Nukkekodin uusi elämä

21.1.2016

No nyt se alkaa olla valmis. Siis projekti nukkekoti. Tosin talo on yhä tyhjä, joten seuraava vaihe on luonnollisesti hankkia sen sisälle elämää, ja sitä myöden myös leikkiä.

Talo on tosiaan äitini vanha, ja se on aikoinaan teetetty sellaisella kylän nikkarimiehellä silloisen “tee se itse -lehden” ohjeiden mukaan. Äiti muistaa, että säästi lapsena pikku askareista tienaamiaan rahoja, ja lehden nähtyään pyysi nukkekotia. Ihan ei tainnut palkkarahat riittää, mutta nukkekoti kuitenkin valmistui ja pääsi maitokärryn kyydissä äitini leikkeihin.
Tämä samainen pikkutalo toimi myös minun ja siskoni leikeissä, ja koska talo on mittasuhteiltaan perinteistä nukkekotia suurempi, tässä on leikitty monet Barbie-leikit lapsuudessani. Juuri kokonsa vuoksi nukkekoti onkin hieno, sillä se on “helposti leikittävä” ja kalusteiksikin kelpaa vähän perinteisiä nukkekodin tavaroita isommat jutut.

nukkekoti2

Tuosta katon oikeasta kulmasta puuttuu pieni palanen, mutta se ei suinkaan ole vika, vaan ominaisuus. Muistan nimittäin kun siskoni kanssa tulimme joskus koulusta kotiin, ja vastassa odotti kirje nokipojalta. Nukkekotia säilytettiin pannuhuoneen oven vieressä, ja nokikolari oli vahingossa lohkaissut irti palan kattoa. Ajatella, että sitä jääkin kaikki tuollaiset erikoisuudet mieleen vaikka aikaa on kulunut jo melkein 25 vuotta!

nukkekoti3

Varsinaisesti rahaa nukkekodin kunnostukseen ei mennyt euroakaan, sillä kaikki maalit ja tapetit löytyivät varastosta. Maalasin talon kauttaaltaan ensin valkoisella tartuntapohjamaalilla, sudin sisäpinnat valkoisella puolihimmeällä kalustemaalilla ja ikkunan puitteet kiiltävällä kalustemaalilla. Ulkoseinät saivat kerroksen Kalklitirin kalkkimaalia (makuuhuoneremontin ylijäämää) ja katto vaaleanmustaa kalustemaalia, jota ostin olohuoneen pöydän uudistukseen. Tapetti on Ikean, ja ylijäämää taannoisesta vaatehuoneen uudistuksesta.

nukkekoti4

Tuo Ikean tapetti oli aikoinaan älyttömän ihanaa kiinnittää, mutta täytyy sanoa, ettei tavallista tapetointia ja nukkekodin tapetointia voi verrata toisiinsa. Kyllä isoja pintoja vain on helpompi vedellä, kuin näitä pieniä seiniä. Ensimmäinen tapetointikierrokseni päätyi itkuun, ja seuraavaan sain miehenkin avuksi. Pieni määrä liimaa toimi huomattavasti liisteriä paremmin, ja vaikka tapetti nytkin kupruilee, ei se silti näytä niin pahalta kuin ensimmäisellä yrityksellä. Eilen illalla kun lapset jo nukkuivat, me mittailtiin ja leikeltiin keittiössä tapetinpaloja, ja tänään taloon ei sitten tarvinnut tehdäkään muuta kuin katon maalaus.

Ikkunoiden suhteen olin vähän kahden vaiheilla, sillä nuo muovit on tosiaan alkuperäiset, eivätkä tahdo kovin kirkkaiksi muuttua millään. Annoin niiden kuitenkin vielä jäädä, ne kun on vaivalla taloon aikoinaan tehty.

nukkekoti55

Koska talo on kauttaaltaan aika vaalea ja neutraali, väreillä voi leikitellä sitten muilla tavoin. Mattoja ja verhoja taidan suunnitella seuraavaksi. Kalusteita ja asukkaita katselin Mailegin valikoimista, sillä sieltä nuo pienemmät jutut voisivat toimia talossa hyvin. Mitään miniatyyriä tästä ei ole tarkoitus rakentaa, vaan talo, jossa on helppo ja mukava leikkiä. Mittasuhteet saavat siis mennä vähän sinnepäin.

nukkekoti6

Nyt kun lastenhuoneessa on tosiaan jo vanha kahdenistuttava pulpetti ja kerrossänky, jotka ovat nekin lapsuudenperujani, tulee väkisinkin aika nostalginen olo. Kenties noille kaikille löytyy käyttöä vielä tulevissakin polvissa.

Mutta nyt sämpylöitä pyörittämään ja sitten urheilukouluun. Tämä torstai alkaa olla jo kohtalaisen taputeltu!

Tallenna


25 Responses to “Nukkekodin uusi elämä”

 1. Teija says:

  Eikä miten ihana siitä tuli! Ja mailegit sopii sinne just eikä melkein 🙂 Mä aloin nyt katsella tota meidän nukkekotia uusin silmin, oikeastaan oon ajatuksen tasolla jo vähän niinkuin ollut luopumassa siitä.. (se vaaleen sininen jos muistat) Mutta jos antaiskin sille vielä mahiksen?

  • No ehdottomasti nyt kuule taloprokkis päälle! Sitten kun lapset ei enää välitä noista leikkipaikosita yhtään, voidaan alkaa harrastaan nukkekotijuttuja aikuisten kesken. Sehän on nykyään aika suosittua! 🙂

 2. Lingon says:

  Aivan upea ❤️

 3. Heidi says:

  Ihanan näköinen ja sopii niin teidän sisustukseen! Olisin kysellyt sulta tosta makuuhuoneen kalkkimaalista. Onko tuo värisävy mielestäsi kuvissa sama kuin luonnossa? Haluaisin olohuoneeseen hieman tummemman harmaan sävyisen kalkkimaalin, mutta kun katson noita värivaihtoehtoja Nougatin sivuilla, näyttävät niin tummilta. tuo teidän makuuhuoneen sävykin näyttää mallikappaleena tosi tummalta. Muistatko yhtään kuinka monta pussillista teillä meni tuota maalia?

  Ihanaa tulevaa viikonloppua! Täällä Kaakkois-Suomessa odotellaan että pakkanen vihdoinkin laskisi alle -20 asteen =)

  • Moikka.

   Joo, maali on sävyltään kuin noissa kuvissa, jotka postasin makuuhuoneesta. Huomaa toki niissäkin varjot ja valo.
   Nougatin sivuilla kuvat johtavat vähän harhaan. Tai siis maalit on kuvattu eri valossa, josta tuo tummuusero johtuu.

   Tummuudeltaan concrete on samaa kuin se Nougat, jota meillä on paljon, ja jota on myös lastenhuoneen seinä näissä kuvissa, mutta sävy pikkuisen eri. Mutta sekin tietty riippuu aina valosta, ja valon sävystä.

   Makkariin taisi mennä neljä pussia, jos nyt en ihan väärin muista. 🙂

   Mukavaa viikonloppua sinne. Sää lämpeni, mutta ehkä jopa vähän liikaa. 🙂

 4. Minna says:

  Tuo nukkekoti on aivan ihana! Ja mikä ihaninta, se on äidin vanha ja jatkaa kulkuaan suvussa.

  Itse olen myös kiitollinen vanhemmilleni, jotka ovat säilyttäneet minulle ja veljelleni ostettuja tavaroita esim. nukkekoti. Ne ovat todella rakkaita.

  Ihania leikkejä toivottaen, M

 5. Marja says:

  IHANA! Mä ostin tytöille mielestäni kovin ihanan nukkekodin kun olivat pieniä mutta tytöt eivät jostain syystä ikinä sillä innostuneet leikkimään… pitkään silti suunnittelin, että tapetoisin ja kalustaisin sen mutta en ole saanut aikaiseksi… Vaan jos saisinkin tytöt innostumaan aiheesta nyt ja tehtäis homma yhdessä! Sun kuvista inspiroituneena taidan lähteä etsimään nukkekotia jostain varaston kätköistä 😀

  • No nyt! Ajattele, että saat remontoida ja sisustaa kokonaisen talon! Miksi jättää mahdollisuus käyttämättä! 🙂

   Sulla on sitäpaitsi hyvä, kun talolla ei enää leikitä. 😀 Kaikki ideat vaan käyttöön! 🙂

 6. Hurmioitunut says:

  Todella kaunis! Ja ihanaa, että siihen sisältyy noin paljon muistoja ja hienoutta lisää vielä se, että nukkekoti on tehty käsin paikallisen ammattitaidolla. Ja tuollainen tavallista kauppanukkekotia suurempi malli on tosiaan leikkiessä kätevä. Meillä ei ole tällaista aarretta. Oli ihan tavanlinen muovinen nukkekoti, tosin siihen syttyi valot mikä on kiva lisä. Taitaa sekin vielä jossain lapsuudenkodin kaapin päällä olla. Mutta eihän se tietenkään ole niin muistorakas esine kuin tällainen. Vau!

 7. Minna says:

  Kylläpä tuli ihanan raikas nukkekoti! Jännä nähdä, keitä sinne muuttaa.

 8. Minttu says:

  Oih – rakastan nukkekoteja!! Me teetettiin Karkille 2 vee synttärilahjaksi nukketalo, hiukan normaalia isommalla mitoituksella sekin, että olisi helpompi leikkiä eri kokoisilla nukeilla. Talosta tuli ihan hieno, mutta Karkki ei ollut koskaan mikään nukeilla leikkijä. Peetu tykkäsi kyllä talosta, mutta oli liian pieni vaatiakseen sen säilytyttämistä siinä vaiheessa, kun muutettiin Ruotsiin.

  Musta tulee ihan varmasti sellainen creepy mummo, jolla on superhieno nukketalo, johon kukaan ei saa ikinä koskea! 😀

  • Oi ihana! Sitten ne sun nuket pitää siellä sellaisia teekutsuja, ja haute couture -näytöksiä. Yksi nukeista on ilmetty Anna Wintour, vaikka ei siitä tietty voi varmaksi sanoa, kun se istuu aina aurinkolasit silmillä. Sen kaveri on kuitenkin ehdottomasti Karl Lagerfeld!
   Ajattele oikeesti. Vähänkö olis hieno harrastus!

   Pikkusen lähtee lapsesta, kun oikein innostuu! 😉

 9. Hanne says:

  Siitä tuli ihana! Odotan innolla, kun kalustat sen. Itsellänikin on ollut yksikerroksinen joskus 50- luvulla. Huonekalut ja kahvikalusto on tallella, mutta talo on hävitetty joskus muuton yhteydessä.
  Lapsuuden aikaisiin tavaroihin sisältyy uskomaton määrä muistoja:)

  • Niinhän niihin sisältyy. 🙂

   Pikkuisen on jo päästy alkuun, mutta aika paljon vielä tarvikkeita pitää löytää ja askarrella. Onneksi tästä projektista on iloa pitkään, ja aina voi keksiä jotakin uutta. 🙂

 10. Voi että tästä tuli aivan ihana!!! Jään innolla odottamaan nukkekodin sisustuksen etenemistä, ja että millainen porukka taloon asettuu lopulta asumaan. Itse olen oikea nukkekoti-ihminen ja taloja meiltä löytyykin monta. Vaan jostain syystä vielä syyhyttäisi saada joku tämän tyyppinen “helposti leikittävä” malli 😀
  Ja ihan parasta, kun monet lastenhuoneen jutut on omia vanhoja.

  Haleja ja mukavaa viikonloppua Emilia teille! <3

 11. jeba says:

  Kuinka hieno!! ♡

 12. Täti Ruskea says:

  Voi mikä ihanuus! Tuskin maltan odottaa sitä sisustettuna. Haaveilin vuosia nukkekodista Mailegin hiirille. Lopulta isäni teki piirustustemme mukaan “hiiritalon” meidän yhdelle pojalle 3-vuotislahjaksi. Toivoin talon alle pyöriä, että sitä olisi helpompi tarvittaessa liikutella. Pyörät saa sitten lukittua. Vaikka meillä onkin vaan poikalapsia, niin kovasti on ollut mieluinen leikki heille. Mailegin kauniissa huonekaluissa harmittaa se, että menevät niin kovin helposti rikki, vaikka ihan nätisti niillä leikitäänkin. Olen virkannut jonkun verran peittoja (pienenpienistä isoäidinneliöistä) taloon, mutta matot ja verhot yhä odottavat inspiraatiota ja tekijäänsä (talo on ollut meillä nyt vuoden).

  • Oi, eihän se nukketalo vain tyttöjen juttu ole. Meillä poika on aina ollut kova leikkimään pehmeillä ja suloisillakin jutuilla. Ja edelleen nauttii, kun saa siskonsa kanssa leikkiä vähän pehmoilla ja muilla. 🙂

   Hui, onpas ikävä kuulla, että noi mailegit on niin herkkiä. Laittaa väkisinkin meittimään. 🙁
   No eiköhän me silti tästä ihan kiva saada. Äitini jo virkkasi ekan maton nukkekotiin. 🙂

  • Ps. Olis ihana nähdä kuvaa teidän hiiritalosta. Se alkoi niin kovasti kutkutella!

   Ihanaa viikonloppua! ♡♡♡

Kommentoi