rakastumista ja kirjavinkkejä

16.10.2019

 

Taas eletään sitä aikaa vuodesta, kun käy Muumeja vähän kateeksi. Nimittäin talviunille kömpiminen maistuisi mullekin. Tai sitten vaan ihan kotiin linnoittautuminen ja kaikilta ulkoisilta velvotteilta pakeneminen. Sekin maistuisi. Ei vain taida käydä kumpikaan laatuunsa, joten ensiviikon syysloma toimii edelleen porkkanana. Hiukan vähemmän aikatuluja, hiukan enemmän pidempään nukuttuja aamuja ja ihan vain kotona olemisesta nauttimista. Voi kuinka koenkin olevani sellaisen pienen löhöilyn tarpeessa. Sopivassa suhteessa kirjoja, kynttilöitä ja keittiön sohvaa. Ja ulkoilua! Miten nopeasti oikeasti tuo ruska meneekään ohi. Sitä ja luonnon väriterapiaa pitäisi nyt ammentaa kaikin voimin.

En tiedä johtuuko se syksyn synkkyydestä, kuolleesta puutarhasta, kynttilöiden tuomasta tunnelmasta vai Prisman valmiskimpusta (oikeasti aika ihana markettien mielikuvituksettomien puskien joukossa), mutta olen viime päivinä taas jotenkin rakastunut meidän kotiin. Kuulostaakohan tämä ihan kamalalta, toivottavasti ei. Jotenkin kaikki on tuntunut niin nätiltä, että voisin vaan istua ja nauttia. Ainoastaan se pöytä kummittelee takaraivossa. Voi kunpa ehtisin käydä sen kimppuun ensiviikolla!

Minulta kysyttiin kirjavinkkejä, ja mitä viime aikoina on tullut luettua tai kuunneltua, ja tässä nyt jonkinlainen listaus. Kelpo kamaa kaikki, vaikka riippuu tietenkin siitä, mistä kukakin tykkää. Toivottavasti sieltä löytyy edes joitakin tärppejä, jos kaipaat kirjapinoon täydennystä.

Christina Larsson, Ingrid Bergman -sarja
Viides Mooseksenkirja, Likainen työ,
Et pääse pakoon
(aika perinteistä ruotsalaista rikoskirjallisuutta, sellaista oivaa Tv-kamaa)

Ruth Ware,
Synkän metsän siimeksessä,
Nainen hytissä 10,
Valhepeli
(pikkuisen psykologisempaa trilleriä. Ei brutaaleja kauheuksia, vaan enemmänkin sellaista mielen leikkiä ja taitavaa juonta)

Jessica Fellows
Nuori, kaunis ja kuollut
(Tämä on toinen osa kirjailijan Mitford -sarjasta. 1900-luvun alkupuoliskolle ajoittuvaa faktan ja fiktion yhdistelmää. Kuvaa luokkajakoa ja toimii, jos tykkäät Agatha Christiestä ja Dawton Abbeysta)

Yrsa Sigurðardóttir 
Perimä
Pyörre
Synninpäästö
(islantilaista nordic noiria. Aika jännää ja paikoin ehkä vähän turhankin raakaa menoa)

Sophie Hannah
Kolme Neljästä
(Hercule Poirot -tarinat uudelta kirjailijalta. Ehkä en alkuun ihan purematta niellyt, mutta tämä Hannahin kolmas on ehdottomasti paras. Toimii jos tykkäät Agatha Christien tyylistä, perinteisestä salapoliisiromaanista ja olet Hercule Poirot -fani)

David Lagercrantz
Tyttö joka eli kahdesti
(Stieg Larssonin Millenium trilogian viimeisin jatko-osa, eli kolmas Lagercrantzin kirjoittama. Tykkään, koska Lisbeth Salander vaan on niin hyvä!)

Joël Dicker
Stephanie Mailerin katoaminen
(kolmas Dicker. Kuten kaksi edellistä, tämäkin on niin hyvin rakennettu ja mukaansa tempaava, että pakko ahmaista nopeasti. Kuten edeltäjänsäkin tämäkin on sellaista tekstiä, joka jää kummittelemaan päähän vielä pitkäksi aikaa)

Pernilla Ericson, Erla-ryhmä -sarja
Sinua seurataan
Löydän sinut
Älä käännä selkääsi
(tämäkin varsin perinteistä ruotsalaista rikoskirjallisuutta. Nämä luettuasi mietit netinkäyttöä eri tavalla)

Camilla Grebe
Kun jää pettää alta
Lemmikki
(psykologista jännitystä, koukuttavaa juonta ja kivat henkilöhahmot)

Denise Rudberg Marianne Jidhoff -sarja
Yksi tappava syrjähyppy,
Toinen toistaan pahempi,
Kolmen kohtalokas leikki,
Neljä kertaa kosto,
Kun kello lyö viisi
(loistava ja viihdyttävä ruotsalainen rikosromaanisarja. Näissä ollaan Tukholman yläluokan menossa mukana ja henkilöthahmot on niin onnistuneita, että jos luet ensimmäisen, haluat lukea kaikki!)

Håkan Nesser “Kaupunki -sarja”
Carmine Streetin sokeat
Taivas Lontoon yllä
Elävät ja kuolleet Winsfordissa
(Nesser on yksi parhaista kynäilijöistä. Tykkään tekstin tyylistä, kyynisestä kerronnasta ja näissä täysin irrallisissa romaaneissa on vahvaa Nesseriä. Eivät silti vedä vertoja kirjailijan Gunnar Barbarotti -sarjalle, joka on aivan mahtava!)

Jørn Lier Horst William Wistingin -sarja
Hylkiöt
(sarjaa kutsutaan Norjan Wallanderiksi, eikä suotta. Viaplay teki Wisting -sarjan, ja tämä tosiaan toimii loistavasti myös telkkarissa!)

Plussana:

Vähään aikaan koskettavin ja kaunein:
Anthony Doerr, Kaikki se valo jota emme näe
(jos valitset vain yhden, valitse tämä! Vähän kuin Dickerit, tämäkin pyörii yhä mielessäni)

Menossa tällä hetkellä:
Jo Nesbø, Veitsi
(Harry Hole on palannut. Ja hyvä niin, sillä ehtikin jo tulla ikävä!)

Seuraavana vuorossa:
Camilla Greben, Horros tai Christina Larssonin, Siluetti

 

Mutta sitten olis vuorossa ajelu balettitunnille. Ei siis ajankäytöllisiä ongelmia tällekään päivälle.


10 Responses to “rakastumista ja kirjavinkkejä”

  1. En yhtään ihmettele, että olet ihan rakastunut kotiinne. Kun aloin katselemaan kuvia, melkein ääneen huudahtelin täällä, että “en kestä miten ihana tunnelma”.
    Vaikka ei voidakaan vaipua Muumien lailla talviuneen, kyllä kotoilukin on ihanaa.
    Ja kirjat, kynttilät, takkatuli, sohva ja kukat…
    Kiitos myös kirjasuosituksista! Osa taitaa olla mulle liian jännää kamaa, mutta tuo ´Kaikki se valo jota emme näe`, voisi olla mulle hyvä.

    • Voi kiitos! ❤️ Ja tosiaan vaikka ne talviunet on poissuljetut, niin kyllä tuo kotoilukin aika ihanaa on. Keväällä elämä sitten taas painottuu enemmän ulos, ja silloin ainakin minussa on huomattavasti enemmän virtaa. 🙂

      Oi, se on ihana kirja! Ja suosittelen lukemaan myös ne Jessica Fellowsit. Ne on ihanan kepeää ajankuvaa.

      Kaunista torstaita. Täällä harmaata ja synkkää, mutta kodikasta! ❤️

  2. Marja says:

    Vau siis Prismastako tuo kimppu?! Äkkiä Prismaan siis 🙂 Ja tottakai voi rakastua kotiinsa – mikäs sen ihanampi tunne!

  3. Päivikki says:

    Kiitos vinkeistä! Pari meni heti kirjaston varaukseen🤩 mukavia syyspäivä!

    • No kiva jos sieltä jotakin löytyi! ❤️ Jos mä löydän hyvän kirjailijan luen usein monta putkeen. Sitten seuraavaan ja odotellessa tietty uusia kirjoja hyväksi todetuilta. 🙂

  4. Minna says:

    Hei Emilia, olen jo pitkään seuraillut blogiasi.
    Kotisi on todella kaunis, viihtyisä ja samalla rento: ja mikä tunnelma kuvistasi välittyy.
    Ja sitten… Mitä lämmitysmuotoa käytätte kotonanne, millainen on sisälämpötila syksyllä ja talvella ja osaatko arvioida kustannuksia vuositasolla. Kiitos vastauksesta jo etukäteen.
    Ihanaa syksyä sinulle ja perheellesi 🙂

    • Kiitos, Minna ❤️

      Meillä on vesikiertoinen puulämmitys, eli lämmitämme käyttöveden ja pattereissa kiertävän veden puulla. On toki tulisijat ja sitten ilmalämpöpumppu.
      Vuosikustannusta on paha sanoa, koska puut tehdään itse. Toki puu ostetaan, mutta en osaa oikein antaa mitään verrattavissa olevaa arviota. Puuta kuluu kesälläkin, kun vesi pitää lämmittää, ja sitten taas muun osan vuotta muutenkin. Myös kattilalla ja varaajalla on merkitystä. Mutta onhan tämä halpa lämmitysmuoto. Meillä on myös sähkövastus, mutta sitä ei käytetä.

      Kaunista syksyä myös sinne! ❤️

  5. Api says:

    Niin kaunista ja tunnelmallista💛

Kommentoi