Nauti syömisestä!

28.4.2016

Aurinkoista torstaita!

Täällä oli eilen vähän spesiaalimpi päivä, kun saatiin ystävä kylään. Spesiaali tarkoittaa tietenkin myös vähän parempaa ruokaa, ja pikkuisen parempaa satsausta itse ruokailuun. Vaikka olenkin vähän kattausfanaattinen, en minäkään ihan joka päivä jaksa taitella lautasliinoja ja panostaa ruokailuhetken visuaalisuuteen. Varsinkin kun lasten kanssa syödään keskenään, tuntuu aika turhalta syödä itse hopeisilla aterimilla, kun pikkuväki kuitenkin tahtoo Muumihaarukat tai -lusikat.

Oikeastiha arkiruuan ei tarvitse olla niin kamalan ihmeellistä, mutta itse ruokailusta voi silti yrittää rakentaa kauniin hetken, ja tätä yritän kyllä käytännössä toteuttaa vähintään viitenä päivänä viikossa. Silti se tuntuu jotenkin luontevammalta silloin, kun pöydässä istuu vieras ja ruokaankin on panostettu edes vähän enemmän.
Koska eilinen vedettiin kasvisruualla, eikä bataattikeitto nyt vaadi niin kovin kummoista panostusta, pöytään leivottiin vielä foccacian tyylinen vuokaleipä. Yrttejä, sormisuolaa ja rutkasti oliiviöljyä. Ja täytyy sanoa, että nyt kun sen leivän (ja vehnän) kanssa on pihtaillut, valkoinen höttö maistuikin aika ihanalle.

Harvemmin meillä myöskään herkutellaan jälkkärillä, mutta eilinen oli siinäkin poikkeus. Pavlova maistui taivaalliselta cappucinon kanssa ja kruunasi arkeen pienen juhlavan hetken.

Tänään jäinkin pohtimaan, olisiko oikeasti ihan paikallaan, että viikkoon katsoisi jonkun arkisen päivän ihan ennakolta, jolloin syötäisiin hiukan paremmin, tai ainakin vähän enemmän ruokailuun panostaen ja pidemmän kaavan kautta. Toki viikonloput ovat tähän otollisinta aikaa, mutta aika monessa taloudessa viikonloppukin sekoittuu arkeen töiden vuoksi. Itse ihailen eteläeurooppalaista tapaa syödä illallista isolla porukalla ja aikaa käyttäen. Ja hassuahan se on, että juuri noissa kulttuureissa, joissa viinikin on ihan tavallinen ruokajuoma ja ateriaan panostetaan niin arjessa kuin juhlassakin, tavataan huomattavasti vähemmän alkoholiongelmia ja negatiivista suhtautumista ruokaan, kuin meillä täällä suomessa. Onhan se nyt sanomattakin selvää, että kiireesti mikrossa lämmitetystä pasta-ateriasta tulee aika monelle huomattavasi huonompi mieli, kuin rauhassa (mutta iloisesti) perheen kesken nautitusta tuhdistakin ateriasta.

Ihanaa päivää joka tapauksessa! Ja nauttikaa siitä, mitä suuhunne laitatte! 🙂


4 Responses to “Nauti syömisestä!”

 1. sanniiii says:

  Musta oli aina lapsena ihanaa Jos meille tuli arkena vieraita koska se tarkoitti just että pöydässä istuttiin helposti 2-3 tuntia ja juteltiin kaikkea kivaa. Ei arkena jotenkin ikinä muuten tapahdu semmosta, kaikki aina syö omaan tahtiinsa ja om kiire pois pöydästä, mutta vieraiden kanssa om ihana syödä rauhassa ja pitkään

  • No niinpä! Ihan sama juttu.
   Ihan kyllä pitää tietoisesti alkaa muttamaan tätäkin tapaa, ja tarjota omille lapsille välillä niitä parempia ruokailukokemuksia ilman vieraitakin. 🙂

 2. Lapsiperheen arjessa kun tulee usein syötyä terveellisiä ja helppoja perusruokalajeja niin välillä on ihana käyttää vieraita tekosyynä kokeilla uusia juttuja. Huomaan tarttuvani kunnianhimoisiin projekteihin joiden lopputuloksesta ei ole mitään takeita. Ihan syötäviä annoksia on yleensä tullut, mutta jännityskertoimet ovat usein hiukan koholla.

  Asettelemalla ihan perusruokakin salaatin tai vihannesten kanssa kauniisti lautaselle saa kummasti nostetta arkeen 🙂

  • Mutta hei, kyllähän noita tekosyitä siihen kunnianhimoisempaan kokkaukseen pitää ollakin! Juuri noin sen kuuluukin mennä, muuten aina kaikki maistuisi tavalliselle ja turvalliselle. 🙂

   Sillä miten ruoka lautaselle laitetaan on itselleni iso merkitys. Toki lapset eivät juuri arvosta, mutta voihan sitä yrittää ainakin opettaa jonkinlaista estetiikkaa! 🙂

Kommentoi