Virallinen joulun päätös

13.1.2016

Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi. 

Tänään on kulunut 20 päivää jouluaatosta, ja toisin kuin yleensä ajatellaan, jouluhan ei varsinaisesti pääty loppiaiseen, vaan Nuutinpäivään. Nuutin nimipäivää, eli nuutinpäivää, tosin vietettiin ennen heti loppiaisen jälkeen tammikuun 7. päivänä, mutta juhlapäivä siirrettiin nykyiselle paikalleen (13.1.) jo vuonna 1708. Näin ollen joulurauha kestää kokonaista 20 päivää ja päättyy vasta tänään!

Nuutipukit taitavat olla enemmän Länsisuomalainen tapa, vaikka Itä-Suomesta pääsiäisen virvonta onkin jo levinnyt tänne meillekin asti. Kyseessä on siis vähän samantapainen kuvio; Lapset pukeutuvat hauskasti, kiertävät ovelta ovelle ja saavat “palkkaa”. Ystävämme Wikipedia kertoo perinteestä näin:

Nuuttipukkiperinne on tullut Suomeen Ruotsista. Alun perin nuutipukkina kiertäminen oli nuorten miesten perinne. He pukeutuivat esimerkiksi vanhaan käännettyyn turkkiin sekä pitivät päässän sarvia ja tuohista tai nahkaista naamaria. Nuuttipukit mekastivat ja kiersivät talosta toiseen joulunpyhistä jäänyttä olutta vaatien. Vaikka nuuttipukkeja pelättiin, heidät kuitenkin päästettiin sisään. Mikäli nuuttipukeille ei annettu olutta, he saattoivat tehdä jotakin vahinkoa.

Sotien jälkeen nuuttipukkiperinne muuttui ja nykyään sitä jatkavat lapset. He pukeutuvat naamiais- tai fantasia-asuun ja kiertävät ovelta ovelle kysymässä “saavatko nuuttipukit laulaa?”. Tämän jälkeen he esittävät jokin laulun tai lorun. Palkkioksi nuuttipukeille on tapana antaa makeisia.


Koska itse muistan lapsuudestani puheet vanhasta ja uudesta nuutista, tarkistin (kaskas Wikipediasta) asian, ja siellä kerrottiin näin:
(Nuutinpäivän) Ajankohdan siirtämisestä huolimatta nuuttipukit kulkivat 7. päivänä aina vuoteen 1972 saakka, jolloin loppiaisen muuttaminen kiertäväksi juhlapyhäksi muutti myös nuutipäivän perinnettä. Nuuttipukkien uudeksi päiväksi tuli sen virallinen ajankohta eli 13. tammikuuta. Vaikka loppiainen muuttui Suomessa jälleen kiinteäksi vuonna 1992, ei nuuttipukkiperinne enää siirtynyt takaisin vanhaan ajankohtaan.

En tiedä joulurauhasta, tai onko moni vielä muutenkaan kovasti jouluisella mielellä, mutta tänään joulu loppuu ikään kuin virallisesti, ja ainakin minä käännän katseeni seuraavaan odotuksen aiheeseen eli kevääseen. Ja sehän ei missään nimessä tarkoita sitä, että odottelisi jo lumien sulavan, vaan enemmänkin sitä, että katse on tulevaisuudessa, pitenevissä päivissä, ehkä vähän puutarhasuunnitelmissa, siemenluetteloissa ja kaikessa muussa kivassa, mikä talven kevätpuoliskoon kuuluu.

arki 2

Vaikka joulu on lusittu, meillä jatkuu ainakin kynttiläkausi. Tulppaanit ovat myös alkuvuoden ihanuuksia ja lisääntyvästä valosta nautitaan tietysti. Lujasti uskon, että lumentulokin jossain kohtaa laantuu ja päästään nauttimaan taas ihanasta auringonpaisteesta ja kimmeltävistä hangista.

***

Loppuun vielä Pernille Corydon – Zodiac Signs -korukisan voittaja. Pyydän anteeksi, etten ole voittajaa täällä aikaisemmin julkaissut, ja pahoittelen siitä aiheutunutta mielipahaa. Onnekkain oli Kaisa P. kommentillaan:

“Rakastan Pernille Corydonin koruja, ja löysinkin ne aikanaan blogisi kautta. 🙂
Täytän pian 40, ja sen myötä toivon, että oppisin luottamaan kykyihini, että osaan ja pystyn. Mutta samalla myös hyväksymään sen, että aina ei tarvitse olla täydellinen – hyväksymään itseni juuri sellaisena kuin olen, ja olemaan armollisempi itselleni. Siksi valitsisin itselleni horoskooppini mukaisen härkä-laatan, ja harmaan kuukiven, kuvaamaan uuden (vuosikymmenen) alkua, mielenrauhaa ja tasapainoa. Nämä ottaisin mielelläni hopeisena, ja pitkällä ketjulla.”

***

Mahtavaa ja lumista nuutinpäivää kaikille. Meillä ainakin on tänään soviteltu naamiaisasua toppavaatteiden päälle. 🙂

Tallenna


12 Responses to “Virallinen joulun päätös”

  1. emzi says:

    Joo pitää saada kuusi kellariin tänään kuhan pääsen kotiin. Nuutinpäivänä se kotona aina tehtiin ja jatkan sitä nyt kun asun yksin.

  2. karo says:

    Hei Emilia!

    Voiko tuon kalkkimaalin päälle maalata myöhemmin tavallisella maalilla tai erisävyisellä kalkkimaalilla?

    Kiitos, ja mukavaa kevättä teidän perheelle. Mäki sain sunnuntaina ekan tulppaanipuskan, ja siitä asti oon sitä ihastellut. 🙂

    • Hei,

      Kalkkimaali maalataan aina vesiohenteisen maalin päälle, eli öljypohjaiseen pintaan se ei tartu. Jos sulla on siis seinässä öljymääli, telaa päälle ensin pohjamaali.
      Kalkkimaalin päälle voi maalata kalkkimaalilla. Koska maalia laitetaan aina kaksi kerrosta, se peittää edellisen kerroksen.
      Jos kyllästyt kalkkimaaliin, kannattaa seinään telata ensin perus pohjamaali ja sitten siirtyä siihen varsinaiseen uuteen maaliin. Näin lopputulos on varmasti tasainen. 🙂
      Ohjeet kalkkimaalaamiseen löytyy täältä:
      http://sisustusliikenougat.blogspot.fi/2013/10/kalkkimaalit-ja-paivitetty-ohje.html

      Oikein ihania päiviä myös sinne. Nautitaan valosta ja tulppaaneista! ♡

  3. Janina says:

    Meillä pienenä Ulvilassa asuessani vietettiin aina nuutipukinpäivää. Pukeuduttiin ja kierrettiin ovelta ovelle “nuutittamassa”. Kun muutettiin Porvooseen kukaan ystävistäni ei ollut kuullukaan kyseisestä tavasta. Ihmettelin suuresti kun kuvittelin sen olevan ihan yleinen käytäntö ja päivä joka paikassa.

    • Minäkin luulin aikoinaan, että nuutipukkeilu on ihan koko Suomen juttu, ja yllätyin, kun niin ei ollutkaan. Ja musta jopa täälläkin on eroja ihan kunnittain tuossa aktiivisuudessa, ja jossain kohtaa musta tuntui, että nuutittaminen alkoi jopa vähän kadota. Nyt taas tuntuu, että perinnettä on ainakin täällä päin elvytetty. Kiva niin! 🙂

  4. Mirkku says:

    Hei, kaunis blogi sinulla. Oletko saanut blogisi kautta nuo Nougatin tuotteen? Ihania ovat!

  5. Ruut says:

    No nyt en enää ihmettele, että tänään oli jotenkin niin keväinen olo 🙂 vaikka sitä lunta ihan vähän tuolla ulkona satelikin. Tulppaaneissa ja valossa on vaan ihmeellinen vaikutus!

  6. Satu says:

    Olen seurannut blogiasi pitkään ja ihastellut kaunista ja vaaleaa, mutta kodikasta sisustustasi .
    Itselläni alkaa keittiöremontti ja olisin tiedustellut keittiössäsi olevan fasettilaatan kokoa ja saumausväriä. Suunnitelmissa myös vastaavanlainen laatoitus.Mukavaa alkanutta vuotta.

    • Kiitos, Satu. 🙂
      Ja hei, keittiön suunnittelu on ihanaa! Eli onnea uudelle keittiöprojektille täältä. 🙂

      Valkoinen laatta on koltaan n. 19,5cmx9,5cm ja saumauslaastina käytettiin Kiillon laastia. Väri oli muistaakseni keskiharmaa, tai joku muu, joka viittasi siihen, että se ei ollut se vaalein, eikä tummin. 🙂

Kommentoi