Kesällä kuntoon

20.6.2016

Kuinka usein mahdoinkaan törmätä viime kevään aikana sananparteen “kesäksi kuntoon”. Hoenta aloitetaan mediassa jo heti joulun jälkeen, mutta hypetys toki kiihtyy toukokuuta kohti mentäessä. Kesäkunnon tavoittelu on jokavuotinen ilmiö, mikä osaltaan kertoo sekin paljon idean toimivuudesta. Miksi ihmeessä joka vuosi pitäisi tähdätä kesäkuntoon? Entä syyskunto, talvikunto tai kevätkunto?

Viime kesänä kirjoitin vastineeni sosiaalisen median #rantakunnossa -haasteelle. Postaukseni Ehkä joskus #rantakunnossa voit lukea täältä. Jotta nyt ei menisi puurot ja vellit sekaisin, muistutan, että näkemykseni rantakunnosta ja kesäkunnosta on edelleen ihan samanlainen. Kyse ei siis ole millään tavalla ulkoisista asioista, vaan pikemminkin jokaisen omasta itsetunnosta ja omasta kehonkuvasta.

En siis juuri ole kesäkuntoa kevään aikana havitellut, mutta ikäväkseni kiireinen pätkä elämässä vei omasta hyvinvoinnista huolehtimisen äärimmäiseen minimiin. Päivät tuntuivat lipuvan ohi, eikä sitä kuuluisaa omaa aikaa tuntunut löytyvän kuin illan viimeisistä tunneista tai aamuvarhaisesta varastetuista hetkistä. Molemmat vaihtoehdot osoittautuivat yöunien kannalta huonoiksi, ja kesäkuun alkaessa olo oli oikeasti tosi vetämätön ja väsynyt. Niinpä tein päätöksen: Kesä olkoon se aika jolloin ottaisin taas ohjat käsiini. Huolehtisin itsestäni, hyvinvoinnistani ja jaksamisestani. Enkä vain itseni vuoksi, vaan koko perheen iloksi. Elämä kun on opettanut senkin, ettei väsyneestä äidistä juuri ole iloa eikä hyötyä.

kuntoon 1

Kesä ei tuonut kenellekään lisää tunteja vuorokauteen, mutta valoisa osa vuodesta antaa ihmeesti sen tunteen kuin päivä olisi pidentynyt ihan ajallisestikin. Lasten kesäloma rauhoittaa aamut, joka tarkoittaa omalla kohdallani sitä, että nukkua voi hieman pidempään, ja mikä parasta, heräillä välillä luonnollisesti ilman herätyskellon pirinää. Kun aamujen rutiineja ei sanele kiire, ehdin jopa lenkille ennen miehen töihin lähtöä. Kesällä kuntoon tarkoittaa siis kohdallani sitä, että syksyn ja arjen koittaessa voin paremmin ja jaksan taas arkea uudella tavalla.

kuntoon 3 kuntoon 2

Tämän viikon missio on kehittää jokaiselle päivälle lihaskuntotreeniä kotona lasten kanssa. Kun kuntosalit lapsiparkkeineen ovat vain kaukainen haave, luovuus ratkaisee. Kotijumppa ei ole välttämättä se innostavin kuntoilumuoto itselleni, mutta aion opetella. Kahvakuulat ulos, rappuhyppelyä lastauslaiturilla ja askelkyykkyjä alapihalla. Siinäpä joitakin kehittämiäni ratkaisuja.

kuntoon 4

Tähtään siis jonkinlaiseen syyskuntoon. Kun illat alkavat pimentyä ja arki aikaisine aamukiiruhtamisineen astuu kuvioihin, aion olla virkeä ja hyvinvoiva äiti. Kesä kun on lopulta parasta mahdollista aikaa liikkumiselle ja terveelliselle ruokavaliolle.

Energistä uutta viikkoa!


3 Responses to “Kesällä kuntoon”

 1. Riikka says:

  Minulla ihan samanlaisia ajatuksia! Olen ollut viime kuukaudet todella väsynyt ja vielä tämä työviikko pitäisi jaksaa, motivaatio aavistuksen hukassa, vaikka työstäni tykkään. Olen jaksanut sen voimalla, että ensi viikosta alkaen minulla on aikaa myös itselleni, aikaa tehdä terveellistä ruokaa mahdollisimman paljon oman kasvimaan antimista ja aikaa myös kevyelle liikkumiselle. Aikaa olla lasten kanssa ja aikaa tehdä juuri sitä mikä sinä päivänä huvittaa.

  Hieman ehkä pelottavaakin, pitäisihän arjen olla aina sopivan kiireetöntä ja sellaista, että jaksaa. Mutta tämä riittää minulle tässä elämänvaiheessa. Syksyn tullessa jaksan taas 🙂

  • Ihminen ei ole kone, ja on luonnollista että tässä kohtaa vuotta koko kroppa huutaa jo jonkinlaista lomaa. Eroon arjesta ja rutiineista, vaikka nekin ovat turvallisia ja pitävät elämässä kiinni.

   Kesä on tosiaan ihanaa aikaa nauttia kotimaisista ja itsekin viljellyistä kasviksista. Ulkona tulee oltua enemmän ja marjasadolla voi herkutella. Toki joskus jäätelökin tekee hyvää, mutta kesä on mitä parhainta aikaa syödä tuoretta ja ravitsevaa ruokaa. Ja lomalla kokkailukin on erilaista!

   Ihanaa lomaa sinne! Kun akut lataa ja nauttii vähän siitä toimettomuudestakin itseään hoivaten, uskon, että arjen haasteet on taas helpompi jokaisen ottaa vastaan! 🙂

 2. Nanna says:

  Hei hieno juttu! Täällä olisi samoja pohdintoja, mutta remppakaaoksen ja sijaisasunnon välillä on hyötyliikuntakin unohdettu… Ehkä mulle tulee sitä omaa aikaa liikkumiselle edes pari tuntia viikkoon, kun tytär aloittaa päiväkodin syksyllä!
  Kerrohan projektisi edistymisestä, olisi mukava lukea siitä lisää! 🙂

Kommentoi