Chia-vanukas, korkea vyötärö ja latvapistokkaat

02.2.2017

Hellohello!
Chia-vanukas edessäni katselen täällä muuttuvaa maisemaa. Säiden herra luki varmaankin kirjoitukseni keväästä ja tarjosi ratkaisua ripottelemalla lunta nurmikolle ja peittämällä naapurin suulin katon taas valkoisella hunnulla. Nyt on jälleen talvisempaa, ja täytyy sanoa, että ihanan puhtaan valkoistakin vielä! Tosin liukastakin, kun se jää on nyt salakavalasti tuolla lumen alla piilossa. Ei täällä kuitenkaan vielä nurmikot lumesta peity, mutta hei, lisää pyryttää, että ehkä tässä vielä saadaan se talvikin!

tine k bambu 2

Mites, joko chia-siemenet kuuluu teidän ruokavalioon? Meillä ne hiipivät vakikäyttöön siemennäkkärin myötä, ja koska myyntipakkausket ovat jokseenkin aika isoja vain pelkän näkkärin leipomiseen, niitä on sittemmin tullut käytettyä siellä sun täällä. Yksi käyttötarkoitus menee kuitenkin kaikkien edelle, nimittäin chia-vanukas! Ja ei, en edelleenkään korvaa aamun kaurapuuroa tällä (tiedän, rakkaus kaurapuroon on vähän hullua), mutta vanukas on erittäin oiva välipala, tai vaikkapa kevyt lounas.

Vaikka chia-vanukas on helppo tehdä, siementen turpoaminen vaatii kuitenkin aikaa (vähintään 4h, itse turvotan yönkin yli). Nesteenä voi toki käyttää miltei mitä tahansa, mutta omani teen mantelimaitoon (jos ostat kaupasta, niin tarkista, että kyseessä on sokeroimaton versio). Monet lähtevät makeuttamaan ja maustamaan vanukasta, mutta itse tykkään mantelimaitopohjaisesta puddingista ihan ilman mitään ylimääräisiä makeuttajia. Tuoreet marjat ja hedelmät, tai niistä surautettu smoothie ovat suosittuja vanukkaan seuralaisia, mutta jos yhtään pelkäät sammakonkutumaista rakennetta, suosittelen opettelemaan vanukkaan syöntiin pakastettujen marjojen kanssa. Nimittäin rakenne ei ole yhtään sen hullumpi, kuin pakastetussa vadelmassa. Sain itse alkuvuodesta muutaman rasiallisen vadelmia, kun äiti järjesteli pakastintaan, ja ne ovatkin huvenneet nyt mukavasti vanukkaan seurana. Mustikoiden ja vadelmien sulaessa makeutta ja kirpeyttä riittää koko vanukkaaseen, eikä se vaadi sen enempää hunajaa tai muutakaan kyytipoikaa. Pakastetut marjat on myös näppärä tapa pitää vanukas eväsrasiassa viileänä – ainakin hetken aikaa.
Chian siemenet ovat todellista superruokaa, ja niitä kannattaa oikeasti käyttää sen näkkärin lisäksi muutenkin. Siemenet sisältävät n. 20 % proteiineja ja n. 40 % kasviöljyjä (omega kolmosia on enemmän kuin rasvaisessa kalassa), eikä niissä ole yhtään kolesterolia. Lisäksi chian mukana saa aimo annoksen antioksidantteja, kuituja, vitamiineja ja mineraaleja (rauta, kalsium, sinkki…)

Tuollaiseen yhteen chia-vanukas annokseen menee n. 2dl mantelimaitoa ja 2,5-3 rkl chian siemeniä.

chiavanukas marjoilla

Mutta entäs se korkea vyötärö? Yhdet lempparihousuni ovat jo pitkään olleet superjoustavat farkut korkealla vyötäröllä. Nämä on melkein kuin leggingsit, vaikka farkkua ovatkin (onkos ne sitten jeggingsit?). Äärettömän mukavat kuitenkin jalassa, eikä vähiten juuri tuon korkean vyötärö vuoksi. Henkilökohtaisesti olen iloinen, että muoti suosii taas napaan asti ulottuvaa vyötäröä farkuissakin, vielä kun löytyisi sellaiset vähän rennomman malliset ja tarpeeksi pitkällä lahkeella. Samaan aikaan kun farkkutrendeihin kuuluu tuo nilkkapituus, joka jää sitten sinne pohkeen puoliväliin. 🙁
Korkeassa vyötärössä on kuitenkin etunsa, sillä se saa aika usein peffan näyttämään paremmalta ja vyötärön kapeammalta, koska vyötärö osuu ihan oikeasti sinne, missä se naisen vyötärö on. Lisäksi vaatetus myös muokkaa kroppaa. Liian matala ja tiukka vyötärö kun oikeasti pitkään käytettynä jättää sen ikävän muffin top -efektin vyötärölle melko pysyvästi. Eli nappi navan päälle – juurikin kuten äiti opetti silloin lapsuudessa. 😀

chia vanukas marjoilla 2tine k bambu 1marbacka

Vaikka nyt vielä eletään ihan talven kuukausia, niin lisääntynyt valo on kuitenkin villinnyt jo mårbacka pelargonit. Varret venähtivät talven aikana hentoa pituutta, joten materiaalia latvapistokkaisiin löytyy. Olisiko ollut kesä 2010, kun ajelin joku sunnuntai pojan kanssa Raision Plantageniin ja ostin pari mårbackaa. Siitä lähtien noita kasveja on sitten lisätty ja jaettu, mutta ne suurimmat yksilöt löytyy kyllä äidiltä, joka otti hoitaakseen pelargonit, kun meidän elämässä oli muutot ja pahimmat remontit. Nyt tuntuu kuitenkin tosi ihanalle taas hoidella näitä kaunokaisia ihan itse.

idchia 1

Ihanan talvista torstaita, murut!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna


12 Responses to “Chia-vanukas, korkea vyötärö ja latvapistokkaat”

 1. Tru says:

  Korkeavyötäröiset farkut on mukavat,mutta vain seistessä 🙂
  Puristaa niin inhottavasti vatsaa, jos ne jalassa joutuu pitkiä aikoja istumaan. Enkä voi ostaa housuja,joissa on isompi vyötärö, koska tippuvat sitten päältä.

  Itse suosin sellaisia keskimallisia, en kuitenkaan halua alushousujen vilkkuvan istuessa 🙂

  • Tämä on muuten varmaan aika yksilöllinen juttu, ja ne kropan mitat vaikuttaa asiaan. Itselläni kun ne housut saa tosiaan olla korkeavyötäröiset, jotta vyötärö yltää lantion luiden yläpuolelle, eikä jää niiden päälle. Kun vyötärö on tuossa “pehmeässä kohdassa” se ei satuta istuessa, mutta juuri luiden päälle jäävä housunkaulus tekee istuessa kipeää, ja ongelmana tulee juurikin tuo koko, eli istumista varten ei voi ottaa isompaa kokoa, jottei sitten seistessä valahda housut nilkkoihin. 😀

   Oho, nyt mennään kyllä jo syvälle vyötärön korkeuden pohtimisessa! 😀

   Ihanaa perjantaita!

 2. Hanna says:

  Chia-siementen käyttöä täällä vasta harjoittelen, mutta jostain luin ettei päivässä saisi käyttää kuin 1-2rkl. Siemenet pitää myös liottaa 10-kertaisessa nestemäärässä. Jostain syystä tuntuu että liottelusta huolimatta chia aiheuttaa mulla turvotusta, ilmaa ja vatsakipua. Meneeköhän oireet ohi pidemmällä käytöllä, vai eikö vaan sovi mulle? Mene ja tiedä.

  • Ne on nämä uuselintarvikkeen suositukset aina vähän epäileviä. Chia aiheutti melkoista vastarintaa, kun se uutena juttuna rantautui Suomeen. Siksi se sai seurakseen mitä erikoisempia käyttörajoitteita. 🙂

   Mutta kaikille sekään ei varmasti sovi. En ehkä itse uskaltaisi kovin paljon nauttia, jos vatsa oireilisi. Eli kannattaa tosiaan hyvin pienillä määrillä lähteä liikkeelle ja muistaa nauttia siementen kanssa runsaasti vettä. Vähäinen juominen kuitupitoisen ruuan kanssa aiheuttaa ainakin itselleni kipristelyä vatsassa. 🙁

   Mukavaa perjantaita sinne! 🙂

 3. Hanna says:

  Vanukasta minäkin teen. Hyvä välipala vaikka kiivin kanssa. Vanelja blogin Virpi ja Karita Tykkä ovat tehneet marjoista ja chian siemenistä myös hilloa.

  • Mansikkahillo oli aikoinaan ensimmäinen chiasta tekemäni sekoitus. Ja meni meillä kyllä ihan hillona läpi. Tein jotain hamppuprotskulettuja ja sen kanssa hilloa. Sittemmin nuo letut ovat tökkineet ja hillot jääneet tekemättä. 😀

 4. Repu says:

  Onpa ihanan näköiset vaattet sulla päällä! Mistä oot mahtanut housut ostaa? Ja täydellisen kuuloista vanukasta, maistuukohan se oikeasti hyvälle? 🙂

 5. hanna says:

  Meillä Voimaruoka merkin chian siemeniä joita lisään marjapirtelöihin. Näissä myös liotussuhde 1:10 ja päiväsaanti ei saa ylittää 15g eli noin 3 ruokalusikallista. Vetelen rahkan ja marjojen kanssa treenin päätteeks, välipalaksi ja aamuisin..tuota mantelimaitojuttua pitää kyllä kokeilla, vähän vaihtelua kaipaisi.

  • Joo, aika paljon nuo imevät sitä nestettä itseensä ja turpoavat. 🙂
   Mantelimaito on hyvää, toinen vaihtoehto on kookosmaito, mutta lähiaikoina mulla on kookosjutut hiukan tökkineet. 🙂

 6. Tuija says:

  Mulla ekat chia-siemenet ostettuna ja odottamassa käyttöä

Kommentoi