syysvalmisteluja

25.9.2017

Aurinkoa maanantaihinne!

Lupailivat intiaanikesää, ja sitä lämpöä tosiaan tuli. Asiat voisivat olla näin syyskuun lopussa huonomminkin, joten tästä kannattaa nauttia. Tosin sitä kaminaa tulee tuskin tänäänkään käytettyä, sen verran paljon tuo aurinko lämmittää jopa sisätiloissa.

Tällaisessa vanhassa talossa syksyn tulon huomaa kuitenkin lattioista. Villasukat ovat tarpeen, mutta paras apu tulee sisäkengistä. Huomaankin viimeisten vuosien aikana tulleeni yhä enemmän ja enemmän äitiini (ja äidinäitiini), sillä en osaa enää olla ilman sisäkenkiä. Ja mitkään pehmöhöttö aamutossut eivät enää kelpaa, vaan jalassa pitää olla jotakin tukevaa. Birkenin sandaalimalli tai umpinainen huopakärki toimivat molemmat, pääasia on, että pohjasta löytyy pitoa ja lämmöneristettä. Sisäkenkiin kun vielä pukee villasukat, niin johan sitä tarkenee kylmillä lattioillakin hiippailla. Ja kiittääpä muuten selkäkin!

Syksyn kunniaksi meillä eristettiin eilen myös eteisen ja kuistin välinen ovi. Tänä syksynä pitää koittaa, josko saataisiin pidettyä tuo eteisen ja olkkarin välinen ovi auki, ja lämpö pääsisi paremmin kiertämään livahtamatta kuitenkaan kuistille. Nähtäväksi jää, miten järjestely toimii, mutta onpahan ainakin yritetty. Muita viikonlopun syysvalmisteluja olivat pihan siivoaminen ja polttopuiden sisään ajaminen. Lämpimästä kelistä huolimatta nyt syksyttää siis luonnollisesti oikein kunnolla. Vaihdoinpa rappusilta nuutuneet orvokitkin kynttilälyhtyihin, ja testasin nopeasti, että rapunpielen tuijaan jätetyt valotkin yhä toimivat. Myös viimeisetkin mårbackat muuttivat keittiön ikkunalle talvehtimaan. Näiltä osin syksy saa siis edetä tämän lämpöaallon jälkeenkin. 🙂

Muuten viikonloppuna valmistauduttiinkin sitten vain uuteen viikkoon. Maanantai nimittäin tuntuu huomattavasti mukavammalta kun koti on siisti, pyykkikorit vähintään puolityhjät ja alkuviikon ruoka löytyy valmiina jääkaapista.

Oikein mukavaa uuden viikon alkua! ♡


8 Responses to “syysvalmisteluja”

 1. Puuraitti says:

  Hei, kauniita kuvia. Olet usein maininnut kylmän lattianne, ja olen jäänyt miettimään, millaisen remontin teitte aikanaan taloon. Asumme myös vanhassa, yli 100-vuotiaassa hirsitalossa. Peruskorjauksen yhteydessä vaihdoimme kaikki lattia- ja seinäeristeet, toki ne edelleen ovat luonnonmukaisesti pellavaa ja hamppua. Alkuperäisistä ikkunoista huolimatta kuljemme sisällä paljain jaloin ympäri vuoden. Kakluuneissa pidämme tulta tunnelman, ei lämmön vuoksi. Lautalattiat ovat todella ihanat paljaalle jalalle, joten suosittelisin eristeremppaa, jos ette ole vielä sitä tehneet.

  • Hei.

   Valitettavasti meillä on vielä tuo lattioiden eristäminen sillä tulevaisuuden remonttilistalla. Siihen saakka minä viluvarpainen joudun varmaankin vain turvautumaan villasukkiini ja sisätossuihini. 🙂

 2. himpsis says:

  Nuo kalkkimaalilla maalatut seinät ovat kyllä vaan niin upeat. Blogistasi inspiroituneena minäkin sudin viime vuonna olkkarimme seinät Kalklitir-maalilla, sävynä Emma. Koko perhe tykkää kovasti, ja uudet talossa kävijät aina ihastelevat, kuinka elävää ja kaunista pintaa kalkkimaalilla saa.

  Joskus olisi muuten kiva lukea siitä, miten saat arkenne pyörimään suht sujuvasti arkipäivinä. Että mitkä olisivat sun vinkkejäsi, joilla saa arkea helpotettua monilapsisessa perheessä, joissa vanhemmat ovat töissä / opiskelevat. Sellaisia teidän perheessä toimivia niksejä. Tai jos sulla tän tyylinen postaus on jo toteutettuna, niin otan mielelläni linkin vastaan. Sitä kun jotenkin sokeutuu omalle arjelle, niin ajattelin, että voisi jotain pikku vinkkiä mahdollisesti saada kaaoksen hallintaan jonkun toisen arjesta. 😀

  nimim. viisihenkinen perhe; kolme lasta harrastuksineen, koira, työt ja välillä aina kaaos 😀

  • Tuo kalkkimaali kyllä yllättää monet. Meillä myös vieraat pysähtyvät silittelemään seiniä. 🙂 Ja se Emma on muuten todella kaunis lämmin sävy! Tykkään! ♡

   Voi ei, oliskohan mulla mitään vinkkejä!? 😀 Näin kun mies on työmatkalla ja kaikki tämä “ylimääräinen” jää itselleni, niin olisi ne vinkit kyllä tervetulleita tännekin. No, onneksi oli se ruoka valmiina, mutta nyt pitääkin jo rientää hakemaan yhtä harrastajaa kotiin. 😀

   Tsemppiä arkeen ja arkiviikkon! ♡

 3. Mimmu says:

  Hei! Ihana norsu muki? Kenen valmistajan?

 4. Tanja says:

  Kylläpä teillä on kaunista! Onko sohvat peitetty millä kankaalla? Olen tekemässä samaa temppua kotona ja noi näyttää kivoilta, olis kiva tietää mistä ovat? 🙂

Kommentoi