Alapihan kevät

12.4.2016

Hep! Eli nyt olisi tiedossa vähän pihajuttuja!

Koska asiaa ja kuvattavaa on paljon, ajattelin nyt heti alkuun tehdä jonkinlaisen kartoituksen siitä, millainen piha meillä oikein on, ja selvyyden vuoksi jaan sen heti kahtia. Tonttimme on oikeasti kahden tilan yhdistelmä, ja me puhumme itse alapihasta ja pihasta. Alapiha käsittää tuon aikanaan isompaan tonttiin liitetyn Ljungberg -nimisen tilan, joka on kooltaan noin parituhatta neliötä. Tällä tontilla ei ole mitään rakennuksia, eli se on ihan täysin puutarhaa, niin paljon kuin sitä nyt voi puutarhaksi kutsua.

uusi-kuu-puutarha8

Alapiha on meillä sellainen toiminnallinen tila, johon heti laitettiinkin hiekkalaatikko. Itse viihdyn myös tällä varjoisalla pihanpuoliskolla paremmin kuin polttavassa kuumuudessa.  Pitkä piha-alue jatkuu piharakennuksesta eteenpäin vähemmän käytettynä tilana. Ensin tilan ottavat marjapensaat ja nuoret tammet, ja niiden jälkeen piha loppuu metsään, joka tosin kaadettiin melko pian muuttomme jälkeen. Tuolla pihan perällä on kuitenkin mahtavat valkovuokkoapajat aina keväisin, ja tammien lomassa mahtuu kyllä niin pelaamaan kuin leikkimäänkin.

Nyt kun puissa ei vielä ole lehtiä, voi pihastamme nähdä myös nuo talot tuolta vähän tiiviimmin asutetulta tienpätkältä, mutta kesän tullen autiotalo (vanha terveyssisaren asunto ja vastaanotto) sekä naapurin suulit ja kanala ovat oikeastaan ainoat näkyvät rakennukset. Sen verran kaukana tuo muu asutus kuitenkin on, että pimeään aikaan meille ei kajasta valoa mistään, ja kun on pimeää on oikeasti säkkipimeää ja postilaatikko pitää etsiä taskulampun kanssa.

Selvyyden vuoksi laadin jonkinlaisen pohjakuvan pihapiiristämme Maanmittauslaitoksen karttakuvien avulla. Kuvassa on numeroituna tontit, joista numero yksi tarkoittaa juuri tuota pienempää alaa ja vastaavasti kakkonen sitä meidän “päätonttia”. Musta laatikko kuvaa itse kotiamme ja punainen piharakennusta. Pieni sininen laatikko on pihavaja, joka sekin on vilahtanut aika monessa postauksessa. Harmaa-alue kuvaa pihan soraosuutta, ajorataa ja “parkkipaikkaa”.Mutta nyt siis käsittelyssä tuo vihreällä ympäröity ala pihastamme, eli “alapiha”

Kuten ylemmästä kuvasta näkyy, meillä on oksasakset ja sahat laulaneet nyt kevään aikana, ja risukasa odottaa poisvientiä. Nuo kuvan etualalla olevat koivut ovat siis alapihan toisesta päästä (kartassa alareuna) ja heti niiden takana kulkee maantie, jolla jouduin kamerani kanssa seisomaan. Karsintaan joutuivat vanhat kanukat, jotka kasvoivat noiden koivujen edessä, sekä autiotalotontin rajassa (karttakuvan vasen laita). Myös pari vanhaa unkarin syreeniä laitettiin matalaksi ja nekin saavat kyllä kasvaa takaisin. Matalaksi meni myös laikkuköynnös, joka kasvoi ajoradan vieressä. Sen hahmottaa varmasti parhaiten heti toisesta kuvaparista.

huhtikuu 1huhtikuu 9 huhtikuu 2 huhtikuu 3 huhtikuu 4 huhtikuu 5huhtikuu 66 huhtikuu 8

Kuvapareissa on tilannetta tältä päivältä ja vertailun vuoksi kuvia myös viime kesältä. Toki tosi paljon on asiat muuttunet nyt niistäkin, joten ehkä sitten tulevana kesänä tulee taas ihan erilaisia kuvia.

Alla kuva alapihasta metsikön suunnasta katsottuna. Eli ensin tammet ja toisessa päässä rajana maantie.

Kovin lohduttoman näköistä ja ruskeavoittoista on siis pihassa vielä, mutta eiköhän se kohta siitä ala maisemakin taas muuttua!

Mahtavaa tiistaita!


15 Responses to “Alapihan kevät”

 1. Anu says:

  Voi hurja, miten iso piha teillä onkaan, ihana!

 2. Mari says:

  Teillä on kyllä todella kaunis puutarha; ja niin mahtavaa, kuinka kesä todellakin muuttaa maiseman niin täysin. Hassua, miten alkukevät näyttää kuvissa usein niin lohduttomalle, vaikka itse ainakin olen aina niin onnessani kevään merkeistä luonnossa! Pienikin vihreän pilkahdus tai sipulikukka ja oi-voi; voiko ihminen olla onnellisempi! 😉

  • Kevään ihanuus tuleekin juuri siitä, että luonto pikku hiljaa herää henkiin. Sieltä täältä alkaa pilkottamaan vihreää, ja koko ajan on uutta katseltavaa.
   Nyt on vielä jotenkin niin ruskeaa ja märkääkin, mutta pari kolme viikkoa ja tilanne on jo ihan toinen! 🙂

 3. Nanna says:

  Hei, te taidatte asua juuri samassa talossa, mitä ihastelin silloin siellä suunnalla liikkuessani! 😀 Upea paikka!
  Mutta asia: Mitä tuo alimman parikuvan kasvi on? Siis nuo pyöreät mättäät? Se näyttää tosi suloiselta. Mulla olisi edelleen tuollaiset mätästävät pallon muodossa pysyvät kasvit hakusessa…

  • Nanna 2 says:

   Oisko maksaruoho:)?Minulla samanlaisia palleroita.

   • Juu, eli kyseessä on tosiaan komeamaksaruoho, joka alkukesän on pallon näköinen ja kasvaa sitten kukat latvoihinsa. Tosin se on ihan kiva syyskukka, joka ilahduttaa värillään kun kaikki muu on jo lakastunut. 🙂

    Liikuit tällä suunnalla??!! Vitsit, maailma on niin pieni! Tai Suomi ainakin! 😀

    • Nanna2 says:

     Itse keräilen maksaruohoja syksyllä maljakkoon.Tykkään niiden syvänpunaisesta väristä ja kestävät maljakossa ikuisuuden:)
     Minulla myös ilo omistaa vanha,kaunis puutarha.

 4. S says:

  Ihanasti tilaa!!
  Mainiot nämä kuvaparit, ja paljonpuhuvat – sieltä se kesä taas tulee ja kaikki vehreytyy.

  • Tilaa on, vaikka tosin välillä mietin, että se tuntuu loppuvan kesken. 😀

   Noista kuvapareista kyllä näkee sen, mikä puutarhassa viehättää. Ihanasti kevät ja kesä palkitsevat puutarhuria! 🙂

 5. Tuija says:

  Täälläkin aloitettu tänään karsimista ja silppuamista, mutta ei todellakaan tuossa määrin kuin teillä 😀

  Meillä on suunnilleen tuon teidän alapihan kokoinen tontti, joka sekin välillä tuntuu liian isolta. Mutta nyt meillä on likimain vielä toinen samanmoinen alue mökillä hoidettavana, joten nyt oma piha tuntuu ehdottomasti liian isolta. Mutta kesällä tämä kaikki tuska onneksi unohtuu. Nyt on todella karun näköistä joka puolella ja tuntuu, ettei tästä voi kaunista edes tullakaan. Mutta vanhat valokuvat on siitä kivoja, että niistä voi vähän palautella mieleen omaa pihaa.

  Tuo istuinryhmä puun alla on niin ihana. Meillä vaan ei pihassa kasva yhtä ainutta isoa puuta. Se ainoa vähän isompikin taitaa olla kohta entinen, kun rusakko söi sen metriin asti ympäriinsä.

  Ihania puutarhapäiviä, onneksi ilmat nyt suosii <3

 6. Ruut says:

  Nyt on paras aikaa fiilailla pihahommia. Teidän piha näyttää kivalta! 🙂

 7. marjah says:

  Tuonne on ihanaa suunnitella kaikkea nättiä ja osan pihasta voi jättää luonnontilaan. Lucky You 🙂

 8. elegantti says:

  Ihana! Minua aina kiinnostaa, miten ihmiset päätyvät sinne minne päätyvätkin, töiden perässä? Lapsuuden maisemiin? Tuurilla vai vahingossa?

 9. Elisa says:

  Mahtava postaus! ❤ Meillä omaa paritalonpihaa noin 50m2 täällä pääkaupunkiseudulla. Haaveilen lähes päivittäin tuollaisesta puutarhasta kuin teillä! Mutta olis niin vaikea hypätä tuntemattomaan ja muuttaa landelle, repiä lapset (ja vanhemmat) irti juuristaan. Ehkä joku kesämökkipaikka maalla isolla pihalla vois olla se meidän juttu. Toisaalta se olis varmaan ikuinen työleiri.. I feel lucky for you!

Kommentoi