Kesäisiä polkuja ja puutarhurin paras ystävä

27.5.2019

Kaupallinen yhteistyö ⎮ MSD Animal Health


Heipsan!
Kyllä kevät ja kesä vaan on niin ihanaa aikaa. Kaikki tuo vihreys ja vehreys. Luonto on ihmeellinen juttu! Me ollaan Alman kanssa taas kevään tultua ja kurakelien väistyttyä päästy lenkkeilemään noille pienille ja kapeille metsäpoluille ja joenvarteen, sekä tietysti puuhaamaan puutarhassa. Ja eihän meillä täällä mitään citymaastoa olekaan. Talvella joskus ajellaan ensin autolla kylille ja lenkkeillään siellä, kun täällä ei ole valoja. Mutta lopun aikaa nautitaan kyllä just näistä ihanista maisemista ja pienistä lenkkipoluista. Siitä, että saadaan olla omassa rauhassa. Oikeastaan ne pienet kesäiset iltakävelyt on juuri parhaita. Ilman koiraa niitä tulisi harvemmin tehtyä, mutta onneksi on tuo oma karvapallo, joka pitää huolen siitä, että maisemista tulee nautittua!

Näihin meidän maisemiin liittyy vahvasti kapeiden polkujen lisäksi heinikot. Oikeastaan meillä päin maisema on yhtä heinikkoa ja niittyä. Asutaanhan me monellakin mittakaavalla mökkimaisemissa. Ei niitettyjä puistoja tai tienpientareita, vaan ihan sellaista luonnonvaraista maalaismaisemaa. Mutta niin kovasti kuin siitä tykkäänkin, tällainen maisema on kuitenkin melkoinen punkkiansa. Tai no, usein punkkeihin yhdistetään luonnonvaraiset heinikot, mutta ihan niin yksinkertainen tämä punkkiasia ei silti ole. Punkit kun ovat vallanneet jo ne kaupungitkin, ja itse asiassa on tutkittu, että juuri citypuutiaiset kantavat erityisen paljon borrelia-bakteeria.

Toinen punkkeihin liittyvä harhaluulo mökkimaisemien lisäksi on se, että punkit yhdistetään vahvasti kesään. Näin ei kuitenkaan ole, vaan punkkikausi voi oikeasti kestää jopa läpi vuoden! Viiden asteen lämpötilassa heräävät puutiaiset ovat asia, joka kannattaa muistaa kesän lisäksi ympäri vuoden ja syyskuu on itseasiassa mitattu punkkirikkaimmaksi kuukaudeksi.

Puutiaisista ja niiden levittämistä taudeista kirjoitetaan nykyään paljon. Ja se on hyvä, joskin hysteriaa asian ympärille ei kannata luoda. Nimittäin tähänkin ongelmaan on onneksi ratkaisuja. Ihan kaikkein paras keino niin punkkien torjumiseksi, kuin oman mielenrauhan takaamiseksi on käynti eläinlääkärillä. Mikä on se oikea tapa torjua karvaturreihin tarttuvia puutiaisia selviää nimittäin parhaiten uskomalla asia asiantuntijan käsiin. Eläinlääkärin kanssa kannattaa miettiä paitsi niitä lenkkipolkuja ja oman asuinseudun punkkitilannetta, mutta myös sitä omaa koira-arkea. Punkkien torjuntaan vaikuttaa nimittäin moni asia. Jos perheessä on lapsia tai koira nukkuu sängyssä, kannattaa se tuoda eläinlääkärikäynnillä esiin. Samoin kannattaa mainita, jos koirasi on innokas uimari tai jos taloudessa on muita lemmikkejä. Eläinlääkärin neuvoilla ja oikeanlaisella punkkitorjunnalla on iso vaikutus koko perheen hyvinvointiin, ja asia kannattaa ihan oikeasti selvittää. Eläinlääkäri on myös juurikin se taho, josta saat paitsi vastaukset juuri niihin itseäsi askarruttaviin kysymyksiin, myös ohjeet ja tarvittavat tiedot punkkien levittämien vaarallisten tautien ehkäisyyn.

Tähän asti meillä on selvitty punkitta, mikä on oikeasti aika hyvin 9-vuotiaan koiran kanssa. Ja toki toivon, että säästymme niiltä punkeilta jatkossakin. Alman turkki pidetään suht lyhyenä, joten punkkien havaitseminen on kohtalaisen helppoa, samoin kuin peseminen ja harjaaminenkin. Hyvä vaihtoehto punkkivälitteisten tautien ehkäisyssä on jatkuvan punkkisuojan hankkiminen koiralle.

On laskettu, että lähes joka kolmas Suomen puutiaista kantaa taudinaiheuttajaa. Vaarallisten tautien ehkäisyssä meillä koiranomistajille onkin merkittävä osa. Itse asiassa iso vastuu, joka kannattaa ottaa tosissaan paitsi oman lemmikin, myös ihmisten terveyden vuoksi. Nyt kesän korvalla ihan viimeistään on hyvä tarttua härkää sarvista ja hoitaa yksi koiranomistajan tärkeimmistä velvollisuuksista. Koirat punkkeja vastaan -sivustolta löydät paljon punkkitietoa. Käynti eläinlääkärin luona ja oman koiran terveyden kartoittaminen ja parhaimman punkkitorjunnan löytäminen on kuitenkin askel, joka meidän koiranomistajien on otettava.

Me aiotaan Alman kanssa viihtyä meidän maalaismaisemissa vastuullisesti. Suojautumalla punkkeja vastaan suojataan paitsi itsemme, myös ystävämme – niin karvaiset kuin vähemmän karvaisetkin. Itse koen myös erityisen tärkeäksi sen mielenrauhan, jonka eläinlääkäri pystyy antamaan. Paitsi oikealla punkkien torjunnalla, myös vastauksilla niihin kysymyksiin, joita pidin ehkä vähän tyhminä tai joita en aluksi tohtinut kysyä.

Punkittoman kesän puolesta kannattaa heiluttaa häntää!

 

Huom: Kaikki lääkevalmisteisiin liittyvät kommentit poistetaan Suomen lääkelain mukaan.


2 Responses to “Kesäisiä polkuja ja puutarhurin paras ystävä”

 1. Henna-Riikka says:

  Alma on kyllä ihana! Meilläkin oli ennen Cottoni, viime keväänä, 16-vuotiaana, jouduttiin se lopettamaan. Vanhemmillanihan se asusti, kun ei itse enää moneen vuoteen, mutta sen kanssa eli lapsuuden ja nuoruuden, ja siitä tuli kyllä maailman tärkein perheenjäsen.

  Ehdittiin vuosi sitten juuri hankkimaan oma koira avopuolisoni kanssa, Shihtzu-Bichon Bolognese mix, ja on ne karvapallot niin ihania. Enemmän ne antaa kuin ottaa, ja se on niin totta että enemmän tulee itsekin nautittua pienistä hetkistä ja asioista ulkona, kun käy tuon karvakaverin kanssa kävelyllä. Ihan erilailla kiinnittää huomiota vuodenaikojen muutoksiin ja ulkona tosiaan viettää enemmän aikaa – ja se on ollut kyllä niin ihanaa.

  Meidän Cottonillakaan ei löytynyt kuin kaksi kertaa elämänsä aikana punkkeja. Samoin olen kuullut, että ne ottavat helpommin kiinni tummiin koiriin? Ei ole meiän 1-vuotiaalla karvapallollakaan vielä punkkeja ollut, mutta mekin kaupunkialueella asutaan ja siellä on tavattu myös punkkeja – viime marraskuussakin. Joten tarkka täytyy olla 🙂

  Mukavaa toukokuun vikaa viikkoa! 🙂

 2. Moi Henna-Riikka!

  Pahoittelut, että on kestänyt vastata kommenttiisi. Yleisesti ottaen, jos punkkiasiat askarruttavat, kannattaa käydä eläinlääkärin juttusilla. Punkit yleistyvät vuosi vuodelta ja niitä on tavattu jo kaupunkialueella tms.

  Tieteellisesti ei ole osoitettu, että koiran turkin värillä olisi vaikutusta siihen, kuinka paljon koira houkuttelee puutiaisia. Pääsääntöisesti puutiaiset kohdentavat isäntänsä hajuaistinsa avulla. Usein kuulee sanottavan, että vaalea väri houkuttelisi puutiaisia enemmän. Se voi johtua siitä, että vaaleasta turkista tai vaatteesta ne on helpompi havaita. Tummat koirat taas säteilevät aurinkoisella säällä enemmän lämpöä, joka voisi ainakin teoriassa houkutella enemmän punkkeja.

  Mukavaa kesää! ☀️❤️☀️❤️☀️

Kommentoi