä eteisessä on päädytty avonaulakko/hattuhylly ratkaisuun, korkeaan senkkiin, pystynaulakkoon ja kenkäpenkkiin, joka tarjoaa myös istumatilaa.

eteinen 4eteinen 2

Vaikka kalusteet ovatkin “vain” Ikeaa, pidän niistä kovasti, enkä tahtoisi niistä aivan heti luopua. Silti kaikenlaiset avoratkaisut ovat vähän riskialttiita, sillä helposti eteinen päätyy näyttämään täyteen lastatulta ja sekaiselta. Vain neljänkin ihmisen takit ja ulkoilukamat muodostavat aikamoiset röykkiöt. Niinpä ongelmalle piti tehdä jotakin, ja vaatesäilytys järjestää niin, että itse eteisessä on vain kulloinkin päivittäisessä käytössä olevia vaatteita ja kaikki muu, kengistä takkeihin, säilytetään lähellä, mutta siististi ovien takana piilossa.

Kotimme toinen eteinen toimii lähinnä läpikulkutilana, mutta valkoinen antiikkikaappi on aikoinaan hankittu juuri ulkovaatteiden säilytykseen. Koska se ei enää toimi varsinaisesti eteisen kaappina, on sen uumeniin tullut jemmattua kaikkea mahdollista koiranhihnoista, monoihin, kypäriin  ja pieniin nappiksiin. Nyt kuitenkin kävin säilytystilojen kimppuun yläkerrasta asti siten, että valkoinen kaappi sulkee sisäänsä takkiarsenaalin, jota ei tarvita ihan päivittäin, ja työhuoneen (tila kahden eteisen välissä) komeroon sain mahdutettua kenkävalikoiman, josta voi tarpeen tullen vaihtaa popoja eteisen kenkäpenkkiin.

eteinen 11eteinen 7

Raivaamisen ja järjestelyn tuloksena sain arkieteisen mielestäni viihtyisään ja rauhalliseen kuntoon. Senkin vetolaatikoihin jäi mukavasti tilaa, ja lasten on helppo ottaa niistä vaatteitaan, ja toivottavasti myös helppo laittaa tavaroitaan niihin takaisin. Koska avonaulakossa säilytetään vain takkeja, sen päälle ja hyllyille sain säilytykseen lasten kenkiä ja yhdet omat nilkkurini. Omat huivini säilytän korikasseissa, jotka samalla pehmittävät eteisen tunnelmaa. Tilaa jäi hyvin myös kynttilöille, ja lopputulokseen olen todella tyytyväinen.

eteinen 6eteinen 5

Nyt kun makuuhuoneen komeroista on poistettu vauvahaalarit ja toppatöppöset, yläkertaan muodostui hyvä säilytystila kausivaatteille, joita ei alakerrassa tarvita ollenkaan. Aikamoinen homma, mutta kylläpä teki hyvää! Tuntuu melkein, kuin olisi saanut kotiinsa lisää neliöitä! 🙂

eteinen 1

Juuri nyt eteinen onkin varmaan talomme siistein huone. Pikkuisen vaiheessa tuo karsinta ja lajittelu vielä, mutta eiköhän se tuosta illan aikana oikene.

Toivottelen oikein mukavaa uutta viikkoa!

Tallenna

Tallenna


12 Responses to “lisää tilaa”

 1. Katariina says:

  Kivoja ja inspaavia nämä siivouspostauksesi! Hyvältä näyttää eteinen! Miksi vaihtaa Ikeaa muuksi, jos sieltä hankitut kestävät, näyttävät hyvältä ja toimivat käytännössä!

  Täällä siivouksessa ja raivaamisessa haasteena on vaikeus luopua! Lasten vaatteissa ja kengissä on luonnollista kiertoa, kun lapset kasvavat, mutta miten raaskia luopua OMISTA joistain vaatteistaan ja kengistään ja laukuistaan ja huiveistaan….?! Se on kaikkein vaikeinta….

  • Olen kanssasi samaa mieltä. Ja kenkäpenkki ja naulakko ovat vielä second handina meille tulleita, mutta tykkään niistä tosi paljon, eikä niissä ole mitään vikaa.

   Voi tunnistan saman vaikeuden! Viimeksi vaatehuonetta siivotessani olin jotenkin juuri oikealla mielialalla liikenteessä. En muista koska olisin niin perustellisesti tyhjentänyt omia varastojani. Mä veikkaankin, että siihen hommaan on vain ryhdyttävä kun oikea moodi jostain tulee. Toinen hyvä on ottaa ystävä avuksi. Rehellinen kaveri siihen viereen sanomaan, mikä on vielä hyvää ja kannattaa pitää, ja toisaalta rohkaisemaan siihen luopumiseen.
   Mun äiti hoitaa homman yleensä niin, että siskoni kanssa katsellaan vieressä ja annetaan tavaroille tuomioita. Lähinnä siis vahvistetaan äidin omaa mielipidettä. 😉

 2. Ihana eteinen 🙂 Nuo takkien näkyvillä pitämisen tuomat pulmat on tapetilla meilläkin, tuulikaappia puretaan ja koko komeus aukaistaan näkösälle – parempi avoeteinen kuin nykyinen 1×1 tuulikaappi!

  • Meillä on myös tuolla toisella sisäänkäynnillä tuulikaappi. Sellainen pikku koppi. Mutta se saa nimensä mukaan myös olla ihan vaan tuulikaappi, muuta toimintaa sinne ei pysty sijoittamaan. Mies ehkä joskus jättää sinne saappaansa, tai heittää hikiset treenikenkänsä. Mulle tuulikaapit aiheuttaa ahtaanpaikankammoa. 🙂

 3. anu says:

  Kaunista tuli! Mikö tuo naulakon malli mahtaa olla, tiedätkö? Haluaisin tuon kanssa ja tuon kenkätelineen/ hyllykön myös. Meillä on ainainen kaaos eteisessä, kuusi asukasta kenkineen, takkeineen yms. Pitää siitä melkoisen hyvin huolta….

  • Kiitos, Anu! 🙂

   Ikea Leksvik naulakko ja kenkäpenkki myytiin aikoinaan puun värisenä, mutta niitä ei tosian ole ollut Ikean valikoimissa enää muutamaan vuoteen. Huutiksessa ja Torissa niitä taitaa aina välillä joku myydä, minäkin ostin nämä käytettynä siskoltani muutama vuosi sitten.

   Tsemppiä kaaoksen kesyttelyyn. Minusta nämä kahden vuodenajan taitekohdat on pahimpia. Silloin eteisessä on niin paljon tavaraa, että hyvä kun mukaan mahtuu. 🙂

 4. Ansku says:

  Näyttää oikein hyvältä. Meillä ulkoeteinen vielä odottelee laittajaa. Tuollaisia ratkaisuja voisin hyvinkin miettiä, ja lisäksi ehkä samanlaisen rottinkituolin kuin peremällä eteisessä. Vielä pystynaulakko, ja avot! 🙂

  • Pystynaulakko on kyllä kätevä. Meillä on se ikean, ja siinä on kivasti koukkuja myös alhaalla, joten lapset saavat itse takkinsa naulaan. Lisäksi se on kevyt siirrellä, ja kun yhtä noista ovista ei käytetä, pystynaulakko voi olla pikkuisen myös sen edessä. 🙂

 5. Näyttää niin hyvältä! Meillä on eteinen myös jotain vailla, kun vain keksisi mitä. Toiminnallisuus ei todellakaan ole huipussaan. Kesällä se menettelee mutta tuskanhiki otsalla odotan talvikelejä 😀

  • Taitaa olla sama ongelma vähän joka taloudessa. 😀 Hirmuinen määrä tavaraa pitäisi mahduttaa pieneen tilaan. Siististi ja siten, että käyttäminen olisi helppoa ja siisteys säilyisi vaivatta.
   Mä itse myönnän, että meillä tuo ei yhdessä huoneessa onnistua, ja siksi on pakko käyttää myös muita tiloja. Jos aikuiset nyt jaksavat ottaa takkejaan ja kenkiään seuraavastakin huoneesta, niin lasten kamoille jää paljon enemmän tlaa. 🙂

 6. naurispelto says:

  Onpas siistiä ja nättiä! Ja tämä postaus tuli niin tarpeeseen, sillä meillä on juuri eteisen remontti suunnitteilla. Tila kuulostaa melko samalta kuin teillä eli pitkula, tosin reippaasti teidän eteistä pienempi ja kolme ovea. Siinä ovettomalla seinällä vaan on vielä patteri ja ylhäällä ikkunat. Kevyttä haastetta luvassa siis. Ihmisiä löytyy neljä ja koiria kaksi, joten vermettä piisaa. Onneksi aikuisten takit ja asusteet kenkiä lukuunottammatta on perinteisesti sijoittuneet seuraavaan tilaan antiikkikaappiin, joten tehtävänä olisi tunkea lähinnä kahden pikkuihmisen vaatteet siististi jotenkin.

  Nuo kassit on muuten tosi kivannäköisiä säilytysratkaisuja. Tuovat jotenkin mukavaa vaihtelua silmälle takkirivistöön. Teillä on vielä harmoninen värimaailma vaatteissanne, niin mikäs siinä katsellessa eteistäkin 🙂

  • Hyvin samanlainen tilanne siis kuin meilläkin. Me aikuiset saadaan takit antiikkikaapista ja kengät komerosta, mutta lasten tykötarpeet pitäisi olla eteisessä helposti saatavilla.

   Meilä tuo pystynaulakko on ollut tosi hyvä. Siinä on koukut myös alhaalla, joten lapset saavat takkinsa siihen. Kiva kassi naulakkoon myös, johon mahtuu koiran tarvikkeita, pyyhe ym. Yhteen kassiin heijastinliivit niin, että lapsetkin saavat sieltä omansa, ja ne on helppo sujauttaa takaisin piiloon.

   Lipaston vetolaatikot on myös lasten kannalta käteviä. Niihin mahtuu kaikkea kurahousuista rukkasiin, ja käyttäminen on vaivatonta.

   Tsemppiä eteisen suunnitteluun. Hassua, että noinkin toiminnalliselle tilalle on usein uhrattu ihan älyttömän vähän ja huonosti tilaa rakennusta suunnitellessa.

Kommentoi