Kun tarpeeksi ottaa päähän…

25.4.2016

Tiedättekö sen tunteen, kun ärsyttää, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että viitsisi tehdä asialle jotain? No sitä tunnettahan tämä keskeneräisessä talossa asuminen lähinnä on koko ajan, mutta sitten tulee ne hetket, kun mennään kipukynnyksen yli ja asiaan on pakko tarttua.

Tämä kynnys, tai ärsytys – tai miksi sitä nyt haluaakin kutsua, ei varsinaisesti liity remontointiin, mutta on toki jonkinlainen lieveilmiö sekin. Nimittäin kun meille aikoinaan (yllättäen ainakin minulle) kannettiin piano sisään, ei sille varsinaisesti oltu mietitty edes paikkaa.  Joku ehkä muistaa, että siinä, missä piano nyt kuitenkin lepää, oli ennen meidän kirjakaapit, joille ei muuten sellaisena kokonaisuutena koko talosta löytynytkään enää riittävästi tilaa. Niinpä yksi kaapeista jäi “väliaikaisesti” pianohuoneeseen (näkyy tuossa friday randoms -postauksessa), ja kaksi muuta siirrettiin yläkerran aulaan ihan yhtä “väliaikaisesti”. Mutta, elämä on opettanut, että tuskin mikään on niin pysyvää, kuin väliaikainen ja kaapit tosiaankin ovat edelleen noilla pikaisesti arvotuilla sijoillaan.

aula 2

Ärsytykseni ei varsinaisesti nyt liity kaappien paikkaan, vaan lähinnä siihen, että silloin kun ne piti vain nopeasti siirtää, ne piti tietenkin myös tyhjentää, ja täyttää uusilla paikoillaan uudelleen. Siinä kiireessä kuitenkin ajateltiin, että laitetaan ne kirjat nyt vain väliaikaisesti sinne ovien taakse, ja järjestellään myöhemmin sitten paremmin. Ja katin kontit! Arvatkaapa vain, onko ne kirjakaapit olleet kaksi ja puoli vuotta ihan yhtä sullotun näköiset kuin tuolloinkin. Jep, ja muuttuneet tietenkin vielä pahemmiksi. Uusi kirjoja on tullut hankittua, ja kun kaapit eivät ole olleet niin kovin vimpan päälle, olen lisäksi sullonut niihin valtavan määrän lukemiani pokkareita, jotka eivät varsinaisesti ehkä kirjahyllyyn kuulu.

aula 3

Vaan tänään meni kipuraja rikki! Ikean kassillinen täyttyi nopeasti pokkareista, kirjat jaottelin erilaisiin pinoihin ja hyllyt, sekä lasiovet saivat kunnon puhdistuksen. Alakertaan jäi pääasiassa sotahistoria, musiikki ja elämäkerrat, yläkertaan “keveämpi tietokirjallisuus” (puutarha, sisustus, harrastus) ja perusproosa. Pieniä poikkeuksiakin toki tein, ja alakertaan jäi esimerkiksi Tuulen viemää (kaksi nidettä vuodelta 1942), koska kirjat  mätsäsivät hyvin yhteen vanhan Tuntemattoman sotilaani kanssa (painos vuodelta 1955). Mutta hei, olen nainen, ja nyt ollaan kotona eikä kirjastossa!

aula 5aula 4

Kiitos viime vuosien mieltymykseni pokkareihin, yläkerran kaappeihin jäi jopa hiukan tilaa tuikkukipoille ja maljakoille.

aula 6 aula 1

Ei uskoisi, että vielä muutama tunti sitten taistelin saadakseni kaappien liukuovet auki, ja kaikki pokkarit ehjänä ulos kaapeista. Nyt kun näitäkin katselee taas jo ihan ilolla!

Kaapit on Iskun vanhaa Vellamo -sarjaa, jota ei enää valmisteta. Nämä hankittiin ensimmäiseen omaan kotiin ikään kuin häälahjaksi itsellemme, joten vaikka kirjakaapeille ei aina paikkaa tunnu löytyvänkään, tunnearvo saa meidät pitämään näistäkin huonekaluissa kiinni.

Mutta mikä parasta, nyt on sellainen olo, että voisin raivata vielä monta muutakin paikkaa ja kaappia. Pitää ehkä toimia ennen kuin fiilis hiipuu! 🙂

Kivaa iltaa!

Tallenna


28 Responses to “Kun tarpeeksi ottaa päähän…”

 1. Anu says:

  Onpas kauniit kirjakaapit, tuollaiset kun löytäisin meillekin, kirjoja nimittäin kyllä riittäisi niihinkin 🙂 Ihana samalla huomata, että jossain muuallakin kuin meillä on kirjoja, kaikkien kotona olevien kirjojen lisäksi käymme kyllä kirjastossakin 😀

  • Meillä on aika paljon kirjoja, ja luetaan kyllä valtavasti. Lasten kirjoille ja saduilla on vielä ihan oma paikkansa, ja sitten löytyy vielä tietokirjallisuutta, joka on sijoitettu muualle. Mutta nykyisin nappaan aika ahkerasti niitä pokkareita mukaani, kun luettavaa pitää saada pitkille matkoille. Mulla on myös sisko ja ystävä, jonka kanssa pyöritetään kirjoja, kun on samanlainen maku. 🙂

   Meillä on aika kehno kirjasto täällä, kun esim. itseltäni löytyy Agatha Christen koko tuotanto ja kirjastosta vain muutama hassu kappale. Mutta ekaluokkalainen lukee paljon, ja siksi me tarvitaan niin mummulan kirjahyllyä kuin kirjastoakin. 🙂

 2. Pia says:

  Kauniit kirjakaapit tosiaan. Ovatko Boknäsin vai Villinki vai mitä? Ja joo sama olisi edessä. Kirjahyllyn ovet ovat armollisemmat – maitolasia, joten kaaosta on jaksettu kauemmin 😉

 3. Minna says:

  Mikä siinä onkin, että jotkut asiat jää kesken ja ärsyttää pitkään ennen kuin alkaa tapahtua. Hieno lopputulos. Raivaamisen jälkeen on kyllä pitkään hyvä mieli. Viikonloppuna keräsin sieltä ja täältä epämääräistä tavaraa IKEAn kassillisen. Kirppis odottaa…

  • Voi mulla olis niitä kirppiskasseja parikymmentä. Joskus pitäisi kai raivata sitten se ullakkokin, mihin aina kaiken työnnän. 😀

   On ihan totta, että karsiminen selkiyttää ajatuksia ja henki kulkee paremmin. Pitäisi enemmän harrastaa tätä lajia. 🙂

 4. Marjah says:

  Kevät ja aurinko saa taas asiat rullaamaan 🙂

  • Totesin ihan samaa! Kyllä sitä löytyy taas erilaisesti energiaa, kuin syksyllä. Ehkä ihan hyvä, että puutarhakelit laittavat odottamaan, niin tulee tehtyä myös sisällä asioita! 😀

 5. Heli says:

  Ihanat kaapit, arvaa vaan meinasinko kysyä mistä näitä saa , eteenpäin lukiessa selvisi ettei mistään

 6. inni says:

  Meillä on hyvin paljon samantyyliset kirjahyllyt ja ne on Niemen tehtaiden hyllyt. http://www.byniemi.fi/verkkokauppa/fin/gustav_kirjakaappi_96_cm_korkea-p-2300-5/

  Ja Emilia, jos ihmeitä ei tule, niin me saadaan se Vanha Rouva puutarhan keskeltä pelastettavaksi <3

  • IIIIIIHANAAAAAAAAAAA!!!!!!!! Olen niiiiiiiiiin iloinen teidän puolesta! ♡♡♡♡♡♡♡♡♡
   Voi vitsi, mä pillitän täällä! 😀 Mutta ilosta! 🙂

   Toi Gustav on muuten aika ihana! Noita kun laittaisi pari päällekäin, niin olisi ihan unelma. Harmittaa, että nyt meillä ei enää ole sitä mahdollisuutta.

 7. suvi says:

  Onpa ihana nähdä nykyajan kodissa kirjoja! Välillä tuntuu, ettei ihmiset enää lue, koska kodeissa ei ole enää kirjahyllyjä saati kirjoja esillä. Itse täällä töissä olen kirjojen ympäröimänä: divarissani on sata neliöä lattiasta kattoon asti kirjoja! Hyvältä näyttää kirjakaapin siivous näin divaritätin silmin. 🙂 Ja muistakaahan kaikki antikvariaattien olemassaolo. Nykyään aika moni divari on lopettanut ja minusta olisi todella surku, jos kaikki divarit Suomesta kohta kuolevat sukupuuttoon! Kierrättäminen kunniaan myös kirjojen osalta. 🙂

  • Oi ihanaa saada langoille oikea divarintäti! Mun miehellehän nämä Indiedaysin kaksi kertaa vuodessa järjestettävät kemut tarkoittaa aina yhden lauantain mittaista antikvariaattikierrosta Helsingissä! Tosin tällä kertaa oli poikkeus, kun juuttuvait kaverinsa kanssa sotamuseoon ja väestönsuojakierrokselle, eivätkä ehtineet edes Hietaniemen hautausmaan opastetulle rundille, kun aika loppui kesken.
   Meillä on paljon vanhoja kirjoja, sitä historiaa, mutta myös tuota kaunokirjallisuutta, mitä itse tykkään haalia. Aikoinaan oli pakko hommata nykyaikaisen pehmeäkantisen viljelykasvien nimistön rinnalle vanhat niteet, joissa latinakin pääsee oikeuksiinsa. 🙂 Ja löytyy hyllystä muuten myös kirjastosta poistettuja painoksia.
   Vanhemmillani on paljon kirjoja,ja äiti ostaa koko ajan kirppikseltä lisää. (Täälläpäin ei ole divareita, vaan kirjat löytyvät perus kirppareilta, joissa kuolinpesät niistä haluavat päästä eroon.)
   Juuri miehen kanssa haaveiltiin, että sitten kun me aikanaan ollaan kaksin, niin tehdään sellainen kunnon kirjastonurkkaus. Ei ole hyllyrivien siisteydenkään niin väljä, kun tila saa olla kunnon boheemi. 😀

 8. Hanna says:

  Hieno lopputulos ja hienot hyllyt, minkä lisäks mua ilahduttaa se, että kerrot, millaisia kirjoja teillä on ja että niitä on paljon. 🙂 Lukeminen on niin ihana ja tärkeä harrastus kaiken ikäisille, että musta on tosi kiva, että “näytät mallia” tällä tavalla. Tai ok, eihän kirjojen omistaminen välttämättä liity niiden omistamiseen, vaan lukea voi just vaikka kirjaston kirjoja, mutta kuitenkin… 🙂

  • Lukeminen kannattaa aina, siitä ei pääse mihinkään! 😀
   Minähän saan aina mahdollisuuden loistaa mä en ole koskaan -kisassa fraasilla “mä en ole koskaan lukenut Aku Ankkaa”. Tämä siitä syystä, että lapsena mulla oli kirjoja yllin kyllin, eikä ollut sarjiksille tarvetta. Siskoni tosin on kova lukemaan, mutta luki myös sitä Akkaria, joten tuskin nyt ihan korreloi nuokaan toisiaan. 🙂
   Meille tulee Aku Ankka, mutta ensisijaisesti ekaluokkailainen lukee kirjoja. Kun lukemaan opettelu oli ajankohtaista pojan kohdalla, muistelin kaiholla Laatokka -sarjaa, jota itse luin lapsena. Teksti oli aluksi tavutettua ja vain suuria kirjaimia, loppua kohden teksti tiheni ja muuttui ns oikeaksi. Peräluukku lasten vaatteissa jäi mieleen, ja toki muukin hauska juttu, joista ei olisi ehkä muuten 80-90 -luvuilla kuullutkaan. 😀

   Mutta ihan totta, ei kirjoja tarvitse omistaa, kuten olen nyt pokkareiden osalta päättänytkin. On helpompi napata matkalukemiseksi se alle kympin pokkari (sama hinta kuin ulkolaisissa lehdissä), kuin ostaa aina melkein 30 euron kirja. Kirppikset on hyvä paikka, ja huutonetistäkin löytyy paljon kirjoja. Ja ainahan voi kierrättää kavereiden kesken. Luotan aina itse siihen, että uusimman Mma Ramotswen ostaa sisko, ja saan sen sitten äidin kanssa heti lainaan. 😀

 9. Essi says:

  Ihana nähdä muuallakin kirjoja osana sisustusta. 🙂 Itse koen, että valokuvien lisäksi kirjat kuuluu olennaisesti kodin sisustukseen. Onneksi mies on samaa mieltä. Tosin, kun molemmat on periaatteessa sitä mieltä, että kirjoja ei voi olla liikaa ja lempparit halutaan aina omaksi, tilanpuute on väistämätön. 😀 Haaveilen erillisestä kirjastohuoneesta. Nykyään tuntuu, että kirjahyllyt kodeissa kirjojen säilytystarkoituksessa ovat tosi harvassa. Ja pokkariongelma on tuttu. En tykkää niistä hyllyssä, eivät näytä ns. oikeiden kirjojen rinnalla kivalta. Niissä on kuitenkin myös lemppareita, joita lukee aina uudestaan, niin ei viitsi kaikkia poiskaan laittaa.

  • Täälläkin haaveillaan kirjastohuoneesta! Ehkä sitten vanhempana tuokin on mahdollista! 😀
   Mulla on pokkarit vintillä kaapissa, sieltä voi sitten hakea lukemista, kun muuten ei ole mitään. Maria Langin kirjoja löytyy esimerkiksi pokkareina ja pari Agatha Christien kirjaa ainoastaan pehmeäkantisena, mutta niitä voi lukea kymmenet kerrat uudelleen. Pakkasin juuri kaapista pois myös Hitlerin raivottaret, johon ajattelin palata joskus uudelleen, kun ensimmäinen lukukerta meni järkytyksen ja kauhun maku suussa. Mutta kun ne pokkarit ovat nopea ja halpa apu lukemisen himoon. 🙂

   Harvemmin nykyään enää näkee kirjahyllyjä kirjoilla täytettynä. Mutta jos olen jossain kylässä, vilkaisen aina ekaksi kirjahyllyn. Se kertoo aika paljon ihmisestä. 🙂

 10. Mari says:

  Meiltä löytyy aika saman mallinen kirjakaappi teetettynä. Hyllyt ovat koko kaapin levyiset meillä. Olen innostunut laittamaan vaihteeksi kirjat pystyasennon sijaan pinoihin vaakatasoon. Siitä tuntuvat tykkäävän myös vieraat, joista on hauska tutkiskella helposti niskan kipeytymättä mitä meillä oikein luetaan 🙂 Jatkuvassa käytössä olevien kirjojen kuten keittokirjojen pieni setti on erikseen. Samoin keko “coffee table”-kirjoja. Paperikirjat viehättävät edelleen, vaikka digikin on kiva juttu!

  • Oikeesti onhan se huomattavasti helpompi lukea, kun kirjat on siinä vaakatasossa! 😀 Jotenkin itse tykkään, että on sekä että. Tulee rytmiä riveihin.
   Ja juu, on meilläkin siis hyllyt koko kaapin leveydeltä, vaikka varmaan juuri tuo ryhmittely antaa toisen fiiliksen.
   Ja keittokirjat on meilläkin ihan eri paikassa, ne jotenkin ei “kuulu” noiden muiden joukkoon. 🙂

   Mä en ole koskaan lukenut digikirjaa. Tarvitsen vanhanaikaisen paperin, en jaksa tuijottaa näyttöä. 😀

 11. Tuija says:

  Tykkään lukea, mutta jostain syystä en vain halua omistaa kirjoja. Käytämme paljon kirjastoa. Jos omasta kirjastosta ei löydy, tilataan se jostain toisesta. En osaa juurkaan lukea samaa kirjaa uudestaan, joten siksi koen kirjojen omistamisen itselleni turhaksi. Neidille toki ostellaan kirjoja. Lisäksi löytyy puutarha- ja sisustuskirjoja sekä keittkirjoja.

  Mutta jos minulla olisi noin kaunis kirjakaappi, saattaisin muuttaa mieleni

 12. Nunu says:

  Kirjoja pitää olla ja ne saavat olla näkysällä. Minulla on juuri blogissani kierrätyskirja-arvonta http://www.menaiset.fi/blogit/nunu

  Kiitos paljon kauniista blogistasi, jota olen jo pitkään seurannut. Tyylisi on sopivan erilainen kuin omani, joten olen saanut paljon inspiraatiota sinulta.

 13. Elisa says:

  Kauniita kuvia, ihana tunnelma. Ja ihana kuulla että luet paljon. Paperisivun kahinaa ei voita mikään digijuttu.

  Oletko lukenut muuten Corrie ten Boom: Kätköpaikka. Suosittelen lämpimästi!

  • Juu, iso NOUNOU digikirjoille. Paperia sen olla pitää! 😀

   Corrie ten Boomin elämä on kyllä tuttu, mutta tota kirjaa en ole koskaan lukenut. Se on niitä, jotka keikkuvat ainaisella “pitäisi lukea” listalla. 🙂

 14. Katja says:

  Oivoi, tiedän tunteen, kun “järjestellään ne sitten paremmalla ajalla kunnolla, nyt vain saatava muuttolaatikot tyhjiksi” ja melkein vuosi muuton jälkeen kirjahylly näyttää vielä kamalammalta, kun sinne on tullut lisää kirjoja ja tärkeitä papereita (entisetkin odottavat läpikäyntiä ja mapitusta 😡 ). Meillä on vain yksi kirjahylly, jossa toki on monta tasoa, mutta kun samassa ovat sitten mapit, kirjat, dvd:t, cd:t, tietokonepelit ja päällä vielä lautapelit, niin ahdastahan siinä tulee :/

Kommentoi