{ entä jos mieli muuttuu? }

10.4.2014

Tässä siivouspäivän lomassa olen tänään pohtinut sitä, miten sisustusmakuni, ja sitä myöden kodin sisustus, on vuosien varrella muuttunut. Tai oikeastaan olen miettinyt sitä, miten luonnollista on, että maku sisustuksen suhteen muuttuu. Samoin muuttu muoti ja tyylijutut, hiustyylit jne… Ihminen menee trendien perässä, välillä jopa sitä tiedostamattaan. Ja tarkoitan, että eihän ihminen välttämättä tarkoituksella pyri sinne aallonharjalle, mutta olemme kuitenkin alttiita vaikutteille, ja ihan vain jo tämänhetkiselle tarjonnalle.

makuuhuone 2

Olen välillä törmännyt ajatukseen, että bloggaajan tyylin tulisi olla jollakin tavalla stabiili. Takinkääntäjistä ja tyylipettureista ei aina pidetä. Muistan hyvin kommentin, jonka sain kun laitoin blogiin ensimmäisiä kuvia väliaikaisasunnostamme:
“Pidin enemmän vanhan kotinne värikkäistä tapeteista, kuin näistä hegettömistä valkoisista seinistä. Lopetan tämän blogin seuraamisen tähän.”

Mitäpä tuohon sanomaan, vuokralla asumisessa on aina puolensa.

makuuhuone 1

Talokaupoissa tapetit tuli jättää seinään, ja vuokra-asunto tuli hyväksyä niine hyvineen. Mutta, värikkäitä tapetteja ei tullut perästäkään takaisin. Hengetön valkoinen jäi elämään, ja totesin mieleni muuttuneen. Syitä voi toki olla moni. Ehkä huomasin valkoisten seinien rauhoittavan vaikutuksen, ehkä näin silmissäni tämän kodin vaaleampana ja harmonisempana. Ehkä kahden lapsen äitinä aloin arvostamaan hillittyjä sävyjä leluvuorten alla. Tai, ehkä kirjavat tapetit tulevat vielä takaisin! Eihän sitä voi tietää! Koti on enneksi paikka, jossa mieltään saa muttaa, ja jokainen voi toteuttaa itseään omalla tavallaan.

makuuhuone 3

Itse en koe olevani siellä tyylin aallonharjalla millään tavalla. Kodista on tullut paikka jossa sekoitan uutta ja vanhaa, arvokkaampaa ja edullisempaa. Mutta, aina itselleni jollakin tapaa tärkeää. Kiinnyn tavaroihin ja huonekaluihin, tai oikeastaan tarinoihin niiden takana. Muistoja. Niitä kerään ympärilleni. Melkeinpä yhtä tärkeä kuin on makuuhuoneen vanha ruusukaappi, on myös Ikean sänky. Sen noutoon kun liittyy hauska tarina, jolle jaksamme nauraa yhä.

makuuhuone 4

Jos parin vuoden sijaan katson pidemmälle taakseni, voin todeta, että suurin vaikuttaja kodin tyyliin on varmasti elämäntilanne. Aloittaessani seurustelun, jouduin luopumaan viivasuorista matonvipsuista ja monesta muusta itselleni tärkeästä jutusta. Opiskelija budjetilla ei paljon sisusteta ja toteankin rehellisesti, että mikäli viime viikonlopun lottopotti olisi osunut kohdalleni, meillä näyttäisi varmasti ihan erilaiselta. Sitä tosin on turha spekuloida, kun en edes lottoa. Toisaalta, sisustukseen vaikuttaa myös lapset ja harrastukset, oikeastaan koko elämä!

makuuhuone 5

Ihmiset muuttuvat, ja kodit siinä sivussa. Tällä hetkellä olen varsin tyytyväinen tähän tilanteeseen, sikäli kun laskee pois remonttia odottavat nurkat ja keskeneräisyyden. Tällä hetkellä vaihtuvat vuodenajat riittävät kodin piristykseksi. Välillä voi heittää makuuhuoneen tyynyt olkkariin ja toisinpäin. Samaa hengetöntä valkoista ja harmaata on koti täynnä.

makuuhuone 6

Jees, mutta nyt mä jatkan siivoilujani. Hetken aikaa kuitenkin nautin vielä näistä Kristan ottamista kauniista kuvista. Vanha koti -postauksen kuvista näkyy, kuinka sisustus on muuttunut, mutta toisaalta huomaan, että niin moni muukin asia on mennyt eteenpäin. Ja, niin kai sen kuuluukin!

Aurinkoa torstaihinne!


30 Responses to “{ entä jos mieli muuttuu? }”

 1. Sari says:

  Hyvä kirjoitus. Tätä jäin miettimään… Mä kannatan sydämellä sisustamista. Painiskelin vuosi sitten jonkinlaisessa suossa kodin tyylin suhteen. Nuo mainitsemasi vaikutteet meinasi viedä mukanaan ja tuntui että liian moni tyyli houkuttelee. Tein stopin ja jäin miettimään millainen minä olen ihmisenä, millainen on meidän perhe. Koska koen olevani sisimmässäni värikäs ja jollain tapaa vähän vekkuli tyyppi (ei ehkä näy niin ulospäin ;)) ja sitä samaa löytyy myös muusta perheestä, otin sisustukseen takaisin värit ja ilon, ei mitenkään räiskyvänä mutta sellaisina pieninä sopivina annoksina sen mun ikiaikaisen rakkauden, harmaan rinnalle. Samalla mukaan tuli selkeämmät linjat. Mutta joo, mä karsastan sitä että mennään vain trendien mukana tai kopioidaan suoraan muita, mutta jokainen toki tyylillään. Mäkin olen tällä hetkellä iloinen siitä missä ollaan ja mihin sisustuksessa ollaan menossa. Tuntuu, että tämä on se mun juttu. 🙂
  Huh tulipas analysoitua!

  • Arvaa vaan mietinkö kuule just sua, kun kirjoitin tän! 🙂 Yhtäläisesti on meillä kyllä tyyli muuttunut, vaikkei ihan samanlainen olekaan.
   Mä niin ihailen sun tyyliä, ja sitä selkeyttä ja värien käyttöä. Mutta meillä sellainen menee lastenhuoneessa ja työhuoneessa. Muualle kaipaan pehmeämpää.
   Mutta onneksi jokainen voi laittaa kotiaan kuten haluaa. Ja muuttaa mielensäkin!
   Kiva tunne, kun tuntuu, että oma koti on ihan omassa asussaan! 🙂

 2. Salla says:

  Kivasti kiteytetty. Helppo samaistua. Ihana blogi 🙂

 3. Miia says:

  Herttinen, en edes tiennyt, että teillä on joskus näyttänyt noin värikkäältä vaikka olen blogiasi jo useamman vuoden seurannut (mitenhän se on edes mahdollista?!?! :D) Ihanan harmonista teillä, ja mielen muuttaminen on kuule ihan normaalia! Harrastan itse samaa 🙂

 4. Marjaana says:

  Juurikin niin – koti on paikka jossa saa itseään toteuttaa. Saa myös kyllästyä ja muuttaa mieltään tai asua hyväksi todetun keskellä vuosia.Blogin lukijoilla on sitten vara valita millaista blogia lukevat ja mikä itseä inspiroi. Ole sellainen kuin olet, muuta mieltä jos haluat. 😀

  • Juuri näin! Koti on koti ja se on siellä eläviä ja asuvia ihmisiä varten, eikä voi ajatella oikein muita. Kun itsellä on hyvä olo, voi hyvää mieltä sitten jakaa vaikka valkoisten seinienkin ympäröimänä! 🙂

 5. Upea tuo vanha kaappi sängyn vieressä, aivan ihana.

 6. nalle says:

  Sisustusmaku jos mikä muuttuu (onneksi) vuosien varrella. Ensimmäisestä asunnostani muistan sintsiverhot, joita mulla oli eri vareissä. Sitten on ollut punaista ja sinistä seinää, joita en voisi tänään kuvitellakaan valitsevani.
  Olinkin jo unohtanut teidän entisen kodin tyylin. Tykkään niin tästä uuden kodin rauhallisesta värimaailmasta.

 7. Heli says:

  Minäkin olen seurannut blogiasi jo pitkään enkä muistanutkaan että teillä oli noin värikästä. Itse pidän värikkäästä tyylista. Tai ylipäänsä kodeista, missä näkyy persoonallisuus ja elämä. Kodeista, joissa on jotain särmää, ilonpilkettä, omanlaista. Kodeista, joissa on jotain vanhaa, jotain uutta. Ja vaikka teillä ei ole niin paljon väriä enää kuin aiemmin, niin tykkään kyllä kodistanne tosi paljon!

  • Joo, enpä meinaa muistaa itsekään! 🙂

   Itse ajattelen nykyään, että koti on koti. Jos joku päivä saan huutavan tarpeen maalata kaiken oranssiksi, niin sitten maalaan. Kunhan se on oman näköinen, se on koti! 🙂

 8. Pilvi says:

  Tosi hyvä kirjoitus -kuten aina ja kaikki blogissasi! 🙂

  Olen täysin samaa mieltä, että kodin tyyli saa muuttua vuosien aikana, sillä niin se ihmismieli vain toimii. Tärkeintä minusta on se, että muutos on aina asukkinsa näköinen ja näin ollen persoonallinen. Persoonallinen ei tosiaan tarkoita sitä, että seinät ja kalusteet räiskyvät sateenkaaren väreissä vaan sitä, että koti tuntuu asujistaan kodilta ja kotoisalta. Paikalta, jossa viihtyy ja jossa on hyvä olla. On ne seinät sitten vitivalkoiset tai riemunkirjavat.

  Sun molemmat kodit ovat persoonallisia ja superkauniita, vaikka ovat keskenään hyvin eri tyyliset. Ja silti niissä on tosi paljon samaakin. Ihania kodikkaita koteja!

  • Hauska, kun kirjoitit, että silti niissä on paljon samaakin. Mä nimittäin mietin sitä myös! Ne perusjutut on kuitenkin säilyneet ja tavallaan kehykset vain vaihtuneet, kuten tosin koko talokin. 🙂
   Pääasia on että kotonaan viihtyy, siitä ei pääse minnekään! 🙂

 9. LeAnn says:

  Mä tykkään niin näistä sinun kirjituksistasi. Taas oli niin asiaa. 🙂
  Minä muistan ne värikkäät tapetit. Kauniithan nekin oli. Mutta minä ainakin luen blogeja niissä olevien postausten perusteella. Ja näistä minä ainakin tykkään. Ihana blogisi. ♡
  Kotihan on juuri siitä se maailman paras paikka, että siellä voi todellakin toteuttaa itseään. Jos meidän kodin näkisi sisältä, ei välttämättä uskoisi minun kodikseni. On hiukan erilaista… 😉 Mutta kuten kirjoitit, onneksi koti saa ja voi muuttua omanmaun muuttumisen mukaan. 🙂

  • Joo, onhan se koti kuitenkin tärkeä just siksi että se on koti. Ja Kotona on lupa saada itsensä viihtymään. Niin sen kuuluukin olla. Paikka jossa voi oikeesti olla kuin kotonaan! 🙂

 10. heidi says:

  Muistan oikein hyvin vanhan kotinne tyylin, värit, tapetit….minuun taitaa iskeä kuitenkin enemmän värit kuin valkoiset seinät, siis joku niissä vain vetoaa. Mutta sulla on vahva tyylitaju, niin kodin kuin vaatetuksesi suhteen, joten teillä näyttää tositosi kauniilta nytkin!!! Harmoniselta…Jatka samaan tapaan, sisustele siten miten hyvältä tuntuu, ei se ole niin vakavaa ♥

  • Sä olet kyllä keikkunut muuten mukana jo pitkään! 🙂 Monet jutut käsitelty vuosien varrella! 🙂

   Mutta tosiaan, kodit muuttuu niin se vain on.
   Mä itse luen blogeja hyvin laidasta laitaan. On modernia, retroa, romanttista jne. Must aon ihana nähdä muitakin tyylejä, kaikkea kun ei voi omaan kotiinsa kantaa! 🙂

 11. Martta says:

  Kieltämättä minäkin vähän odotin niitä värikkäitä tapetteja 🙂 Mutta tosi kaunista teillä on nytkin, ja pääasiahan tosiaan on se, että koti tuntuu kodilta. Tarinat huonekalujen takana on tärkeitä mullekin, ne kun on sitä mikä pysyy, vaikka mieli muuttuisi tapettien ja maalien suhteen monestikin.

  • Niin, eihän sitä koskaa tiedä miten seinille vielä käy! 🙂
   Mutta tosiaan huonekalut ja jotkin esineet, tai muistot niiden takana, ne on itsellenikin ihan älyttömän tärkeitä… Meillä oli suuri osa huonekaluista silloin vuoden veran varastossa, ja voi sitä tunnetta, kun tuokin ruusukaappi saatiin kotiin! ♥

 12. Roosa says:

  Olen joskus miettinyt miltä kotini näyttäisi ilman mitään ulkopuolisia vaikutteita. Minkälainen sisustustyyli kaikenkaikkiaan olisi jos olisin asunut koko ikäni markkinavoimien ulottumattomissa.
  Olisiko esim. jotkut design tavarat minusta upeita jos lehdet/ohjelmat/blogit eivät olisi niitä esitelleet. Tai olisiko valkoinen edelleen lempisisustus “värini”.
  Sama ulottuu tietenkin myös ulkonäköön,vallitseva kauneusihanne kun on ihan jonkun muun luoma. Ylipäätään olisi mielenkiintoista tietää,millainen estetiikan tajuni olisi ihan luonnostaan,ilman kenenkään näpelöintiä.

  Jollain on selkeästi liikaa aikaa 😉

  Kiitos kivasta blogista!
  Kuvasi ovat kauniita ja harmonisia,mukavaa katsottavaa ja luettavaa. Toimii ainakin tähän muokattuun makuun 😉

  • Sä sait kiinni siitä mun ajatuksesta. Eli vaikka me ei tietoisesti pyritäkään olemaan vimpanpäälle trendikkaita, niin otetaanhan me aina jostakin niitä vaikutteita. Ja nykyään vaikutteilta on vähän vaikea olla suojassa! 🙂

   Mutta kiva jos viihdyt täällä, eikä vaikutteet tai muu töki. 😀 Mustakin on toisaalta ihanaa, että nykyään voi nähdä niin paljon tyylejä ja tyylisuuntauksia yhdessä päivässä, eikä kaikkea tarvitse kokeilla itse. Mutta olisi toki kiva tietää, että mikä se mun oma linja olis, jos kaiken muun pyyhkisi pois! 🙂

 13. Liina says:

  Eilen kirjoittelin omassa blogissani hiukan samasta aiheesta, mutta keskittyen keittiöihimme vuosien varrella.
  Oikeastaan aika hauskaa katsella taaksepäin mistä itse on tykännyt vaikkapa kymmenen vuotta sitten!

  http://villailona.blogspot.fi/2014/04/keittioita.html

 14. Piia says:

  Heippa!
  Ensiksi paljon onnea kolmannesta sijasta! Tämähän vaan on niin ihana blogi. 🙂
  Olen lukenut blogiasi jo kauan, mutta tämä on eka kerta kun kommentoin. Mulla olisi yksi kysymyskin, koska olen remppahommissa itsekkin ja haluaisin tietää mitä valkoisen sävyä teillä on käytetty lattiassa ja seinissä?
  Oikein mukavaa kevään jatkoa!

  • Moikka!
   Kiitos, ihana kun kommentoit, mutta olen aina halunnun sanoa, että täällä saa jokainen piipahtaa ilman minkäänlaista tunnontuskaa siitä, että pitää komentoida! 🙂

   Meillähän kävi lattioiden kanssa niin, että valitsimme vaalean harmaan sävyn, ja maalasimme sillä. No, seuraavana päivä kaikki lattiat näyttivät vaaleansinisiltä. Paniikissa haimme sitten betolux akvaa maalarinvalkoisena ja se toimi! Nyt lattiat näyttävät monessa huoneessa harmailta, vaikka kyseessä on siis aika perusvalkoinen sävy. Se riippuu niin paljon valosta!
   Seinissä meillä on samaa maalarinvalkoista, tosin oikeastaan vain eteisessä. Muissa on yhä sävyttämätön valkoinen pohjamaali, kun en osaa oikein päättää. Varmaan jotain kalkkimaaleja jossain kohtaa haluan myös kokeilla. Kivoja harmaan sävyjä. 🙂

Kommentoi