keväinen kranssi – DIY

27.3.2017

Pahoittelut, jos kevätkukat ei jaksa innostaa, minä kun pommitan täältä taas lisää näillä sipulikasveilla! 🙂 Uuden viikon kunniaksi helppo kranssi oveen tai vaikka kattaukseen, tämän pystyy ihan jokainen itse tekemään. Valmiita kranssipohjia myydään kaupassa, omani on itse tehty ja vähän ehkä muotopuolikin. Meillä on vanhat villiviinit, jotka leikkaan aina syksyisin alas, etteivät mätänisi tuohon talon laudoitukseen. Pyörittelen niistä sitten aina kransseja siinä samalla, kun ovat vielä notkeita. Näitähän ei tavitse mitenkään sitoa, vaan villiviini kuivuu sitten muotoonsa ja kranssi kestää useamman vuoden. Jos itse et omista villiviiniä, kysy ensi syksynä josko saisit joltakulta muutaman pätkän. Varsin hauskaa syyspuuhaa!

Mutta se syyspuuhista, nyt ollaan keväässä. Ja sipulikasvit ovat kevään juttu, joten niillä saa nopeasti ja helposti kaunista. Tähänhän olisi voinut käyttää vaikka mitä narsisseja tai kirjopikarililjoja, mutta itse tykkään helmililjan vähäeleisyydestä, ja värisokea kun olen, sininen hyppää esimerkiksi sitä kirjopikarililjaa paremmin näkyviin kranssin pohjaväristä. Vähemmän on mielestäni enemmän tässäkin, joten yhteen seppeleeseen ei kannata tunkea väkisin kaikkea. Toki tuohon pohjaan voisi pujotella vaikka pajunkissoja, jos niistä tykkää.

Välineitä ei tarvita paljon, vain kukkalankaa ja sivuleikkurit. Väritöntä kukkalankaakin saa nykyään jo monesta kaupasta, eli mihinkään alan liikkeeseen ei tarvitse marssia (lankaa on myös värillisenä, hopean ja kullan sävyssä, mutta tähän maastoutuu parhaiten tuo tumma).

Irrottele hellästi suurimmat multapaakut sipulin juurista. Jos kranssi päätyy ulos, juuria ei tarvitse huuhdella. Sitten vain sipulit kiinni villiviinin oksiin. Paikalleen ripustaessa kukat ja juuret saa kauniisti aseteltua kranssin lomaan. Muutaman pidemmän kukkavarren sidoin vielä erikseen vähän ylempää, jotta eivät vallan nuukahda roikkumaan. Ulkona, kosteassa säässä, sipulit jaksavat kukkia pitkään. Käytä kuitenkin mieluummin jo vähän pituutta kasvaneita kasveja, joiden kukat ovat auenneet. Tähän voi hyvin hyödyntää ne pikkuisen ylikukkineetkin yksilöt.

Kuvausassistenttini Taavi (a.k.a. Dave) köllötteli jo saunan seinustalla, vaikkei aurinko jaksanutkaan paistaa.

Ihanaa uutta viikkoa! ♡

Tallenna


18 Responses to “keväinen kranssi – DIY”

 1. Riina says:

  Aivan ihana! <3

 2. Tuija says:

  Juuri niin simppeli ja kaunis, mistä itse tykkään ihan kympillä. Täytyypä koristella kranssipohja tänä keväänä sipulikukilla.

 3. Nanna says:

  Onpa kaunis!Mutta villiviiniähän ei leikata,eikös kuki edellisvuoden oksilla?Kasvaako keväällä uudelleen?Mietin vain tuota omaani….

  • Imukärhävilliviinissä on tosiaan hento vihreä kukka (sinimustat marjat erottuvat syksyllä paremmin), jolla tuskin on mitään koristearvoa, eli jäinkin miettimään puhutaanko nyt lainkaan samasta kasvista? Säleikkövilliviinin kanssa sama juttu, kukalla ei juuri ole kasvin ulkonäköön suurtakaan merkitystä, mutta alasleikkuuta imukärhä kestää säleikkölajiketta paremmin, joskin ikivanhat yksilöt ovat molemmissa kestävämpiä leikkuun kannalta (nuorimmat versot/pienimmät versot kannattaa jättää rauhaan).

   Mietinkin, tarkoitatko vanhoilla versoilla kukkivaa kärhöä, tai kenties köynnöshortensiaa, villiviinin sijaan?

 4. Jaana says:

  Mielettömän hieno! Lähden samantien ostamaan helmililjoja, muut ainekset löytyykin valmiina. Kiitos vinkistä!

 5. Ihania kuvia, ihana kranssi! Luulin alkuun, että vitsailet, kun aloitit postauksen pahoittelemalla sitä, että kirjoitat taas kevätkukista. Kukat, aurinko, lämpö, kaikki kevääseen liittyvä ihanuus on sellaisia juttuja, että niistä saa kirjoitella ihan miten paljon tahtoo 🙂 Ainakin tätä mieltä olen minä!

  • Hih, no kai mä vähän vitsailinkin. Olen itse ihan kukkahullu, mutta joskus olen saanut palautetta, että blogissani on ihan liikaa kukkia. Siitäpä kai tuo pahoittelu. 🙂
   Mutta olen kanssasi samoilla linjoilla, ja kyllä niitä kukkia ja kasveja vaan taitaa tässä blogissa olla aina! 🙂

   Ihanaa viikonloppua sinne! ♡

 6. Jenna says:

  Aivan ihana idea! Täällä itse väkerretty kranssipohja onkin odottanut keväistä inspistä.

 7. Mirjam says:

  Kaunista! Hei mitä tuo paperi on mitä olet laittanut kulhonpohjalle ennen helmililjoja? Onko se ihan leivinpaperia? Pitäisi keksiä jotakin kulhoja suojelemaan. 🙂

  • Käytän itse silkkipaperia (säästän aina silkkipaperit pakkauksista ja laatikoista), mutta varmasti leivinpaperikin käy hyvin.
   Näin astiat tosiaan pysyvät siistinä. 🙂

 8. Siis niin ihana ja toi eka kuva on <3.

Kommentoi