Pari vinkkiä sadepäivälle

07.7.2016

Sadepäivää!

Nimittäin ainakin täällä meillä päin on varsin synkkä ja kolea ilma, joka muistuttaa kovasti niistä mökillä vietetyistä lapsuuden kesistä. Sade piiskasi järveä ja ukkonen paukkui. Telkkarista tuli aina Tangomarkkinoita, ja mukaan oli pakattu uusi Elloksen kuvasto, jota selasimme siskoni kanssa alusta loppuun ja lopusta alkuun pelaamalla, mitä ottaisit tältä aukeamalta -peliä. Pointti oli se, että joka aukeamalta piti valita jotain, niistäkin vaatteista, joista ei ollenkaan tykännyt. Tangomarkkinoiden ja Elloksen lisäksi sateista mökkilomaa viihdytti Ostos-TV, joka oli verrattain uusi keksintö, ja hetken aikaa varsin viihdyttävä. Jännitystähän tähän kaikkeen lisäsi vanha rämisevä TV ja tuulessa heiluva TV-antenni, joka ei jaksanut uhmata luonnonvoimia millään muotoa. Mökkiloman kohokohtia oli tietenkin se, että pääsimme käymään lähimmässä kaupungissa, jossa oli Tiimari! Ai että, se oli pikkutytölle melkoinen tapahtuma!

sadepaiva 1

Mikäli Ostos-Tv ei jaksa houkutella, suosittelen katsomaan Yle Areenasta sarjaa nimeltä Dicte! Sieltä löytyy jo pari jaksoa, ja uusi ilmestyy (ja näkyy toki ihan telkkarissa) huomenna perjantaina.
Kyseessä on Tanskalainen poliisisarja, jonka pääosissa on Dicte, vasta eronnut rikostoimittaja, joka palaa lapsuuden seuduilleen Århusiin. Sarjan idea on vähän kuin Liza Marklundin Annika Bengtzon -romaaneissa, mutta mielestäni Dicte on onnistunut ruudun puolella Marklundin leffoja paremmin. Tanska on vähintään yhtä taitava kuin Ruotsi näissä asioissa. Eli jos tykkäät pohjoismaisista poliisisarjoista, pidät myös Dictestä. (Mikäli sadepäiviä tuntuu puskevan enemmän, ja laadukkaat poliisisarjat kiinnostavat, kannattaa myös katsoa Kylmäveriset tappajat (Den som dræber), joka on yksi parhaista tämän lajin tanskalaisista!)

sadepaiva 2

Toinen vinkki enemmän lukemista harrastaville ja ehkä vähän kevyemmän laatuinen, sillä nyt on ihan pakko kehua myös Alan Bradleyn kirjoja!
Sain siskoltani lainaksi kaksi ensimmäistä (Piiraan maku makea ja Kuolema ei ole lasten leikkiä), ja olen aivan hurmioissani! Kirjojen päähenkilö on 11-vuotias Flavia de Luce, joka asuu Englannin maaseudulla vanhassa kartanossa leski isänsä ja kahden isosiskonsa kanssa. Asetelma lapsesta salapoliisiromaanin tähtenä voi olla aluksi outo, mutta kun tartut kirjaan, et voi lopettaa! Älyttömän rikasta kieltä ja loistavaa ajankuvausta! Ilman Miss Fisheria, ei olisi Flavian kaltaisia pikkutyttöjä, ja ilman neiti Fisheriä ja Flavia de Lucea ei olisi nykypäivän naisia!

sadepaiva 3

Yleisvinkkauksena voisin sanoa, että vedä villasukat jalkaan, sytytä kynttilöitä ja hae ulkoa kimppu kesäkukkia maljakkoon! Lopulta sadepäivät on oikeasti aika ihania!


19 Responses to “Pari vinkkiä sadepäivälle”

  1. Hei Emilia, tiedätkö just tänään hehkutin tuon Dicte sarjan puolesta, huippu hyvä! Ollaan katottu jo sonera tv-ltä 2.tuotantokautta, kun ykköstä ei löytyny ja huomenna odotetaan tv.stä sarjaa 🙂

    Meilläkin täällä sadellut jo monta päivää, eikä loppua näykään, mutta siitäkin huolimatta ihania päiviä sinne! <3
    Ja kiitti kirja vinkistä 🙂

    • Ihan mahtava sarja! Pidän itse juuri tuon tyylisistä. Vähän rikosta ratkottavaksi, mutta kuitenkin sitä muutakin. Ja jaksan aina ihastella tanskalaista elämänmenoa ja asumista! 🙂

      Välillä on ihan hyvä, että sataakin. Itse olen nauttinut pari päivää siitä, kun ei ole pakko suorittaa kesää, vaan voi ihan hyvällä omallatunnolla vain olla. 🙂

      Ihanaa iltaa!

  2. anu says:

    Dicteä onkin katsottu telkkarista nyt eka hakso, eipä tullutkaan mieleen, että Areenasta löytyisi jo useampi jakso, kiitoa vinkistä! Yövahti on uusi tv-sarja ja sekin vaikuttaa ihan katsottavalta…

    • Joo, Areenasta löytyy ne kaksi jo tullutta, ja kolmas tulee sitten huomenna. Meillä ei katsella telkkaria suoraan oikeastaan ikinä, mutta areena on hyvä apu. 🙂

      Yövahdista tulee mieleen se vanha kauhuleffa, mutta pitää tutustua tähän! Kiitos vinkistä! 🙂

  3. Hanne says:

    Sateiset päivät ovat minustakin ihania pitkän aurinkoisen jakson jälkeen. Aurinkoisina päivinä mennään kuin tuulispää hommasta toiseen ja nyt on ihanaa vaan olla ja kuunnella sateen rapinaa.

    • Juuri näin! Ja kun voi ihan luvalla olla ja nautiskella rauhasta, tuntuu sitten taas kivalta ollla sosiaalinen kesäeläjä kun aurinko paistaa jälleen.

      Kynttilät ja villasukat tuovat kesäiltaan tunnelmaa nytkin. 🙂

  4. Nanna says:

    Pakko kysyä, monta kertaa ollut mielessä… Onko teidän keittiön kattolamput Ikean Hektarit jotenkin käsiteltynä? 🙂

  5. Marjaana says:

    Voi, minäkin muistan elävästi tuon “minkä ottaisit tältä aukeamalta”. Sitten naurettiin vedet silmissä kun tuli rumempia vaatteita, joista oli pakko valita.

  6. Anna-Maija says:

    Kiitokset sarjavinkistä, täytyykin tutustua, ainakin kuvaus kuulostaa hyvältä. Ja kirjavinkit… yritin juuri etsiä tuota Alan Bradleyn kirjaa kirjastosta mutta ykkösosa oli lainassa.. onko sulla muita vastaavia vinkata? Piitkästä aikaa olen ehtinyt lukemaan vähän, niin on vähän hukassa mitä lukisi. 🙂

    • No ihan Allan Bradleyn veroista ei nyt tule mieleen, mutta omassa kirjapinossa on ollut seuraavia:

      Viveca Sten
      Donna Leon
      Paula Hawkins -Nainen junassa (tästä jo kirjoitinkin)
      Anna Jansson (Maria Vernit)
      Lars Kepler
      Sidney Sheldon / Tilly Baghawe – Pimeyden airut
      Alexander McCall Smith

      Nämä nyt ekana tuli mieleen. 🙂

  7. ElisaV says:

    Tanskalainen poliisisarja Broen on tosi hyvä. Kiitti tästä vinkistä.

  8. Kiitos vinkeistä! Ja itse tykkään myös sadepäivistä kovasti. Noihin Allan Bradleyn kirjoihin täytyy ehdottomasti tarttua. Kuulostaa ihan mun jutulta. Pohjoismaisista poliisisarjoista tykkään kyllä myös, mutta juuri esim. Sillan viimeistä kautta katsoessani kyselin ihmeissäni mieheltäni, että miksi ihmeessä me katsotaan tällaista?!? Siis se väkivalta ahdistaa enemmän nykyisin kuin nuorempana. Ja sadepäivistä sen verran, että voi että mä tykkään niistä! Tähän aikaan vuodesta alkaa helposti ahdistaa ajatus, että kohta kesä / loma / etc ihanuus loppuu, mutta juuri toissailtana kynttilöitä sytellessäni ajattelin, että eihän se ole ollenkaan ahdistavaa. Kaikessa on puolensa.

    • Siis nuo Allan Bradleyt on ihan mahtavia. Ja niin ihanan leppoisia, että lukiessa koko kroppa valahtaa jonnekin rentoutukseen, vaikka pää pähkinää pureskeleekin.

      Kuule tuon Sillan kanssa on mullakin ollut vähän samoja ajatuksia. Tosi hyvä sarja, ja juoni on mielenkiintoinen käänteineen, mutta välillä mun on pakko selailla kännykällä Pinterestiä tai Instagramia, kun en halua ihan kaikkea katsoa. Mielestäni tuo Dicte ei ole ihan yhtä rankkaa katsottavaa, tai ei ainakaan kahden ekan jakson perusteella, vaikka aiheet onkin puhuttavia ja kipeitä. Itse ihmettelen, että ylipäätään olen joskus voinut jotain äärimmäisen jännää katsella. Huomasin sen Criminal minds -sarjan kanssa. Ekat kaudet meni helposti, mutta lopulta koko sarja jäi katsomatta, kun ahdisti vain liikaa.

  9. Annika says:

    Oi, kiitti vinkistä. Juuri sain Netflixiltä katseltua Silta-sarjan toisen tuotantokauden loppuun ja jäi vähän tyhjä olo, että mitäs sitten katselis 🙂 Kolmatta tuotantokautta kun ei Netflixillä vielä ole. Niin, että kyllä ne sadepäivät näinkin kuluu. Ei tule ainakaan huono omatunto, kun olla möllöttää sisällä.

    • Ja telkkarista tulee tunnetusti kesäisin uusintoja! 😀

      Enemmän saisi olla tämän Dicten kaltaisia sarjoja. Pidän siitä, että rikosten lisäksi sarjassa on myös se perustarina, ehkä pikkuisen romantiikkaakin keventämään tunnelmaa. 🙂

Kommentoi