{ unelmana kaunis pihasauna }

09.4.2014

Lupasin teille remppapostausta, ja kuvia, jollaisia blogissa ei yleensä näy. Eli, niitä surullisen kuuluisia ennen-kuvia. Remonttikohteena on nyt pihasauna ja sen pukuhuone, ja ajattelin, että pääsette seuraamaan projektia nyt ihan alusta asti!
Pääsin mukaan täällä blogeissa jo näkyneeseen K-Raudan ja Indiedaysin Kodin unelmia -kampanjaan. Sain esittää oman remonttihaaveeni ja K-Rauta tuli avukseni sen toteuttamiseen.Myönnän rehellisesti, että hakiessani mukaan tähän kampanjaan, sauna ei juuri käynyt mielessäni. Kuten tiedätte, meillä riittää sitä remontoitavaa täällä sisätiloissakin vaikka kuinka. Ei oikeastaan ole huonetta jonne apu ei kelpaisi!
Siitä, miten kuitenkin päädyin saunan pieneen pintaremonttiin, ajattelin kertoa teille hiukan enemmän!

sauna ennen 7

Kuten blogiani pidempään seuranneet hyvin tietävät, vanha talo oli pitkään unelmani, ja perheemme on tietoisesti kulkenut kohti tätä unelmaa. Oli väliaikaisasumista, etsintää, pettymistä, ja lopulta se haaveen toteutuminen; Oma punainen tupa!
Muistan kuin eilisen päivän, sen kesäillan kun saavuimme katsomaan taloa ensimmäistä kertaa. Oli sattumien summa, että koskaan pääsimme tälle näytölle, siitäkin kirjoitin teille aikanaan kaikki on mahdollista -postauksessa.
Mutta, kun silloin aikanaan saavuimme taloa katsomaan, ei asia ollut heti täysin selvä. Kierrettyämme sisätilat luin mieheni kasvoilta sanan EI. Pitkän yhteiselon jälkeen olen oppinut, että tuota ei-reaktiota on aika vaikea mennä muuttamaan. Mieheni on, no sellainen perus periaatteen mies. Kun asia on päätetty, se on päätetty.
Sirryimme kuitenkin  vielä katselemaan talon ulkorakennuksia, joissa tämä saunakin sijaitsee. Siellä se sitten iski. Nimittäin ne sanat “Tämä on meidän koti, me otetaan tää!” Ja, ne sanat tulivat mieheltäni!

sauna ennen 5

En ole koskaan itse ollut saunojaluonne. Tai ehkä en vain ollut koskaan nauttinut tavallisen sisäsaunan tukahduttavasta kuumuudesta, joka tuli sähkökiukaasta. Mene ja tiedä, kai saunamakujakin voi olla monia. Nyt täytyy myöntää, että tämä sauna on herättänyt sisäisen saunatonttuni henkiin, ja tämän oman saunan löylyistä nautin ihan uudenlaisella tavalla. Sauna ei kuitenkaan ole itselleni se tärkein juttu, mutta se on sitäkin tärkeämpi miehelleni. Jo pelkkä saunan lämmittäminen tuntuu olevan retriitti, jonka veroista on vaikea löytää. Miksi siis en unelmoisi saunatilojen remontoinnista, kun tiedän, miten tärkeät ne on miehelleni!

sauna ennen 8

Nappasin joitakin kuvia saunasta ja sen pukutilasta, ja sovimme ajan Porin K-Rautaan, joka luonnollisesti on meitä lähinnä. Aika nopeasti puhuimme samaa kieltä myyjän kanssa, joka kertoi myös itse kunnostavansa vanhaa taloa. Myyjän vaivihkainen kysymys, “mitä olin ajatellut vanhoille oville”, paljasti samanhenkisyytemme. Ovia ei tietenkään mennä pilaamaan, vaan mielummin korostetaan!

Edellinen asukas on vaihtanut saunaan lauteet, jotka ovatkin rakenteellisesti oikein hyvässä kunnossa. Saunaa on kauttaaltaan myös käsitelty tummanruskealla värillä, mutta muuten kaikki onkin useiden vuosikymmenten takaa. Kuten esimerkiksi ehtakeltaisenvihriäiseksi kuvailemani betonimuuri kiukaan takana, ja 1970-lukua henkivät verhot pukutilassa. Joo, en jaksanut viime kesänä nähdä vaivaa edes niistä. Työnsin koko saunan ajatuksistani.
Mutta nyt mun päässä on selvä suunnitelma! Värimaailmassa mennään hillitympään, ja sauna raikastetaan vanhaa kunnioittaen valkoisen, harmaan ja hiilenmustan sävyissä! Sauna tulee saamaan uuden elämän ja raikkaan ulkonäön. Olkoon se vaikka pieni kiitos miehelleni tästä kodista, ja kaikista niistä tunneista, jotka hän on kuluttanut melko itsekäitäkin unelmiani toteuttaessa!

saunan värikartta

Alapuolelta voitte aukaista lisää näitä karuja todellisuuskuvia saunan tämänhetkisestä tilanteesta.

 Tätä pintaremppa ja sisustusprojektia pääsette nyt seurailemaan täällä blogissa.
Mutta, koska uskon, että aika monella muullakin on pieni unelma kodin laittamisesta, pienestä remontista tai sisustamisesta, pyydän teitä jakamaan omat haaveenne ja unelmanne!
K-Raudan Facebook-sivuilla on nimittäin käynnissä Mistä unelmoit kotonasi -kilpailu. Kilpailu on voimassa 16.4. 2014 asti, ja jaossa on viisi kappaletta 100 euron lahjakortteja K-Rautaan! Kannattaa siis osallistua!

k_rauta_ban_900x300

K-Raudan kilpailusivulle pääset tästä ja ylläolevan kuvan kautta.

Toki minäkin kuulen mielelläni unelmistanne ja haaveistanne! 🙂


12 Responses to “{ unelmana kaunis pihasauna }”

 1. Heppu says:

  Kylläpä monessa kohtaa kirjoitustasi nyökyttelin! Meillä saunatilat vanhan talon kellarissa ja ne laitettiin uuteen uskoon reilu vuosi sitten. Mustat seinät ja harmaat lauteet saunassa, valkoista rappausta, vain pieni valaistus, pääasia että kiukaan luukku on ikkunallinen ja katosta roikkuu lyhty <3 Raakalaudan näköistä seinää pukuhuoneessa, luonnonkiveä..vanhaa henkeä täysin kunnostetussa.

  Mekään ei oltu ennen tätä taloa saunojaihmisiä. Nyt voisimme lämmittää saunaa vaikka joka ilta! En nauti enää ollenkaan sähkösaunan kuumuudesta kun olen päässyt puusaunan kosteisiin ja lempeisiin löylyihin <3 koko taloon leviää ihana tuoksu saunailtoina, saunajuomat on kylmässä ja melkoinen rituaali tästä on tosiaan sytyttelyineen ja puunkantamisineen tullut 😀

  Meillä on suunnitteilla piharakennus vanhoja sellaisia mallina käyttäen. Mulla on sille rakennukselle vain yksi toive: pihasauna. Luulen sen vievän tätä rituaalia ja saunahulluutta uudelle levelille 😀

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan teidän projektia, puitteet ovat upeat! Ja nuo ovet <3 ihanat!

  • Olen kuullut aika paljon tarinoita meidän kaltaisista puusaunaan rakastuneista! 🙂

   Toivon todella, että saunahaaveenne toteutuu! Mikäs sen parempi harrastus, kuin omassa saunassa nautiskelu ja rentoutuminen! 🙂

 2. Hanna-Riikka says:

  Oi oi, tätä projektia jään mielelläni seuraamaan. Meillä odottaa pihalla upea sauna, kunhan joku vain sen upeuden remontoisi esille.

  • Eli vissiin aika sama tilanne!? 🙂

   No, ihana nähdä tuleeko saunasta pienen remontin jälkeen mulle itsellenikin enemmän sellainen nautiskelupaikka. Kesäiltoja ja koivuvihtoja odotellessa!

 3. Outi-Maria says:

  Ihana projekti ja rakkauden osoitus miehellesi. Itse olemme rakentaneet mökkiä useita vuosia ja huomasin myös miten tärkeä sauna on miehelleni. Sauna taitaa todella olla miehille eräänlainen”mittari” miehisyydestä 😉 Meillä on myös saunassa tummat hiilen väriset seinät ja olen kyllä ollut tyytyväinen. Kiukaan takainen muuri on harmaa… Aika samalla maulla mennään :)Voi miten innolla jään odottelemaan teidän saunan valmistumista. Onnea urakkaan!

 4. Mirka* says:

  Ihana postaus, kauniisti kiität miestäsi 🙂 Se tuoksu, mikä pihalla leijailee kun sauna lämpiää, on paras! 🙂

 5. Oi, tuosta tulee varmasti ihana!:)

 6. Katti says:

  Eikä! Ihan kuin meidän pihasaunasta! olemme remontoineet viisi vuotta rintamamiestaloamme ja sauna on saanut odottaa vuoroaan, mieheen on iskenyt remonttiähky… Mutta josko ensi kesänä. Mielenkiinnolla odotan vinkkejä remonttiin 🙂

Kommentoi