puutarhatöitä tammikuussa

22.1.2020

Joka syksy kun hankin kasan kukkasipuleita, jää niistä vähintäänkin puolet kaivamatta maahan. Yritän aina venyttää toimenpidettä jotta maa ehtisi viiletä ja sitten tulee pimeää, märkää ja kylmää. Ja joka kevät kaivan sipuleita maahan päättäen, että nämä olivat ne viimeiset talvetetut. Ei sillä, ihan hyvin nuo keväälläkin maahan laitetut sipulit ovat kasvaneet. Vähän myöhässä kukkivat ensimmäisenä vuonna, mutta sitten ihan normaalisti. Mutta koskaan ennen ei ole ollut mahdollista kaivaa kukkasipuleita maahan tammikuussa, joten pakkohan tuokin ihmeellisyys oli kokea.

Kylmä, märkä ja pimeä ovat myös syyt siihen, että meillä ei juuri harrasteta syysharavointia. Keväällä kun lehdet ovat niin paljon kevyempiä ja työ muutenkin mielekkäämpää. Ja koskaan ennen en ole tammikuussa tarttunut haravaan, mutta nyt sain kokea senkin ihanuuden. Ja tuntuihan se hyvältä. Aurinko poskilla ja raikas tuuli hiuksia hulmuttamassa. Levitin myös kompostia ja nautin vuoden ensimmäiset kasvihuonekahvit (vai voiko sanoa kevään ensimmäiset!?).

Käsitän toki, että eletään sydäntalvea ja kuukauden päästä voi maassa olla metri lunta, mutta pieni puutarhaterapia pimeän ja pitkän syksyn jälkeen teki hyvää. On kuin olisi päässyt hetkeksi kylään huhtikuulle. Ja kyllä, lisäsi se tietenkin myös keväänkaipuuta.

Mur Maxi -kasvihuone kasattiin kesällä 2018 yhteistyössä Willab Gardenin kanssa.


3 Responses to “puutarhatöitä tammikuussa”

 1. lisbet e. says:

  Sama tunne, ihan kuin olisi ollut jo kevät tänään. Lumettomassa talvessa on puolensa, kaikki on oikeasti niin paljon helpompaa sekä kotona että kaupungilla. Mutta kyllä silti ottaisin mielummin ne aurinkoiset keväthanget. Ehkä ne vielä tulevat, helmi- ja maaliskuu voivat tosiaan näyttää aivan toisenlaisia kasvoja. Aika käy silti vähiin täällä etelässä.

  Oikeastaan mun piti kommentoida noista kukkasipuleista, että kröhöm, pystyyköhän jostain vielä tähän vuodenaikaan ostamaan sellaisia? Jos haluaa niitä vielä tälle syksyä istuttaa.

  • Helppoa on todella ollut. Ei ole ollut huolta lumitöistä. Vaikka kyllä se lumi vain kaunista on, tavallaan kaipaan kovasti niitäkin maisemia. No, maaliskuussa ollaan viisaampia ja tiedetään miten talvelle lopulta kävi.

   Kyllä niitä kukkkasipuleita usein jää myymättä. Plantagen, honkkarit ja tokmannit kannattaa ainakin kysellä. Itse ostan yleensä aina alelaarista.

 2. Hirvonen says:

  Itselläkin jo kädet syyhyää että pääsisi tekemään istutuksia kasvihuoneeseen. Totta puhut että tämä talvi on ollut erikoinen lämpötilojen puolesta. Juurikin tuo on kumma että pystyy kaivamaan sipuleita maahan jo nyt.

Kommentoi