Piilolinssiopettelua

24.10.2019

Kaupallinen yhteistyö ⎮ Specsavers & Indieplace


Ystäväpiiriini on jo parikymmentä vuotta kuulunut aina joku, joka käyttää piilolinssejä. Vaikka olen lukuisat kerrat nähnyt vierestä, kuinka piilolinssit asetetaan silmiin, aihe on ollut itselleni täydellisen vieras. Lähinnä tietämykseni on perustunut siihen, että piilolinssi on jokin nestettä tarvitseva ohut ja silmiin laitettava kalvo ja niitä on sekä eri väreissä, että kertakäyttöisiä ja pidempään kestäviä. Kun Specsaversin kaupallisen yhteistyön myötä pääsin tutustumaan aiheeseen ja kokeilemaan piilolinssejä, lähdettiin liikkeelle siis täysin nollasta.

Käytän silmälaseja kotioloissa ja varsinkin tietokoneella istuessani ihan päivittäin, ja monesti tauotta aamusta iltaan. Vaikka laseissani ei ole kauheasti vahvuuksia, hajataiton korjaus skarppaa näkemistä sen verran, että pidempään ilman laseja oleminen aiheuttaa yleensä ainakin jonkinlaisen päänsäryn. Mutta myönnän, että välillä turhamaisuus ottaa vallan ja lasien käyttöä tulee skipattua, koska olen siinä onnellisessa asemassa, että kuitenkin näen elää ilman laseja. Vaikka silmälasit ovat nykyään monelle yhtä paljon välttämättömyys ja tyylikäs asuste, tulee varmasti kaikille hetkiä, kun mieluummin olisi ilman silmälaseja. Hassu juttu, mutta ennen piilolinssiperehdytystäni kuvittelin, että nuo hetket ovat lähinnä niitä, kun trendiasuste silmälasit eivät sovi asuun tai meikkiin. Nyt tuo käsitys tuli korjattua ja jouduin itsekin pohtimaan, että mitkä ovat niitä tilanteita, kun itse jätän käyttämättä laseja.

Sen verran usein on tullut hikiliikuntaa harrastaessa heiluteltua huurtuneita silmälaseja ilmassa, että harvoin lähden nykyään lasit päässä jumpalle. Myöskään saunaan tai uimaan en koskaan lähde silmälasit päässä. Kun mietin näitä kertoja ja vertaan omaa tilannettani ihmisiin, joille lasit ovat välttämättömyys näkemisen kannalta, päästään jo pitkälle piilolinssien tarpeellisuuden kanssa. Lista piilolinssien hyödyistä on kuitenkin valtavan pitkä, eikä missään nimessä rajoitu pelkästään iltapukukoodiin tai hikijumppaan ja saunomiseen.

Kun varasin aikaa Specsavers -liikkeeseen jouduin täysin ummikkona kyselemään mistä oikeasti on kyse ja mihin minun kuuluisi varautua. Ensimmäinen yllätys oli, että piilolinssisovitukselle varattiin 1,5 tuntia aikaa. Sovituksesta lähdinkin kotiin sitten huomattavasti viisaampana.
Kun kyseessä on ensimmäiset piilolinssit lähdetään tietenkin liikkeelle optikon näöntarkastuksesta. Koska omastani on aikaa vain vähän, näöntarkastus voitiin jättää väliin, mutta vähintään kahden vuoden väleinhän tuo kokonaisvaltainen näöntutkimus tulisi tehdä. Paitsi oikeiden vahvuuksien ja näön korjauksen vuoksi, tietenkin myös varmistaakseen, että silmät ovat terveet, sillä useat silmäsairaudet ovat pitkään oireettomia. Optikko ohjaa aina tarvittaessa sitten lääkärille. Specsaversilla kokonaisvaltainen näöntutkimus pitää sisällään tärkeän silmänpohjankuvauksen, jolla kartoitetaan silmien terveyttä. No, minun kohdallani tämä osuus oli hoidettu jo etukäteen, mutta piilolinssien sovitus aloitettiin kuitenkin silmien tutkimisella. Tässä kohtaa optikko tutkii silmiä valolla, jonka avulla nähdään mahdolliset esteet piilolinssien käytölle. Vaikka piilarit sopivat 99 prosentille ihmisistä, joskus silmän pinnassa voi olla jotakin, mikä estää linssien käytön. Minulla tällaista estettä ei ole, mutta optikko totesi heti, että kuivien silmieni vuoksi lähdetään liikkeelle niistä kaikkein parhaimman laatuisista kosteuttavista piilolinsseistä. Ja valinnanvaraahan todella on! Piilolinssejä on niin monenlaisia, että jokaiselle silmälle löytyy oma linssinsä, oli kyse sitten silmän erilaisista muodoista, silmien kuivuudesta tai näkemisen korjauksen tarpeesta.

Sovitus, tai piilolinssiopetus, kuten itse asian koen, aloitettiin sillä, että optikko itse näytti, miten homma toimii. Huolellinen käsienpesu, rauhallinen paikka istua ja pöydällä tilaa sekä suuri peili. Sain katsoa aivan läheltä, kuinka optikko ensin tarkisti, että linssi on oikein päin, ja tämän jälkeen asetti piilolinssit silmälleen. Helppoa ja yksinkertaista, totesin. Vaan, kun tuli oma vuoroni ehdin jo ajatella, että olen varmasti liikkeen vaikein asiakas. Aika harvoin sitä tulee silmiään kosketeltua, ja ensin tuntuikin, että linssin asettamisesta ei tule mitään. Silmäni räpsyivät kiinni refleksinomaisesti ja nenäni vuosi siihen malliin, että välillä oli pakko niistää. Tämä kaikki oli kuulemma kuitenkin ihan normaalia, ja sama haaste on ihan jokaisella ensimmäisessä sovituksessa. Mutta useamman yrityksen jälkeen sain kuin sainkin linssin oikeaan silmääni ja vasen menikin sitten jo huomattavasti nopeammin. Optikko lupasi, että ensimmäinen kerta on aina se vaikein, ja kun linssit kerran on osannut laittaa oikein, jatko on paljon helpompaa. Ja niin se on ollutkin! Kotona piilolinssien asennus on sujunut jo rutiinilla, ja vähän jopa naurattaa tuo alun vaikeus.

Kertakäyttöiset piilolinssit myydään yleensä 30 kappaleen paketeissa. Yhdessä pakkauksessa on linssejä yhdellä vahvuudella, ja yleensä piilolinssejä hankitaankin siis kaksi pakkausta, toinen toiselle ja toinen toiselle silmälle. Yksittäin pakattu linssi on hygieeninen ja helppo ratkaisu, ja toimii erityisesti meille, jotka emme aio käyttää linssejä joka päivä vaan lähinnä tietyissä tilanteissa. Taloudellisestikin tämä on ihan kannattavaa, mikäli linssejä aikoo käyttää neljä tai alle neljä kertaa viikossa. Kertakäyttöpiilolinssien säilyvyys on parikin vuotta, joten vaikka piilareita tarvitsisi vain joskus ja jouluna, säilyvyys ei ole este. Kertakäyttölinssi on kuitenkin myös se, jota suositellaan mukaan esimerkiksi vaikkapa matkoille. Helppous ja ennen kaikkea hygieenisyys tekevät niistä varman valinnan myös vaihtelevissa olosuhteissa.

Itse yllätyin, miten vähän piilolinssit silmissä tuntuvat. Alkuun kevyt tunne alaluomen kohdalla, mutta sekin menee päivän mittaan ohi. Piilolinssit kehittyvät jatkuvasti hurjaa vauhtia ja muuttuvat yhä laadukkaammiksi, elastisemmiksi ja ohuemmiksi. Optikko sanoikin, että mikäli joku on muutama vuosi sitten kokeillut tai käyttänyt piilolinssejä, harppaus eteenpäin on todella suuri. Siinä missä esimerkiksi viisi vuotta sitten asiakas totesi, että linssit eivät tunnu tarpeeksi mukavilta, tilanne on nyt täysin eri. Lisäksi teknologia kehittyy myös siinä määrin, että piilolinssien “istuvuus” erilaisille silmille on parantunut valtavasti. Itselleni oli yllätys, että piilareita saa myös monitehoina. Oikeastaan melkein kaikki näkemisen ongelmat voidaan korjata piilolinssien avulla. Nykyisin vahvat voimakkuudet tai suurempikaan hajataitto ei enää ole ongelma. Toisin kuin silmälasien kanssa, piilolinssi ei suurenna tai pienennä maailmaa, vaikka vahvuudet olisivat paljonkin plussalla tai miinuksella.  Myymälästä löytyy kattava valikoima linssejä valmiina, mutta jokaiselle voidaan myös tilata linssit omien tarpeiden mukaan.

Koska kyse on silmistä ja näkemisestä, piilolinssien kanssa ollaan hyvin tarkkana. Pelkkä piilolinssien sovitus ei riitä, vaan silmien tottuminen ja linssien varma sopiminen tulee myös varmistaa. Niinpä optikko tarkastaa piilolinssien täydellisen sopivuuden vielä kotikäytön jälkeen. Silmän pintaa tarkastelemalla nähdään, että linssi ei missään tapauksessa ole ärsyttänyt silmää ja kaikki on muutenkin kuten pitää. Piilolinssien sovituksessa lähdetään liikkeelle siitä, että asiakkaalle kokeillaan aina parasta ja uusinta piilolinssilaatua. Silti on äärimmäisen tärkeää vielä varmistua, että linssi todella sopii juuri näihin silmiin ja juuri tähän tarpeeseen, sillä niitä uusia ja parhaitakin on moneen erilaiseen silmään.

Jäin välittömästi koukkuun piilolinsseihin ja mietin vain, miksen ole aikaisemmin tajunnut miten näppäriä ne ovat. Tai ehkä olen vain ajatellut, että kun kuitenkin näen, niin olisi turhaa hankkia piilolinssit niihin hetkiin kun laseja ei voi syystä tai toisesta käyttää. Puppua! Vaikka näenkin ilman laseja, miksi tyytyä huonompaan näkemiseen, kun piilareilla voi saada paitsi kehyksettömän ilmeen ja olon, mutta myös skarpin katseen. On oikeasti ihan huippua, kun koko päivän näkee terävästi ja jumpastakin pääsee vielä nauttimaan ilman hikoilevia silmälaseja. Myös ulkoilu on huomattavasti mukavampaa, kun syksyn sade ei heti sotke silmälaseja.

 

Tiedän, että teidän lukijoiden joukossa on paljon niitä, joille piilolinssit on vanha tuttu juttu. Mutta ehkä siellä on myös joku kaltaiseni, joka on joskus ehkä miettinyt piilolinssejä, mutta jostain syystä sysännyt idean tai joku sellainen, joka on tuominnut piilolinssit kelvottomiksi vuosia sitten. Kannustan ehdottomasti kokeilemaan, oli kyseessä sitten ensimmäinen kerta tai kenties se huono kokemus vuosien takaa. Specsaversin piilarisovituksessa kaikki näytetään kädestä pitäen ja saat varmasti aikaa ja opetusta niin paljon, kuin tarvitset. Piilolinssien mukana tulee aina pieni opasesite, mutta ketään ei lähetetä kotiin pelkän brosyyrin kanssa. Jokainen kohta käydään läpi optikon kanssa ja mietitään just sulle paras tapa toimia ja käyttää piilareita.

Enemmän Specsaversin piilolinssivalikoimasta ja piilolinsseistä ylipäätään voit lukea täältä.

Ihanaa iltaa!


2 Responses to “Piilolinssiopettelua”

  1. Kaisa says:

    Itselläni on ollut lasit ala-asteelta saakka ja olen ajatellut, että piilolinssit ovat kaameat (laitttaa) ja niiden kanssa on inhottava olla. Mutta, muutama vuosi sitten kun ikänäkö 😉 alkoi vaivaamaan ja lenkkeily ilman laseja ei enää ollut turvaallista niin hankin piilolinssit. Kyllä niiden laittaminen vaati aluksi aikaa, mutta pikkuhiljaa sekin alkoi sujua helpommin. Nykyään käytän piilolinsseja aina urheilessani.
    Mukavaa syksyä! <3

    • No vähän sama juttu täällä. Silti jotenkin olen ajatellut, että ei ne piilarit ole mun juttu. Mutta kyllä ne vain on. Ja musta on kiva, että nuo kertakäyttöiset on niin helpot. Eikä sitten tarvitse laskea, että tuleeko piilareille tarpeeksi käyttöä kuukauden aikana. Kun on toki näitäkin päiviä, kun lasien kanssa pärjää ihan hyvin. 🙂

      Ihanaa syksyä myös sinne! ♡

Kommentoi