Yhteys lapselle – ensimmäinen puhelin ja turvallinen netinkäyttö

12.7.2019

Advertisement

Kaupallinen yhteistyö ⎮ Telia ja Indieplace


Moni alkaa voimaan pahoin, kun heinäkuussa mietitään syksyä, mutta tiedän, etten suinkaan ole ainoa äiti, jonka mieli karkaa elokuulle ja koulun tai eskarin aloitukseen. Lapsiperheessä nuo on isoja juttuja, eikä toisen lapsen meno koulunmäelle ole yhtään sen vähäisempää, kuin ensimmäisenkään. Siinä, missä elokuuta ajatellen hankitaan ehkä uusia vaatteita ja kiva reppu, on kuitenkin asioita, jotka meitä vanhempia myös huolettaa ja jollakin tavalla stressaa. Ja tietenkin se kaikista suurin on lasten turvallisuus. Koska turvallisuudentunne syntyy pitkälti siitä, että tiedämme lastemme liikkeet ja voimme olla heihin yhteydessä, korostuu puhelimen tärkeys juurikin koulun aloituksen yhteydessä. Onko netti taskussa hyvä vai huono juttu, siitä tänään enemmän kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa.

Olen itse vähän harmissani siitä, miten usein lasten puhelimet yhdistetään pelkästään vaaroihin ja riskeihin. Monesti unohdetaan se, miten paljon mahdollisuuksia puhelin antaa, ja miten suuri turvallisuustekijä puhelin voi oikein käytettynä olla. Olen itsekin istunut infotilaisuuksissa, joissa netin vaaroista ja nykyajan vitsauksista on puhuttu ja meitä vanhempia valistettu. Koen, että jossain määrin kauhukuvien maalaaminen on jopa silmiä avaavaa, mutta hysteeriseksi ei kenenkään kannata ryhtyä. Kun pelisäännöt ja maalaisjärki käydään lapsen kanssa läpi jo varhain, on helpompi luottaa yhdistelmään lapsi + netti/puhelin.

Koska Klaara kulkee eskariin autolla ja jatkaa kuljetuksessa vielä ensimmäisen ja toisen luokan, netin käytön opettelulle jää mukavasti aikaa ja puhelimen tärkeys astuu kuvaan pehmeällä laskulla. Klaaralla on jo oma puhelin, ja koen sen ihan hyväksi ja hyödylliseksi kapineeksi, en missään määrin uhkakuvaksi. Videopuhelu mummulle tai kaukana asuvalle serkkutytölle on iso juttu. Jos lapset jäävät kotiin kauppareissuni ajaksi, on ihan kiva, jos Klaara soittaa ja kysyy, että meneekö vielä pitkään. Ennen kaikkea haluan, että lapsi oppii pitämään yhteyttä puhelimen avulla.
Mikäli lapsen ensimmäinen puhelin on yhä hankkimatta,  yksi hyvä keino opettaa lasta netin ja kenties tulevan puhelimen käyttöön on tabletti. Vielä esikoisen kohdalla olin aika negatiivinen kaikkea mahdollista ruutu- ja peliaikaa kohtaan, mutta pikkuhiljaa päiväkodin ja koulun kannustamana laajensin näkökantaani ja kiinnostuin mahdollisuuksista, joita nykyaikaiset laitteet lapsille tarjoavat. Kaikki pelit eivät ole pahasta, vaan mukaan mahtuu paljon opettavaa ja kehittävää tekemistä lapsen iän ja kehitystason huomioon ottaen. Esimerkiksi Ekapeli Alku on loistava peli eskari-ikäiselle ja sitä todennäköisesti myös Klaara pelaa eskarissa isoveljensä tavoin. Varaslähdön voi kuitenkin ottaa jo kesäloman sadepäivinä. 🙂

Olin aikoinaan aika tablettivastainen. Ajattelin, että yksi ruutu lisää on vain lisää lasten ruutuaikaa, niin kuin varmasti monet meistä ajattelevat. Tabletti on kuitenkin turvallinen kaveri netinkäytön opetteluun ja oikeastaan tämä opettelu kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen sitä varsinaista, taskussa kulkevaa ja alati mukana olevaa puhelinta. Tabletilla lapsi voi yhdessä vanhempien kanssa opetella kaikki perusjutut, joita puhelimenkäyttökin vaatii. Lapsen kanssa kannattaa käydä läpi mikä on nettiselain, mikä kamera ja mitä ovat erilaiset sovellukset. Usein tabletille voi määrittää eri käyttäjiä ja laitteen voi asentaa niin sanottuun lapsitilaan. Itse koen kuitenkin tärkeäksi, että lapsi oppii, mitä hänen on lupa laitteella tehdä ja mitä ei. Tabletti on myös oiva väline opettavaisten pelien pelaamiseen. Monesti lasta pitää hieman innostaa haastavienkin tehtävien pariin, ja puhelinta suuremmalla laitteelta oppimispelejä on kiva pelata myös yhdessä. Toisen lapsen myötä olen oppinut myös pikkuisen enemmän rentoutta. Jos pitkällä automatkalla saat itse keskittyä paremmin liikenteeseen, kun lapsi katsoo lastenohjelmia, niin mikäs siinä. Ei lapset siitä pilalle mene. Päin vastoin, pitkäkin matka voi muuttua paljon mieluisammaksi ihan kaikille!
Telialta löytyy kattava valikoima erilaisia tabletteja ihan jokaiseen tarpeeseen.

Kun lapselle ollaan hankkimassa ekaa ikiomaa puhelinta, on tärkeää, että lapsi osaa käyttää laitetta. Sinänsä tuntuu ainakin itsestäni, että lapset oppivat kaiken teknisen paljon luontevammin, kuin me aikuiset, mutta muutamat toiminnot on kuitenkin syytä käydä yhdessä huolella läpi. Sanoisin myös, että on tärkeää, että opettelet itse käyttämään yhteiseen käyttöön hankittua tablettia ja lapsesi puhelinta. Telialta löytyy kattava valikoima puhelimia myös edullisin hinnoin. Mitä tulee liittymään, rajaton netti on lasten kohdalla hyvä. Näin puhelin on aina paikannettavissa ja lapseen on helppo pitää yhteyttä.
Puheluiden ja tekstareiden osalta valittavissa on kiinteä hinta ja vain käytön perusteella laskutettava vaihtoehto. Lapsen kanssa kannattaa miettiä kumpi on parempi vaihtoehto. Telialta löytyy passelit vaihtoehdot molempiin. Meillä esimerkiksi Klaaran kanssa toimii Rajaton 2 M
.
Netinkäytön suurimmat vaarat kannattaa taklata hyvällä turvapaketilla. Myös Telia suosittelee lapselle F-Secure turvapakettia + Telia Smart Family –appia, joista olenkin jo joskus aikaisemmin teille kirjoittanut.

Koska lapsen ensimmäinen puhelin on tässä kohtaa vuotta monella mietinnässä, keräsin pienen listan asioista, jotka itselleni pulpahtivat mieleen ajatellen turvallista puhelimen- ja netinkäyttöä. Listani on varmaankin vain pintaraapaisu, joten sana on vapaa ja omat vinkkinne voitte jättää kommenttiboksiin. Kiva, jos joku saa niistä apua ja hyödyllisiä tipsejä!

 • Ennen puhelimen hankintaa on hyvä harjoitella laitteiden ja netin käyttöä mieluummin turvallisesti kotona vanhempien kanssa, kuin yksin kyltymätöntä uteliaisuutta tyydyttäen. Tabletin kanssa on hyvä lähteä alkuun!
 • Hanki puhelin ja liittymä lapsen tarpeeseen, älä omaasi
 • Puhu ja kuuntele. Netin ja puhelimen käytöstä pitää voida keskustella. Istu alas ja asetu lapsen tasolle. Älä pelottele, vaan kerro asioista siten, että lapsi voi luottaa, siihen, että olet apuna ja tukena, mikäli ongelmia ilmenee. Vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja selvittäkää yhdessä ne seikat, joihin et osaa vastata. Siinä, missä itse haluat luottaa lapseesi, lapsikin haluaa luottaa sinun apuusi
 • Opetelkaa yhteiset pelisäännöt. Erilaisten sovellusten avulla lapsen peliaikaa voi säädellä, mutta parasta on, jos lapsi itse ymmärtää, että sovittu puoli tuntia on tosiaan puoli tuntia. Asettakaa vaikka puhelimeen herätys, ja lapsi oppii itse kontrolloimaan peliaikaansa
 • Opeta lapselle “väliaikatietojen” merkitys. Kun lähden lasten kanssa ajamaan vanhemmilleni, pyydän esikoista aina laittamaan mummulle viestin, että nyt me lähdettiin. Olen selittänyt, että tämä siksi, että mikäli jotain sattuisi, vanhempani osaisivat olla huolissaan kun meitä ei kuuluisikaan. Yhtälailla lapsi odottaa vanhemmilta väliaikatietoja, jotta ei tarvitse pelätä turhaan.
 • Hyvät tavat ja rehti käytös pitää säilyttää myös netissä ja puhelimella. Kun lapsi osaa kunnioittaa muita ja käyttäytyä ystävällisesti, on helppo oppia, että samat pelisäännöt pätevät myös netissä ja puhelimessa. Toisen kunniaa tai yksityisyyttä ei saa koskaan loukata. On hyvä muistuttaa lasta myös siitä, että liittymän haltija on aina viime kädessä vastuussa siitä, mitä puhelimella tehdään. Vanhemmilta salaa on siis turha yrittää tehdä yhtään mitään.
 • Niin hassua kuin se onkin, nykyajan lapselle pitää opettaa, että puhelin on ensisijaisesti puhelin. Puhelimen tarkoitus on varmistaa, että voitte olla yhteydessä toisiinne joko puhumalla tai viestein. Kun lapsi sisäistää tämän, moni asia helpottuu valtavasti!
 • Olet itse esimerkki. Jos roikut aina puhelimella, et voi olettaa, että lapsesi oppisi jonkin muun käyttäytymismallin. Tehkää siis myös perheen yhteiset pelisäännöt ja pysykää niissä!
 • Varmista, että lapsen puhelimessa on paikkaansa pitävät SOS-tiedot ja että lapsi osaa käyttää hätätoimintoa vaikka puhelin olisi taskun uumenissa. Parhaassa tapauksessa lapsen sijainnin lisäksi saadaan äänen ja kuvan avulla selville, millaisesta tilanteesta on kyse. Tätä toki suosittelen myös meille aikuisille!!!

Meidän perheessä moni lapsen puhelimen- ja netinkäytön ongelmakohta on tullut ratkottua jo esikoisen kohdalla. Samalla me aikuiset olemme opetelleet niin sanotusti nykyajan vanhemmuutta. Mutta olen myös oppinut, miten tärkeää on säilyttää yhteys lapseen. Kun esikoinen tässä taannoin lähti uimarannalle kaverinsa kanssa ja minä jäin kotiin tietenkin stressaamaan, tuntui ihan älyttömän hyvältä kun poika soitti ja kertoi, että nyt on uitu ja hän lähtee kohta polkemaan kotia kohti. Siinä kohtaa tajusin taas, että painottamani puhelin on puhelin on totisesti mennyt perille!

Mutta hei, antakaapa hyviä pelivinkkejä! Haussa opettavaisia ja kehittäviä numero- ja kirjainpelejä eskariin menevälle. 🙂

Lisää aiheestä löydät Telian Yhteys lapselle -sivustolta!


6 Responses to “Yhteys lapselle – ensimmäinen puhelin ja turvallinen netinkäyttö”

 1. Suvi Maarit says:

  Olipas hyvä ja kattava paketti todella tärkeästä aiheesta. Itsekin näen puhelimen lisäävän turvallisuutta, mutta toki sen käyttö tulee harjoitella yhdessä vanhempien kanssa ja sovittava käytön pelisäännöt (arjensuklaasuukkoja.blogi.net)

  • Tuntuu ihan hassulta ajatella, että ei meidän lapsuudessa ollut mahdollisuuksia pitää yhteyttä vanhempii. Muistan itsekin, että en mennyt koulusta suoraan kotiin ja vanhemmat olivat tosi huolissaan. Mutta kun ei ollut mahdollisuutta ilmoittaa.
   Toki pitää ottaa ne ikävätkin puolet huomioon, mutta muuten näen, että puhelin tuo turvaa ja mielenrauhaa.

 2. Jarna says:

  Meilläkin puhelin hommattiin vuosi sitten eskariin menijälle. Syynä oli enimmäkseen se, että jäin miehen pitkän työreissun vuoksi kahdestaan lapsen kanssa eikä nykyään ole kotipuhelimia, joten yhteydenpitoa tarvittiin juurikin kauppareissujen yms ajaksi.
  Oli hyvä hankkia puhelin ajoissa. Nyt edessä on kouluun meno ja on kivaa, kun lapsi osaa jo käyttää puhelinta ja lähettää viestejä.
  Meillä pelataan Ekapeliä, Pikku Kakkosta ja Ekapeli Matikka. Ja lasten YouTube myös. 😀

  • Ekapeli Matikka! Pitääkin ladata se, kiitos kun muistutit! Pikku kakkonen onkin hyvä!
   Juurikin tämä, että kun kotona ei ole puhelinta, pitää olla jotain millä lapsi/lapseen saa yhteyden. Musta on ihan kiva, että sitä puhelimen käyttöä voi harjoitella jo melko nuorena. Samalla menee se uutuudenviehätys, eikä lapsi enää kouluikäisenä koe tarvetta soittaa koko suvulle. Meillä nimittäin Klaara oli ensimmäiset pari viikkoa hyvinkin aktiivinen ja puhui puhelimessa enemmän kuin veljensä on puhut koko elämänsä aikana. 😀

 3. Eepu says:

  Kävin juuri sukuloimassa Saksassa, jossa tuli puheeksi lasten puhelimet. Siellä ei ole ollenkaan puhelimia alle 5-luokkalaisilla, koska lapset eivät niitä tarvitse. Lapsi tulee koulusta kotiin/koulun ip.kerhoon, joista vanhempi hakee. Kotiäitikulttuuri on toki erilainen kuin meillä, eikä lapset muutoinkaan ole vielä yksin kotona. Kouluun puhelimia ei saa edes tuoda. Siellä ihmeteltiin todella, että mihin ne lapset muka puhelinta tarvitsevat/mitä ne niillä tekevät. Aika utopistista meillä täällä Suomessa 😉

  Omalla viidennelle luokalle menevällä lapsellani on tähän asti ollut vain vanha näppäinpuhelin, jolla voi soittaa tarvittaessa vanhemmille. Ei siis ole ollut vielä mitään riitoja aiheesta. Nyt lapsi saa älypuhelimen, mutta uskon hänen omaavan nyt myös enemmän vastuuta asian kanssa. Konetta ja tablettia on kyllä saanut käyttää kotona.

  Töissä olen nähnyt todella paljon ikäviä oheisvaikutuksia, mitä jatkuva puhelimella/netissä olo voi pahimmillaan tarjota. Jos vanhemmilla on vanhemmuus ja rajat kutakuinkin hallussa, niin tilanne on aivan erilainen, kuin perheissä, joissa vanhemmilla ei ole jaksamista, ymmärrystä, tai auktoriteettia rajoittaa lastensa puhelimenkäyttöä. Lapsi ei useinkaan itse siihen pysty, vaan puhelimella ollaan tunnista toiseen, myös yöaikaan. Vanhemmat voivottelevat asiaa, mutta konkreettisia toimia ei syystä tai toisesta osata/jakseta tehdä. Myös opettajat ovat usein kouluissa pulassa asian suhteen, mm.ryhmissä tapahtuvaan kiusaamiseen on vaikea puuttua. Lisäksi puhelimista on nopeasti tullut uusi normi, jonka ongelmia ei edes haluta nähdä, koska myös vanhempien päivät täyttyvät puhelimella roikkuessa. Surullista ja huolestuttavaa. Tämäkin on sellainen asua, jossa ongelmat kasaantuvat eniten niille, joilla ongelmia on jo muutenkin. Tulevaisuus näyttää mitkä ovat vaikutukset pidemmän päälle.

  Televisiosta tuli juuri aiheesta ohjelma, jossa asiaa puitiin. On ehkä nähtävissä Areenassa. Puhelimet ovat myös vähentäneet ihan kasvokkaista kanssakäymistä ja lapsille jatkuva aistiärsyketulva on todella kuluttavaa ja haitallista, eli mielestäni pieni koululainen ei tarvitse puhelinta, jolla mahdollisuus päästä nettiin mihinkään. Mahdollisuus olla yhteydessä tarvittaessa vanhempiin riittää vallan hyvin. Ainakin elämä voisi monessa perheessä olla rauhallisempaa ja vähemmän riitaisia niin.

  • Hei kiitos tästä kommentista, paljon asiaa ja tärkeitä juttuja!

   On tosiaan totta, että pitää ottaa huomioon myös lapsen valmiudet, mutta vastuu on aina vanhemmilla. Ja jos lapselle antaa ruutuaikaa, on vanhempien vastuulla, että se ruutuaika ei uhkaa lapsen kehitystä.
   Meillä esikoinen pelaa Pokemon Go -peliä ja tykkään siitä tosi paljon. Pelatakseen ei tarvitse roikkua puhelimella jatkuvasti, vaan meillä poika polkee kavereiden kanssa kylille ja jahtaavat pari tuntia (joskus useammankin) Pokemoneja. Ja välillä pääsee kummisetänsä kanssa vähän isompaan kaupunkiin. Ne on odotettuja poikien päiviä, kuljetaan kaupungilla ja kärkytään jotakin erikoista Pokemonia. Syödään jne. Mielestäni tuo peli kehittää hienosti myös sosiaalisia taitoja. Kaveriporukassa kaikki eivät ole samalla tasolla ja sitten pitää yhdessä miettiä, että miten toimitaan.
   Kaikki pelaaminen ei suinkaan ole pahasta näillä isommillakaan. Itse olen enemmän huolissani väkivaltaisista peleistä ja siitä aistiärsykkeiden määrästä, jonka ne läväyttää päin näköä.
   Toki olen myös sitä mieltä, että ihan tavallisen monopolin, Afrikantähden ja ristiseiskan pelaaminen pitää myös mahtua lapsen arkeen. Kultainen keskitie kai tässäkin se paras.

Kommentoi